Organizovan panel “Savremena karijatida”

"Žena mora da izađe iz uloge žrtve"

Žena je još uvijek diskriminisana, ali mora sama da se izbori za sebe i da izađe iz uloge žrtve - poruka je sa panela „Novinarstvo - zaštita i prilika za korak naprijed u promociji „vidljivosti“ žena ili....“ koji je organizovao Portal Analitika.
Objavljeno: 04. 03. 2019 - 15:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na panelu su diskutovale žene iz Crne Gore i regiona koje su uspješne u novinarstvu, a pokušalo se odgovoriti na pitanja koliko su žene vidljive kroz njihov profesionalni i privatni aranžman, kolika je uloga medija u kreiranju svjesnosti  i pokretanja na akciju, ali i o negativnim porukama, kao na primjer da je seksualnost žene način i put za ostvarivanje moći.

“Projekat je fokusiran u dva pravca, prvi su tekstovi koji se bave raznim vrstama nasilja nad ženama, ali ćemo pokušati da predstavimo uspješne žene u Crnoj Gori i njihovu borbu sa predrasudama. Uključićemo širu publiku, tako što će nam slati tekstove o položaju žena danas”, navela je zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika, Vesna Rajković Nenadić.

savremene-karijatide1Vesna Rajković Nenadić, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika

Glavna urednica portala Avangarda, Dženana Karup Druško  kaže da je u novinarstvu 25 godina, od toga urednica 12 godina, i da se uvijek bavila „muškim temama“.

„U pitanju su poltičke, bezbjednosne i teme regionalnih odnosa, kao i ratnih zločina. Ja sam neko ko je napravio karijeru na pričama o organizovanom kriminalu. Zbog toga sam, nakon emisija na televizijama dobijala poruke preko društvenih mreža: imaš veća .... nego svi muškarci. To je naš Balkan i tako se kaže nekoj ženi da je uspješna u svom poslu“, istakla je ona na panelu Savremena karijatida u organizaciji Portala Analitika.

Navela je da današnji skup jeste bitan, jer se na njemu našao veliki broj uspješnih žena koje imaju vrlo ozbiljne pozicije u medijima i koje svojim radom mogu doprinijeti koliko i na koji način da se kreiraju medijski sadržaji, kako bi žene bile vidljivije.

 

 

„Često kada me pozovu u neku emisiju koja govori o ozbiljnim temama, nego kaže – Pa, ona je znate žena, a činjenica je da sam ja žena koja je uspjela u tom „muškom svijetu“ zato što se kod nas tradicionalno sve muške teme, teme sigurnosti, teme odnosa u regionu, teme o prošlosti, odnosno o sukobu u bivšoj Jugoslaviji smatraju muškim temama, ali to nisu muške teme, to su društvene teme u kojima je uloga žene vrlo bitna“, navela je Karup Druško.

Prema njenim riječima, uoči gostovanja na ovom panelu imala je dva gostovanja na televiziji što se tiče pravosuđa i regionalnih odnosa.

„Zanimljivo, nijesam dobila komentare u vezi izgleda, jer su u pitanju dominantno političke teme. Dok sam bila mlada novinarka, koja je željela naslovne stranice -  ja sam „produžila“ svoje suknje i promijenila način svog oblačenja. To mi je bilo jako bitno zato što sam  naučila ljude da me posmatraju preko mog znanja. Naravno, volim da obučem kratke haljine, nemam problema sa tim što sam žena i volim da se primijeti moj identitet žene“, dodala je ona.

ag8a6687 Dženana Karup Druško, glavna urednica portala Avangarda

Glavna urednica portala Avangarda smatra da žene mogu jako puno i objasnila zbog čega je jako ponosna.

„Nakon gostovanja u jednoj emisiji, neke djevojke su mi poslale poruku na Fejsbuku – „Kad porastem biću Dženana Karup Druško“. Mislim da je to važno, i da mogu na društveni prostor da utičem ako te mlade djevojke uvide da jedna žena – našminkana i dotjerana - može da utiče na društvene procese“, navela je Karup Druško.

Biljana Stepanović direktorka Biznis info grupe kaže da nikada nije doživjela bilo kakav vid diskriminacije zato što je žena.

„Možda je neko želio da me diskrimiše, ali ja to nisam primjećivala. Mislim da je to pitanje stava. Ja sam tako kćerku vaspitala. Meni je bitno da li je neko čovjek ili nije“, istakla je ona.

Ona je objavila podatke o zastupljenosti žena u srpskom medijskom prostoru.

„Udruženje lokalnih medija Srbija je napravilo istraživanje uzimajući u obzir 80 lokalnih medija. Od tih lokalnih medija, žene su vlasnice u 30 odsto medija. Šta je problem? Ispostavilo se da su žene u komercijalnim medijima vlasnice uglavnom fiktivno. Dakle, ništa se ne pitaju ni finansijski niti u uređivačkoj politici. Dakle, zaključeno je da su žene vlasnice medija u 23 odsto slučajeva“, objasnila je ona.

savremene-karijatide8Biljana Stepanović, Business Info Group, glavna urednica Nove ekonomije

Kad je riječ o glavnim urednicama, kod komercijalnih medija – ima 36 odsto žena, a kod javnih emitera 59 odsto.

„Međutim, kada govorimo o urednicama rubrikama kod komercijalnih medija, onda su to žene 41 odsto, a u javnim emiterima 27 odsto. U komercijalnim medijima, žene kao novinarke su zastupljene sa 54 odsto, a u javnim emiterima sa 41 odsto “, navela je Stepanović.

Ona je istakla da je, pripremajući se za ovaj panel naišla na naslov „Žene prave vijesti, a muškarci rukovode“.

„Tabloidno novinarstvo je toliko metastaziralo da se u Srbiji, tabloidno izvještava o svemu, ne samo o ženama. Zašto se to dešava? Jer sa vrha vlasti doilaze poruke koje do sada nijesu dolazile kada sam ja bila novinarka. Na primjer srpski državni sekretar za informisanje, izvjesni Aleksandar Gajović kaže: Žene se nijesu dokazale na važnim mjestima i muškarci treba da rukovode. Naše je da takve pojave ignorišemo, jer nemam namjeru da se zbog toga sjekiram. Slična je siituacija i sa predsjednikom Srbije, koji se na sličan način ophodi prema ženama“, poručila je Stepanović.

Navela je da “ne vrijedi kuknjava nad nedostatkom ženskih prava, ako sjedimo kod kuće i čekamo da nama ta prava neko da“

„Žena mora da izađe iz uloge žrtve. Dakle, svako od nas mora da se bori za sebe, svaka žena mora da da svoj maksimum u svojoj kući, u svom radnom mjestu, u okruženju, da učini sve što može da se učini i tako ćemo da dovedemo do neke pozitivne promjene“, ističe.

Najbitnija je, ističe, lična odgovornost.

„Meni moja ženska prava, ljudska prava bilo koja, ne može dati niko ako ih ja sama za sebe ne uzmem i ako ih ja sama ne učinim sve da od ovog jednog života dobijem maksimum. Zato mislim da ovakvi skupovi služe da jedni od drugih čujemo šta mislimo, da razmijenimo iskustva, da i naučimo nešto novo“, ističe Stepanović.

savremene-karijatide10Tamara Nikčević, novinarka

Direktorica TV Prva Montenegro, Sonja Drobac je istakla da je ovaj skup pomogao u rješavanju nekih bitnih pitanja.

„Početak jeste da definišemo problem, zatim da počnemo da ga rješavamo. Mediji danas u trci za profitom i borbi sa konkurencijom zaboravljaju na bitne stvari. Kada se desi neka nesreća, ubistvo, mediji traže motiv –Zbog čega je nasilnik, ubica uradio to što je uradio, a potpuno su nezainteresovani za kontekst. Mediji u trci za što većim klikom, čitanošću upadaju u zamku“, navela je Drobac.

Novinarka, Tamara Nikčević  je govorila o novinarskom poslu: " Pored svih teškoća i slabosti, pored loše prekrivene namjere da se tezom o ženskom pismu dikvalifikujemo kao nedorasle ovom muškom pozivu, recite mi ljepše, dinamičnije, zanimljivije, uzbudljivije, kreativnije zanimanje od novinarstva, rado ću ga zamijeniti".

Urednica AIM-a  Dragica Mugoša je naglasila  da je žena u ovom sistemu, koji se zove sistem tranzicije, u jako marginalizovanom položaju i što se tiče medija i što se tiče slike koju ti mediji pružaju o ženama.

dragica-mugosaDragica Mugoša, AIM

"To su žene koje moraju da budu ili mlade, lijepe, uspješne ili žene koje se bave nekim temama iz kulture, iz obrazovanja, one se ne vezuju za neki politički sadržaj, političku analizu. Ja mislim da je ovo bio jedan dobar korak da se stvori neka osjetljivost za te teme i da ih ljudi traže po medijima, ne samo po tim ženskim časopisima koji daju tu stereotipnu sliku otuđene žene", objašnjava.

Ovo je prvi panel u okviru projekta „Savremena karijatida“ o važnosti uloge medija - najboljih praksi i uspješnih priča, promocije i ohrabrivanja žena za veće prisustvo u javnom životu.

 

 

Komentari: 3

Milena

04. 03. 2019 - 17:02

Vala je vi[e i vrijeme da žene pričaju o ženama...
Danilovgrad

04. 03. 2019 - 19:29

Interesantne žene a mi o njima skoro da ništa ne znamo. Treba stvoriti prostora za slične u Crnoj Gori
Milena

04. 03. 2019 - 23:03

Saglasan, ali mi smo nacija koja traži samo loše vijesti...
Novi komentar