Makron objasnio od čega Evropa umire

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je svoj poziv za jačanje Evrope tokom obraćanja članovima evropske obavještajne agencije.
Objavljeno: 05. 03. 2019 - 21:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su se okupili u Parizu zbog formiranja novog tijela s ciljem razmjene iskustava i stavova.

Govoreći nakon što je svoje stavove prethodno iznio u kolumni objavljenoj u svih 28 država članica EU, Makron je rekao da vjeruje da Evropa “umire od onih koji su se, na neki način, odrekli održavanja te evropske težnje”, prenijela je agencija AP.

Francuski predsjednik rekao je da evropske zemlje nemaju drugi izbor nego da udruže snage ako ne žele da zavise sjutra od obavještajnih podataka SAD, Kine ili Rusije.

Novo tijelo, evropski obavještajni koledž, pokrenuto je na Makronovu inicijativu, sa prevashodnim ciljem efikasnije borbe protiv terorizma i sajber kriminala u Evropi.

U autorskom tekstu Makron je predložio niz reformi kako bi se osigurala budućnost Evropske unije, a predlog o “evropskoj renesansi” francuski predsjednik uputio je direktno građanima Evrope otvorenim pismom objavljenim u novinama u svih 28 država članica EU.

On je EU opisao ne samo kao ekonomsko tržište već kao “projekat”, te istakao da bi EU trebalo da napiše novi sporazum o odbrani i bezbjednosti i da osnuje evropski bezbjednosti savjet, koji bi uključio i Veliku Britaniju.

Makron predlaže i formiranje agencije koja bi štitila Uniju od sajber napada i zalaže se za uvođenje zabrane stranim silama da finansiraju evropske političke partije.

Makron je naveo i da bi oni koji žele da uđu u bezvizni šengenski prostor trebalo da prihvate i strožu kontrolu spoljnih granica i zajedničku politiku azila za migrante.

Komentari: 2

Ilija

05. 03. 2019 - 22:19

O čemu priča ovaj čovjek. Pa naravno da Evropa umire. Toliko je primio neevropskog življa u srce Evrope da je taj narod kulturološki, antropološki i na svaki drugi način, učinio da Evropa više ne bude Evropa. Prošetajte Parizom i shvatiti će te o čemu govorim.
Nenad

10. 03. 2019 - 10:07

Pojasni Ilija ovima koji te dislajkuju mada, mislim da, oni to dobro znaju ali se prave neznaveni. Evropu, evropsku kulturu, zakonodavstvo i tradiciju čini evropski narod koji je sastavljen od evropskih nacija. Afrikanci to nijesu. To nijesu ni Azijati niti ljudi sa bliskog istoka. Evropu i evropsku kulturu i tradiciju nijesu stvorili nikakvi doseljenici iz navedenih krajeva stoga je ne mogu ni sačinjavati. Oni mogu biti samo kamen oko vrata navedenim postignućima evropskog tla. Do duše mogu, pod uslovom da, budu njen sastavni dio do određenog procenta. Onoga momenta kada im broj poraste dovoljno oni će od evrope uraditi isto ono što je jedan nomadski narod učinio od Srbije, srpske nacije i srpske kulture. A to ... Moraćete priznati nije lijepo.
Novi komentar