Ko je i zašto klicao bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova u Tuzima

Oči u oči

Euforično klicanje kosovskoj UČK (OVK) u neđelju veče, tokom pretponoćnog slavlja povodom sasvim očekivane pobjede velike koalicije nacionalnih partija Albanaca na prvim lokalnim izborima u samostalnoj opštini Tuzi, nije bio dobar uvod u predstojeće političke procese, ne samo vezane za konstituisanje nove vladajuće većine.
Objavljeno: 06. 03. 2019 - 06:14 Promjenite veličinu teksta: A A A
Oci u oci
Foto: Pobjeda

I još niz scenografskih detalja u i izvan prostorija Izbornog štaba koalicionih pobjednika, mogao bi „osumnjičiti“ scenariste i organizatore proslave za neobjašnjivu nedobronamjernost i bahato bagatelisanje temeljnih crnogorskih principa koji su, uprkos svemu, odoljeli i krvavim devedesetim prošloga vijeka.

SINOVI I OČEVI

Možda zazvuči patetično, ipak valja podsjetiti: od početka druge polovine 1998. do kraja prve polovine 1999. godine desetine hiljada nevoljnika, uglavnom Albanaca, spašavajući se od ratnih kosovskih strahota dobjeglo je u Crnu Goru. Većina mladića koji su onomad u Tuzima klicali ondašnjoj vojnoj formaciji, nije mogla razumjeti što se sve događalo u to vrijeme, ali su, valjda, makar nešto mogli saznati od svojih očeva i đedova. U Crnoj Gori njihove sunarodnike štitila je ogromna većina: i vlasti i opozicije. I Srba i Crnogoraca, Hrvata i Bošnjaka. I bogatih, i siromašnih. Čak i dio onih, iako na veoma specifičan način, koji su po podgoričkim ulicama, sjedeće djelove sopstvenog obraza (simbolički) čistili američkim zastavama.

GOLI ŽIVOT

A, najveću sigurnost u svakom pogledu pružili su im crnogorski građani - od Rožaja, do Ulcinja. Bez izuzetaka; kako u Beranama i Bijelom Polju, tako u Podgorici i Nikšiću. Dijelili su sa njima sve rizike golog života. Uspijevajući da i u takvim okolnostima očuvaju i sopstveno i dostojanstvo nevoljnih „gostiju“. Izbjegavajući, po svaku cijenu, da ih okrznu krvlju natopljeni repovi raznih vojnih, paravojnih, gerilskih i drugih oružanih formacija, uključujući i UČK, čijim bi političkim vođstvima tog vremena dobrodošlo otvaranje još jednog užasnog stratišta elementarne čovječnosti, učinjeno je sve da se dvije decenije kasnije, bez stida, možemo pogledati u oči. Na bilo kom mjestu, u bilo kojem dijelu Crne Gore, pa i u Tuzima.

POLITIČKI UZORI

Zato je, između ostalog, euforično klicanje UČK u cjelosti osjenčilo slavlje u čast rezultata slobodnih izbora i ozbiljno zaprijetilo da svojevrsno praznovanje demokratije ostane upamćeno pretežno po detaljima koji nijesu koristan prilog iole racionalnoj politici. Ko god bili njeni inspiratori i kreatori. I ne samo to: ono raspojasano đipanje dijela mladih slavljenika trebalo bi dodatno da opomene njihove političke uzore na adresama na kojima „stanuju“ sve vrste odgovornosti i da ih natjera da žrtvuju makar dio sopstvenih nacional-romantičarskih, a u osnovi demagoških i populističkih ,,osobenosti“. To je najmanje što bi trebalo da urade. Ostalo je u nadležnosti crnogorskih državnih organa...

Komentari: 14

anton

06. 03. 2019 - 07:00

Uvod u ove događaje bilo je Đokajevo cijepanje Rječnika i njegovo obećanje da će plaćati kaznu svima za nošenje albanske zastave. Primjer kako ..... može da poraste i postane opasan.
anton

06. 03. 2019 - 07:51

Izvinjavam se, nije Đokaj, nego Đeljošaj.
ANTONE

14. 07. 2019 - 01:23

MOŽEŠ LI SE ZAREĆ DA OVU SLIKU NIJE MONTIRA DF I SPC?
21 maj

06. 03. 2019 - 08:00

Previśe je dato NACIONALISTIMA PRAVA U CRNOJ GORI ,OVAKVIH EXTREMA IMA PUNO U CRNOJ GORI, ALBANSKI NACIONALIZAM JE PRIMJER SVIM NACIONALIZMIMA U EVROPI, MALO IZA NJIH SU SRPSKI ,PA ONDA OVAJ NOVI BOŚNJAČKI, POĐI TE U KOSOVO i METOHIJU PA ISTAKNITE CRNOGORSKU ZASTAVU ,MISLIM DA BI VAM SAMO OSTALO IME OD GENETIKE, DRŽAVA TREBA OVO DA SANKIONIŚE SVIM SREDSTVIMA .........
Sovereign

06. 03. 2019 - 13:32

Не знам шта је спорно што су клицали својој војсци, својој застави и својој држави (Албанији)!? Ви вашој, ми Срби својој , бошњаци својој, хрвати својо...Лијепо. Шарено. То је примјер социјалне адхезије која гарантује да да ће све бити срећно и како тамо ви кажете, "вечно"
za Sovereign

14. 07. 2019 - 17:38

E, Džomiću svima bi nam bilo bolje i ljepše bez vas raje i turskog pismileta da ne spominjem i četničke ol.....i
Bilo kako bilo

06. 03. 2019 - 09:10

Sasvim lijepo i dovoljno, i nadasve istinito, samo, po meni, treba ga peevesti I na albanski da doticni ne kazu da ga nijesu razumjeli. Sto misle ucesnici ove preruzne bahatosti kako su se osjecali oni, koji su u onim smutnim vremenima, garantovali nekim svojim prijatelima, da im se nece nista desiti osim preko njih mtvih. Jer nikad ama bad nikad cojstvo na ovim prostorima nije imalo lice religije i nacije, svi su bili samo LJUDI. ...
Torsades

06. 03. 2019 - 10:12

Kakve gluposti...a koji su to zakon prekršili ? Jesu li možda prijetili Crnoj Gori sa UCK ? Njihova je stvar šta osjećaju prema toj vojnoj organizaciji...Pozabavite se vi vašim dvorištem, npr. onaj budvanski menadžer je "odsjedio" crnogorsku himnu, pa pojeo vuk magarca !
Definitivno

06. 03. 2019 - 23:05

Torsades, i ovo je nase dvoriste, jednako.
CG

06. 03. 2019 - 12:28

Ovakve stvari se ne mogu i ne smiju tolerisati i opravdavati. To nije bilo obicno slavlje dobrog izbornog rezultata, vec izliv nacionalnog naboja, uz sijaset zastava druge drzave i poklice vojnoj formaciji sto u ovom kontekstu ne zvuci nimalo benigno i dobronamjerno. Kod nas se vec duze vrijeme pod krinkom manjinskih prava i građanskih sloboda, ocituje neskriveni nacionalizam, prkos i izazov crnogorskoj drzavi i vecinskim Crnogorcima, i to sa nekoliko strana. Takvima je potrebno jasno i glasno dati do znanja da konacno prekinu s takvom praksom i postuju proklamovani princip gradjanskog drustva, vecinski drzavotvorni narod i zemlju ciji im zakoni omogucuju uzivanje svih zagarantovanih prava i sloboda, kao u malo kojoj drzavi okruzenja.
Vasojevic

06. 03. 2019 - 12:53

Kritikuje se svačiji nacionalizam , samo nema crnogorksog nacionalizma..Samo je crnogorski nacionalizam ljekovit, a ostali su štetni.
Torsades

06. 03. 2019 - 16:51

Jedino crnogorski nacionalizam nije velikodrzavni vec,naprotiv,odbrambeni. Zato je gradjanski,human,miroljubiv I za Crnu Goru ljekovit!
Jednostavno

06. 03. 2019 - 16:56

Potrebni su striktniji zakoni oko proslava I isticanja nacionalnih obiljezja drugih drzava
Definitivno

06. 03. 2019 - 23:02

D E F I N I T I V N O!
Novi komentar