Sjutra

Izložba Nikole Latkovića u galeriji "Centar"

U četvrtak, 7. marta s početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba grafičkog dizajnera Nikole Latkovića pod nazivom „Konkurs“.
Objavljeno: 06. 03. 2019 - 10:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nikola Latković je završio je osnovne studije likovnih umjetnosti na smjeru za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi gdje je i magistrirao 2007. godine.

Od 2007. godine se bavi pedagoškim radom na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici, trenutno u zvanju vanrednog profesora za oblast grafičkog dizajna, tipografije i istorije dizajna.

Kraći radni angažman proveo je u reklamnoj industriji, u podgoričkoj filijali Saatchi & Saatchi, a uglavnom se bavi oblikovanjem knjiga, ambalaže i vizuelnih identiteta (među kojima se ističe znak kolektivnog žiga “Dobro iz Crne Gore” sa knjigom grafičkih standarda, kao prvi žig registrovan u Crnoj Gori, a u vlasništvu Privredne komore Crne Gore).

Na ovoj inicijalnoj izložbi nezavisnog istraživanja konkursne prakse u nabavkama vizuelnog identiteta biće prezentovano preko 100 radova – prvonagrađenih grafičkih rješenja na različitim konkursima u Crnoj Gori koje je Latković neselektivno prikupljao – znak, logo, logotip, grb, amblem, žig, zastava, maskota, ideogram, simbol …

„Dugotrajno prikupljanje, prije svega radova iz digitalne epohe, ali i onih nastalih u analognom vremenu, rezultiralo je svojevrsnim pregledom, po riječima autora, „izložbom konstatacijom” i „vizuelnom statistikom” koja publici omogućava simultani uvid u dešavanja u svijetu grafičkog dizajna kod nas. Može se zaključiti da je u pitanju dokumentarna izložba i jedan od prvih, pionirskih priloga našoj istoriji dizajna koji će poslužiti kao dobra platforma za dalju analizu i objektivnije situiranje grafičkog dizajna u sferi crnogorske umjetnosti…..“ zapisala je, između ostalog, o ovom projektu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić koja će i otvoriti
izložbu.

Izložba u galeriji „Centar“ se može pogledati do 25. marta.

Komentari: 0

Novi komentar