Evropski komesar za proširenje za FT

Han: Kineska ulaganja na Balkanu potencijalni izvor nestabilnosti

Evropski komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za "Fajnenšel tajms" kaže da je Brisel potcijenio uticaj Kine na Balkanu. Ističe da je zabrinut zbog kredita koje balkanske zemlje uzimaju iz Pekinga.
Objavljeno: 06. 03. 2019 - 14:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Johanes Han je istakao da neke balkanske države uzimaju velike kredite iz Kine za infrastrukturne projekte što, kako tvrdi, povećava rizik za dugoročniju štetu u njihovim slabim ekonomijama.

"Kina nikada nije vodila računa o tome da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. Ako ne može da plati, postoje pritisci da se projekti prebace u kinesko vlasništvo", naveo je Han.

Dodao je da evropejci možda nisu najbrži, možda zahtjevaju više od drugih, ali su najpošteniji partneri na kraju.

Han je u intervjuu za Fajnenšel tajms naveo zabrinutost zbog uticaja Pekinga koji bi mogao predstavljati dodatni izvor nestabilnosti, prenosi MIA.

"Možda smo precijenili Rusiju, a potcijenili Kinu, a objema treba da damo adekvatno mjesto", poručio je Han.

Britanski list piše da Kina u posljednje vrijeme znatno investira na Balkanu u okviru platforme "16+1" u koju je uključeno i 11 zemalja članica EU i pet država koje nisu članice– Sjeverna Makedonija, Albanija, BiH, Crna Gora i Srbija.

Prema podacima Centra za strateške međunarodne studije, više od polovine od ukupno 9,4 milijarde dolara koji su uložene u 16 zemalja u 2016. i 2017. namijenjene su zemljama koje nisu članice Unije.

Han je naveo da su Češka i Poljska postale pažljivije kad je riječ o kineskim investicijama, nakon optužbi SAD za špijunažu kineske kompanije "Huavej".

Han je, komentarišući politiku na Balkanu, rekao da očekuje da će Prespanski sporazum koji je nedavno potpisan između Grčke i Sjeverne Makedonije proizvesti domino efekat u cijelom regionu.
 

Komentari: 0

Novi komentar