Podgorica i Ankara gradovi pobratimi

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i vršilac dužnosti gradonačelnika Ankare Ali Gokšinpotpisali su danas u Ankari Sporazum o bratimljenju dva grada.
Objavljeno: 06. 03. 2019 - 18:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

– U prethodnom periodu postavljen je snažan temelj političke, ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Turske, kao i Podgorice i Ankare, o čemu svjedoči prisustvo velikog broja turskih privrednika u Podgorici, djelovanje turskog kulturnog centra Yunus Emre i Turske agencije za izgradnju i razvoj TIKA, te sve veći broj turskih turista u našem gradu. U tom smislu, današnje potpisivanje Sporazuma o bratimljenju glavnih gradova dvije države predstavlja osnov za dalje jačanje naših odnosa – izjavio je gradonačelnik Vuković prilikom potpisivanja Sporazuma.

On je podsjetio da Crnu Goru i Tursku, baš kao i Podgoricu i Ankaru, mnogo toga povezuje.

– Najstariji dio Podgorice – Stara varoš nastala je za vrijeme Otomanske imperije, a ljudi sa prostora današnje Turske ostavili su vrlo dubok identitetski trag u našoj istoriji. Crna Gora i Podgorica predstavljaju sredine koje su izrazito multietničke, multinacionalne i multikonfensionalne i to je bogatstvo kojim se veoma ponosimo i koje želimo dodatno da afirmišemo – istakao je gradonačelnik Vuković.

Konstatujući da je istorija veoma važna, on je ocijenio da je još važnije to što ekonomski i politički odnosi dvije zemlje kontinuirano napreduju od momenta kada je Crna Gora obnovila nezavisnost.

– Crna Gora i Republika Turska su danas saveznici u okviru NATO alijanse. Ne zaboravljamo doprinos Republike Turske kada je u pitanju podrška našoj zemlji u procesu euroatlantske integracije. Odnosi između dvije države na političkoj ravni su izvanredni, o čemu ubjedljivo govore i brojne aktivnosti Ambasade Republike Turske, Agencije TIKA i Instituta Yunus Emre. Postoji izvanredna osnova za dalji razvoj i unapređenje odnosa, i u tom smislu i današnje potpisivanje Sporazuma doživljavamo kao veliki i važan korak u tom pravcu. U proceduri je i inicijativa da jedan bulevar u Podgorici ponese ime glavnog grada Turske – saopštio je Vuković.

On je uputio poziv svom turskom kolegi da posjeti Podgoricu i da zajedno otvore bulevar koji će nositi ime njegovog grada.

VD gadonačelnika Ankare je istakao da Sporazum između tog grada i Podgorice još jedna potvrda prijateljstva dvije države.

– I državna rukovodstva i privatni sektor rade na unapređenju odnosa naše dvije zemlje. Crna Gora je jedna od zemalja koja u najvećoj mjeri privlači turske investitore. Nadam se da ćemo nakon potpisivanja Sporazuma unaprijediti svaku vrstu odnosa između dva grada i da ćemo kroz angažovanje doprinijeti da se zbliže i naši građani. U cilju zbližavanja veoma je važno i to što smo jednu ulicu u Ankari nazvali po Podgorici. Mi smo opština koja je u prethodnom periodu realizovala veliki broj važnih infrastrukturnih projekata, tako da se nadamo da ćemo doprinijeti razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa i spremni smo da podijelimo svoje znanje i iskustvo sa Podgoricom – zaključio je Gokšin.

U potpisanom Sporazumu se konstatuje da su između dva grada razvijani ekonomski, kulturni i drugi kontakti koji su kontinuirano doprinosili jačanju bilateralne saradnje i dugogodišnjeg prijateljstva, da danas gradovi predstavljaju ključnu sponu u procesu razvoja regiona i država i važan subjekat u međunarodnim odnosima, pri čemu glavni gradovi imaju posebno značajnu ulogu i odgovornost, kao i da će međunarodna saradnja dva grada doprinijeti učvršćivanju prijateljskih odnosa između različitih partnera u oba grada, čime će se ujedno jačati prijateljske veze između građana dva grada i dvije zemlje.

Prije potpisivanja Sporazuma delegacija Glavnog grada koju predvodi gradonačelnik, a čine je i zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, sekretar za preduzetništvo Kemal Grbović i direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević, razgovarali su sa upravom Opštine Ankara o budućim modalitetima saradnje. Sastanku je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Branko Milić. Nakon potpisivanja Sporazuma delegacija je obišla Podgoričku ulicu koja se nalazi u elitnom dijelu Ankare.

 

Komentari: 0

Novi komentar