Klinč oko taksi

SAD uz Tačija, Britanija iza Haradinaja

Beogradski "Blic" piše da se trenutno na Kosovu po pitanju taksi sukobljavaju interesi SAD s jedne strane i Velike Britanije s druge strane.
Objavljeno: 07. 03. 2019 - 10:50 Promjenite veličinu teksta: A A A
SAD uz Tacija, Britanija iza Haradinaja
Foto: © AP Photo / Visar Kryeziu

Prema pisanju tog lista, nasuprot stavovima SAD stoji, prije svega, Velika Britania. SAD su za dogovor Beograda i Prištine, dok Britanci, navodi list, otvoreno rade protiv dogovora.

Amerikacima, koji su, prema pisanju prištinskih medija, u diplomatskim krugovima više puta jasno naglasili njihov cilj - uzajamno priznanje plus moguća korekcija granica - scenario haosa nikako ne bi odgovarao, navodi taj list.

Zato, prema navodima Blica, Amerika trenutno ne želi silom da natjera albanske lidere da povuku takse, jer bi takav potez mogao da bude višestruko zloupotrijebljen od pojedinih prištinskih lidera na Kosovu i da eskalira u nasilje na terenu, a to bi značilo smrt za dogovor sa Beogradom.

S druge strane, Velika Britanija ima bliske veze sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je glavni protivnik kako razgraničenja, tako i ukidanja taksi.

Prema riječima izvora "Blica" iz kosovske skupštine, Britanci sada već gotovo otvoreno rade protiv dogovora.

"Britanci najdirektnije rade protiv dogovora, a sve kroz priču da nisu za korekciju granica, jer bi to za sobom nosilo brojne probleme, možda i u cijelom regionu. Cilj Britanaca je tako suprotan američkom, a u najkraćem, on znači cijelo nezavisno Kosovo priznato od Srbije", rekao je neimenovani izvor.

Komentari: 3

Igra

07. 03. 2019 - 12:17

Dobrog i loseg policajca
PROČITAJ

07. 03. 2019 - 13:23

Један француски памфлетиста рекао је једном приликом: „Енглеска је Европи оно што је сотона човjечанству“
Freeman

08. 03. 2019 - 10:14

Kosovo* usvojilo platformu !?. A,Srbija nema nikakvu platformu za Kosovo* !. A,hoće da o nečemu pregovara !. O,čemu ?. Srbija treba da izradi platformu,gdje će status Kosova * biti sličan statusu Škotske,Sjeverne Irske i Velsa u okviru Velike Britanije,i da takvu platformu dostavi SAD-u,V.Britaniji,EU ,Rusiji i Kini,kao i UN.Srbija mora da ima inicijativu ,a ne da kuka kroz usta Vučića.
Novi komentar