Od "fiće" napravili električni automobil: Za 10 sekundi dostiže stotku

Makedonci su udahnuli novi život "fići", malom porodičnom automobilu koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju i služio kao vozilo milicije, pa čak i Hitne pomoći.
Objavljeno: 07. 03. 2019 - 14:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tim specijalista firme BB Klasik Kars, zajedno sa brojnim domaćim preduzećima i zanatlijama, kao i sa njemačkom fabrikom Kesler, oživio je "fiću" ugradivši mu ispod haube svjetsku tehnologiju.

Pod imenom ZAS G20, "fića" je dobila novi život kao prvi makedonski električni automobil.

''Prije početka projekta imali smo dvije ideje. Prva je bila da to bude klasičan automobil, a druga da bude mali gradski auto. To su bili motivi koji su nas tjerali da napravimo električki automobil. Odabrali smo "fiću" jer je od 50-tih do kraja prošlog vijeka bio najpopularnije vozilo, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već u cijelom svijetu, gdje je ukupno bilo proizvedeno pet miliona  "fića", pa je lako bilo doći do djelova ''- objašnjava Milorad Kitanovski iz firme BB Klasik Kars.

Karakteristični retro dizajn je najupečatljiviji element električnog automobila ZAS G20.

Njegova šasija i dio opreme su preuzeti od nekada popularnog "fiće", malog porodičnog automobila koji se danas teško može videti na ulicama u voznom stanju.

Snaga motora i instalirani kapacitet baterija obezbjeđuju mu ubrzanje do 100 km/h za 10 sekundi. Maksimalna brzina mu je 130 km/h, a sa jednim punjenjem baterije može da pređe 150 kilometara.

U Sjevernoj Makedoniji planiraju da počnu serijsku proizvodnju električe "fiće" pod oznakom ZAS G20.

On se može modifikovati kao klasično gradsko vozilo, kao gradsko vozilo sa sportskim izgledom, ili sportsko vozilo za takmičenja, a vrijeme isporuke je oko dva mjeseca od definisane narudžbine.

"Fića", čiji je formalni naziv "zastava 750", bio je mali jugoslovenski putnički automobil, koji se proizvodio u Zavodu "Crvena zastava" u Kragujevcu po licenci italijanskog FIAT-a.

Prvi "fića" je proizveden 18. oktobra 1955. a posljednji u novembru 1985.

Prema nekim podacima, za 30 godina proizvodnje napravljeno je 923.487 ovakvih automobila.

Komentari: 2

Skopsko

07. 03. 2019 - 18:35

A ima li klimu i el.podizače
gost

08. 03. 2019 - 10:47

Fica - mali porodicni auto? Nije ona mali porodicni auto koliko je to sad Smart... no je nekad tako korisceno jer se za bolje nije imalo novaca...
Novi komentar