KOMENTAR

Zastave

Prirodno je da se izborni trijumf trojne koalicije albanskih stranaka proslavlja uz vijorenje albanskih zastava na ulicama opštine Tuzi, u kojoj većinom žive Albanci. Ali, nije prirodno, i ne može biti prihvatljivo, da se među desetinama zastava susjedne države u neđelju veče nije zalepršala makar još jedna crvena zastava – simbol države Crne Gore u kojoj svi živimo.
Objavljeno: 08. 03. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Draško ĐURANOVIĆ

Pobjedničko slavlje zna da opije slavljenike, naročito kad se pobjeda grozničavo iščekuje, pa se u egzaltaciji nakon izbornog trijumfa zamagle vidici, prenagli u postupcima ili se usklikne nešto neumjereno. Tako bi - kao izliv neprimjerene euforije i slučajni incident - moglo da se tumači ono pretponoćno mahanje albanskim zastavama, odsustvo crnogorskih državnih obilježja, kao i zapaženo prisustvo barjaka OVK uz združene pokliče u slavu Oslobodilačke armije Kosova.

Samo, dani nakon izbornog trijumfa, kao i postizborni nastupi lidera stranaka koje čine Albanski forum u Tuzima, pokazuju da se ovdje stvarnost posmatra, ne samo kroz partijske naočari, već prevshodno kroz - nacionalnu dioptriju. Eto, predsjednik Albanske alternative, Nik Đeljošaj, čak i kada se otrijeznio od pobjedničkog slavlja, tvrdi da je ono mahanje zastavom i frenetično skandiranje Oslobodilačkoj vojci Kosova – u Tuzima, u Crnoj Gori – bio u stvari doprinos ,,tekovinama građanske Crne Gore“.

A sve one koji se usude da nešto zamjere detaljima izbornog hepeninga smatra nosiocima ,,necivilizacijske kampanje“. Istina, Đeljošaj nije kritičarima zaprijetio - kao nedavno u crnogorskom parlamentu čelnicima SDP-a Ranku Krivokapiću i Rašku Konjeviću – da im neće biti ugodno kada dođu u Tuzi, ali se, nekako, već osjeća osionost pobjednika.

Ništa nije bilo sporno u Tuzima, kaže i Mehmed Zenka. ,,Što ste očekivali, kakve će se zastave upotrijebiti?“ – pita ministar za ljudska i manjinska prava, tvrdeći da je i ono skandiranje Oslobodilačkoj armiji Kosova i mahanje zastavama OVK (UČK) u stvari - ,,veličanje albanskih vrijednosti“.

 Stvarno, zastave i skandiranje Oslobodilačkoj vojsci Kosova su veličanje albanskih vrijednosti? U Tuzima nije bilo međudržavnog sukoba, rata ili žrtava, nije prethodno bilo okupacije, niti oslobađanja, niti je pobjeda ostvarena bajonetima i puškama, nego - slobodno izraženom voljom građana.

U Tuzima će, kao što je bilo ranije, postojati vlast i opozicija; i na jednoj i na drugoj strani političke „barikade“ biće većinom naši građani, Albanci. Zato su simboli OVK bili – čisti višak, kao što je odsustvo državnih obilježja bilo – čisti gubitak. Za sve. Možda, ipak, ne treba pretjerivati u osudama nakon ovakvih izjava.

I valja se nadati da se Zenka, ministar u Vladi Crne Gore, negdje izgubio u prevodu. Poistovjetio je isticanje identitetskih obilježja nacije kojoj pripada sa vrijednosnim normama koje nijesu i ne bi trebalo da budu nacionalni specifikum ili ekskluzivitet, već baština svih građana.

Tim prije što su upravo građani manjinskih naroda, od raspada one Jugoslavije do današnjih dana, trpjeli ogromne žrtve, pa i dominaciju ,,pravoslavne većine“, a uprkos svemu, ugradili svoje vrijednosti u nezavisnu državu Crnu Goru. Ni Đeljošaj, ni Zenka, a izgleda ni ostali lideri Albanskog foruma ne shvataju, ili ne žele da shvate. Prirodno je, očekivano, za sve dobronamjerne ljude i prihvatljivo, da se izborni trijumf trojne koalicije albanskih stranaka proslavlja uz vijorenje albanskih zastava na ulicama opštine Tuzi, u kojoj većinom žive Albanci. Ali, nije prirodno, i ne može biti prihvatljivo, da se među desetinama zastava susjedne države u Tuzima, u Crnoj Gori, nije zalepršala makar još jedna crvena zastava – države Crne Gore. Ništa više, ali i ništa manje od toga.

 

Komentari: 39

Gale

08. 03. 2019 - 06:51

Rezime teksta je da ipak ne smetaju toliko zastave OVK i klicanje teroristima. Što reče onaj ,,omladina se zanijela". Bolje da je gospodin novinar otvoreno podržao taj ,,doprinos gradjanskom konceptu", gdje mu samo smeta nedostatak crnogorskih zastava.
NIJE PRIRODNO

08. 03. 2019 - 06:53

DA U MOJOJ DRŽAVI MAŠU ZASTAVAMA STRANE DRŽAVE...jER IZBORILI SU POBJEDU U MOJOJ DRŽAVI U KOJOJ SMO IM MI OMOGUĆILI DA SLOBODNO ŽIVE dok u njihovoj matičnoj državi moji sunarodnici ne smiju ni da pomisle ništa slično.NIJE PRIRODNOda njihov poslanik izjavi stavljajte zastave na kuće mi ćemo za vas platiti kazne.NIJE PRIRODNO i ne slažem se sa tekstom i ne slažem se sa njihovim ponašanjem jer predpostavljam šta je sledeći korak!!!!!!
Onda bi bilo prirodno

08. 03. 2019 - 08:35

Da država reaguje AKO JE DRŽAVA
Monarch

08. 03. 2019 - 13:49

Zaista ne treba dodati komentaru nista vise...iskreno sam sam se iznenadio da je objevljen.Vjerujem da DPWS nije reagovao na dogadjaje nebi ni tvoj komentar niko uspio procitat.Njih je zabolio poraz...reakcija bi bila...to se desava u svakom drustvu.Vjeruj mi...imam 58 godina...30 godina zivim u Cleveland USA...rijetko pratim ovaj portal...zasto?Posaljem komentar ne objave ga...nikoga ne uvrijedim.kako sam u mirovini sada provodim manji dio ovdje u mojoj Cg a veci dio tamo.Ovdje ako neko napise nesto protiv Mila to je protivu drzave...razmislite samo kako bi se Milo osjecao u ulozi Mr.Trump da svaki dan slusa od demokrata razne podvale...sve bi bilo uhapseno i tv i radio stations iskluceno.U Cleveland-suburb Parma vjerujte svaaka druga kuca ima jarbol ndva na jedno je Trump 2020 a na drugo Make America greate again.To je trenutno sta ce biti ne znam.Izvinite na greskama u kucanju.
Lamansen

08. 03. 2019 - 06:57

Uzalud zataškavate ovaj slučaj kad albanski lideri ne vide ništa strašno u mahanju zastavama UCK. Za njih je UCK vojna formacija, a ne teroristička organizacija, i taj stav ne mogu promijeniti bezvezne i lažne priče DPS o ,,građanskoj" državi, skladu, bratstvu i jedinstvu...
zdravkec

11. 03. 2019 - 23:35

OVK nema veze sa izborima u Tuzima,kao ni sa drzavom Crnom Gorom,slazem se sa autorom zaista toj zastavi tu nije mjesto, a pored albanske zastave se mora vijoriti i crnogorska....
Ni jedna jediina, idemo dalje

08. 03. 2019 - 07:05

To je zaista bilo jedno veliko razocarenje za mene licno, ali idemo dalje i gledamo sledece korake a ne sto bilo koji vodja prica. Samo polako, bez ikakve brzopletih poteza.
Lolo

08. 03. 2019 - 07:15

Bravo Draško!
Janica Matova Beograd

08. 03. 2019 - 08:04

Nije prirodno gospodine Đuranoviću upotreba zastave strane države bez prisustva državne zastave Crne Gore ,Malesija nije Albanija ,a neće ni biti! To je kršenje Zakona ,a i uvreda dostojanstva države i crnogorskog naroda..Ali nažalost država na svakom koraku pokazuje nemoć ,pred Amfilohijem pred manjinama koje sve manje poštuju državu i postaju uvoznici nacionalizama ,srpskog,albanskog ,bošnjačkog ,,, Kakve su posledice toga viđeli smo u poslednjih 30 godina.
Амфилохије

08. 03. 2019 - 08:57

Ово сто се десило је чиста завера Руса и Срба. Наша браћа Косовари нас никада НЕЋЕ ИЗНЕВЕРИТИ
Ti i tvoji

08. 03. 2019 - 12:14

službenici ste teledirigovani od strane vlasti. Samo vam reču ajde sad o Tomosu, sad o Rumiji, sad o nekoj crkvi, sad o nekom popu...Ovo sa vaterpolistima ne izgleda da je isto.
Тото

08. 03. 2019 - 08:22

Не знам зашто Црногорцима сметају симболи ОВК. ОВК је била савезник НАТОа у борби против Срба, а Црна Гора дели вредности са НАТОом, па и са ОВКом. Црна Гора команданте ОВК прима као државнике и као челнике пријатељске државе, коју признаје и са којом има односе које истиче као пример у региону. Ја не знам коме се аутор текста обраћа, шта брани, шта напада, шта му смета и у име чега. Ми Срби, у великој већини, поздрављамо изборну вољу Албанаца и начин на који су прославили победу својих странака.
IZVINI TOTO

08. 03. 2019 - 08:45

Mi Srbi smo do ove države i ne pristajemo ni na šta što narušava njen integritet.Pozdravljamo njihovu pobjedu ali nikako i način.Upotreba zastave je zakonom regulisana i sviđalo nam se to ili ne nepoštovanje zakona je prekršaj.Ne mogu da se načudim da i u Srbiji puštaju(Bujanovac)da se tako ponašajuGovorim u svoje ime ALI JA NJIMA NE VJERUJEM NA DOBRIM NAMJERAMA..plašim se da ćemo uskoro imati prilike da se u to uvjerimo
Objektivni

08. 03. 2019 - 08:56

Ok. Onda kad si toliko odusevljen potezima u Tuzima , predlazem da se na granicnom prelazu izmedju Kosova ( a Kosovo je znas i sam srce Srbije ) podigne ( sa nase strane ) spomenik Ademu Yashasaruju ( i njegovim 40 pobijenih clanova porodice ) . Mozda bi Toto tada bio jos zadovoljniji ?! Ako bi , rado bih ti zelju ispunio .
Fahro iz Srebrenice

08. 03. 2019 - 09:12

Tipican gibanicarski komentar iz srbijanske politicke skole.
Ovo je opomena i njima i nama

08. 03. 2019 - 08:39

Ovo je nova generacija omladine koja sve radi po principu copy/paste. Mnogo je pokazatelja da se ova država ne poštuje na svakom koraku i u svakom mjestu. Ali ono što je mene iznenadilo je to novo ponašanje u Malesiji, tu je uvijek bila kolijevka čojstva i odanosti Crnoj Gori. Plašim se ako oni prestanu da doživljavaju Crnu Goru kao svoju domovinu!
Freeman

08. 03. 2019 - 09:21

Mora se reći da Albanci imaju svoj nacionalni program duže od 100 godina ,i da predano rade na njegovoj realizaciji. Drugi narodi,recimo Srbi nemaju nikakav nacionalni program u poslednjih 100 godina ?!.Srbi su bili u prilici da poslije I svjetskog rata formiraju svoju nacionalnu državu i da danas budu jedna od važnijih i srećnijih evropskih država.Međutim kralj Aleksandar i srpska intetektualna elita nijesu bili dorasli da vode srpsku državu i prepoznaju dugoročni interes srpskog naroda. Nažalost !.
Ljubitelj tutuša

08. 03. 2019 - 12:47

Srbi su, čim su se dohvatili administrativnih okvira, napravili svoj (nad)nacionalni program nazvavši ga Načertanijem. Naručili su ga Obrenovići a ispod Programa se potpisao Garašanin. Desetljećima su poricali njegovo postojanje. Plan je objašnjavao koje su njihove teritorije kao i načine/ metode kako do njih stići. Plan je davao smjernice posrbljavanja Crnogoraca kao i njihovo naseljavanje u problematična područja buduće srpske zemlje đe srbi nijesu mogli postići svoje ciljeve mirnim putem. Itd itd... Tako da lupaš...
CRNI CRNOGORCI

08. 03. 2019 - 13:04

D a nebješe ti da ni rečeš nebismo znali no ko smo ni što smo.Posrbljaveti Srbe novi pojam neviđen na ovim prostorima ,ma u vaseljeni.Ako ovi gore lupa ti BUBNJAŠ i ako nijesi primjetio ovdje se razgovara o događajima u Tuzima..mora da si ima tešku noć?višak alkohola štali????
Ljubitelj tutusa

08. 03. 2019 - 17:03

Sto jest - jest! Volim poslije posla a prije rucka popiti casicu domace rakije - Maslinarke kao aperitiv. Prija... Moj komentar o cica Ilijinom "Nacertaniju" je bio ispirisan neznanjem Freemana u njegovom komentaru odozgo - "Drugi narodi,recimo Srbi nemaju nikakav nacionalni program u poslednjih 100 godina ?!" Nadam se da ste sada procitali tekst. Blagodarim.
Freeman

08. 03. 2019 - 13:57

Vidi se da ste ljubitelj tutuša,ako nijeste i sami tutuš.Da su Srbi imali ozbiljan nacionalni program i želju da stvore nacionalnu državu prihvatili bi ponudu Francuske poslije Prvog svjetskog rata. Ugled Srbije je tada bio ogroman ,kod saveznika koji su se uostalom o svemu i pitali.Ali Srbima je došao glave slovenski patriotizam i altruizam.Mogli su imati Veliku Srbiju,prirodnu Srbiju ili jednostavno Srbiju ,a ne stvarati i oslobađati Hrvatsku,Sloveniju .Srbi su bili glupi i kratkovidi i to su debelo platili na svaki mogući način.
Mogli su imati Veliku Srb, ali

14. 03. 2019 - 19:27

... ne, oni su htjeli jos vecu Srbiju, A zna se, ko trazi vece izgubi,,,,,
Freeman

08. 03. 2019 - 09:09

G.Đuranoviću,progledali ste izgleda malo na jedno oko.I ,to nije loše .Kada se poslije pobjede na izborima u Beranama zavijore crnogorske zastave(crnogorska trobojka koja je decenijama bila zvanična zastava republike Crne Gore)onda to Srbi napadaju Crnu Goru i njenu nezavisnost,narušavaju građanski koncept i sl.Kada se u Tuzima nakon izbora zavijore albanske zastave onda je to prirodno,ali nije baš lijepo što se vijore zastave UČK i skandira njima.Ima jedna narodna izreka u Crnoj Gori za koju sam lično mislio da je zlonamjerna a koja glasi : Ako sjediš sa jednim Albancem i piješ,a drugi je vezan u vreći i na njega sjediš ,isto ti obojica misle !.Izgleda da u ovome ima dosta istine.
Đuro Pera Mila Šutova

08. 03. 2019 - 12:31

Vjerujem da nikome ne smetaju srpske zastave u Beranama kad se istovremeno vijore i crnogorske. Trobojka je nekad bila cg zastava ali više nije ( i ja sam nekad imao 20 god.). Nije prilika ali ne mogu a da "ne rečem", ovo zadnje što si napisao baš davno sam čuo da Hrvat zbori za Srbina. Ovo u Tuzima me ne iznenađuje, biće sve žešće. Dolazi vrijeme da vlast neće moći, kako se kaže, "istovremeno i stisnut i prhnut".
Realan

08. 03. 2019 - 09:19

Bravo Draško. Odličan komentar.
danilo s.

08. 03. 2019 - 09:51

Ponašanje NEKIH (ne svih) birača se može razumjeti, ali se ne smije opravda(va)ti. Trebalo bi da lideri Albanaca iz Tuzi, bez obzira na partijsku pripadnost, prvi kritikuju ovakvo ponašanje? I da sami rješe ovo pitanje sa svojim izgrednicima. Ako to ne učine, onda je to subverzija multi-etničke i gradjanske CG? Ako se ovo ne zaustavi u samom začetku, moguće su dalje eskalacije, i nužnost intervencije države. Što, nadam se, niko ne želi u CG (sem okorjelih protivnika CG?). P.S. Vlasti su, do sada bile, isuviše tolerantne prema sličnim ispadima, na primjer, veljesrba u Beranama, Budvi, itd. Jer – suštinski - nema razlike izmedju obožavanja velike Srbije i velike Albanije. Ciljevi su identični – nestanak CG. Država nema dužnost da pomaže svoje protivnike, i da im olakšava i oprašta subverzivne djelatnosti, već da brani sebe – i sve gradjane - od svih neprijatelja podjednako.
Freeman

08. 03. 2019 - 10:41

Danilo po običaju lupaš gluposti !.Kako narod koji je stvorio Crnu Goru ugrožava državu?.Srbi su najbolji čuvari države istorijske,tradicionalne Crne Gore .Naravno da aktuelna vlast nije država,i njen odlazak ne znači ugrožavanje države. Naprotiv !.
danilo s.

08. 03. 2019 - 13:11

Freeman, Poštujem vašu stručnost po pitanju gluposti. Vi ste šampion na tom području. No, ipak griješite? Ako su "Srbi stvorili CG", što su činjeli - i okle se onda stvoriše - Crnogorci? Ideologija veljesrptva ne čuva - nego oburdava - CG. Velika Srbija ne poznaje - i ne priznaje - slobodnu I nezavisnu CG. To se jasno pokazalo 1918. Ako vama to nije jasno, nema potrebe ništa više objašnjavati. I nemojte da obmanjujete, nije problem promjena vlasti, već promjena državnog statusa CG.
MIDO S. PG

08. 03. 2019 - 13:50

@danilo.s ni kadase radi o ovakvim stvarima ti nemas svoje JA.Tebi je najbolje da se predas.Ruke uvis.
danilo s.

08. 03. 2019 - 15:21

Nije jasna vaša poruka? Ne znam kome se predajem? U svakom slučaju je dobro da bar vi imate svoje JA - što god mu to značilo? P.S. Ako nijesam bio jasan - protiv sam svakog nacionalizma, uključujući i crnogorski (ako ga uopšte ima?).
@danilo s.

08. 03. 2019 - 15:52

Stvarno lupaš gluposti i pokušavaš da plasiraš demagoške teze, koje ponavljaju političari na vlasti, a koje nemaju veze sa realnošću. Npr. tvoja "malenkost" kaže: "Trebalo bi da lideri Albanaca iz Tuzi, bez obzira na partijsku pripadnost, prvi kritikuju ovakvo ponašanje?" I još da im pozovu roditelje. Ajde jadan ne bulazni. Đe živiš ti? Đeljošaj, Zenka i sinoć Nimanbegu - sve lideri Albanskih partija, u "brk" Crnogorskoj i inoj javnosti poručiše na kokretan način da potpuno opravdavaju ovakvo ponašanje. Čak nas onaj Nimabegu - potpredsjednik Skuštine CG (nažalost) iskritikova da mi ne razumijemo i ne poznajemo dovoljno Albance, kako bi shvatili njihovo ponašanje. Izgleda da sam ja treba da postojim, da bih izučavao Albanska shvatanja, sve dok mahanje albanskim i UČK zastavama ne bude prihvatljivo i za mene.
Vasojevic

08. 03. 2019 - 10:11

Kako to Djuranovic meko napisa, prosto ih pomazi u tekstu.Da su Srbi u pitanju, Duranovic bi zvečao i prolamao..
morlak

08. 03. 2019 - 11:18

razumijem da medju ljudima koji su euforicno i onako spontano slavili nema crnogorske zastave, ali nikako ne mogu da svarim zasto organizatori, dakle albanski forum, nije prepoznao ili imao potrebu da na onoj bini, tamo nedje u nekom cosku, uz albansku postavi i crnogorsku zastavu. E to ne mogu da razumijem.
janko

08. 03. 2019 - 12:08

Drasko, najgore je zauzimati neutralan stav kad je drzava u pitanju. Ovo u Tuzima je primjer nepostovanja vlastite drZave, negiranje Crne Goere par exlalance. I nemam dilemu, zaokruzivanje Velike Albanije, Pa svaki normalan covjek opvo u Tuzima treba da ostro osudi, ovo je nexcuveno i sramotno od Albanaca,
Pipo

08. 03. 2019 - 13:11

Raspad ove ustane države ne može a da ne raduje
Anagustum

08. 03. 2019 - 15:03

Ljudi, pobjednicka koalicija sa albanskim predznakom u Tuzima je zadala sebe autogol u prvi minutima igre u kojoj je nadanje bilo da lideri te koalicije odrastaju i postaju dostojni poslova koji ischekuju politicare/lidere jedne nove i nerazvijene crnogorske opstine. Voda je proshla ispod mosta i svak je to vidio, uzo svoje zakljucke i sad se jedino moze naprijed. Onus je na albanskim politicarima dali ce biti dostojni situacije, i dalice uvidhjeti svoje greshke ka lideri toga dijete naroda i Izvestia ga na jedini pravi put. Ako se Zenka, Djeljoshaj i ostali budu krili iza albanskim zastave da bi dobili vishe glasova taj kratkorocni recept che se obiti gradjanima Tuzi oglavu. jes, ima uvrijedhjenih, povrijedhjenih, uzbudhjenih, ishitrenih, i onih koji vech osjechaju veliku glavobolju posle pijanke i ronchenja duboko u noch, i pomalo im nadolazi ( shto bi englez reka) “ guilty conscious “ posle te pijanke. Pogrijesit jednom je humano i deshava se. Pogrijesiti drugi put je inkompetencija
ovo je Crna Gora(ne Albanija

27. 03. 2019 - 09:30

Sramota da se ovako napada CG i zabranjuje Crnogorcima kretanje u svojoj drzavi.Crnogorci su dobri prijatelji ali u samoodbrani opasani neprijatelji pa se ne treba igrat sa njima,inace ce te dobit kontru.I dosta price kako su manjinske partije glasale za CG,jer to nije tacno no su glasale za sebe za ono sto im odgovara. Te gluposti demokratije sa zastavama drugih drzava ,pa eto im ih kad imaju toliki civilizacijski katpacitet.....ali se Crna Gora postovat MORA,zapamtite dok ste na vrijeme
Varaš se

10. 04. 2019 - 15:18

Nisu "manjinske partije" glasale za Crnu Goru nego su n a r o d i i Crne Gore na referendumu izglasali aktuelnu državu. Partije ne pretstavljaju narod i one ne mogu svojatati narod! A kako je glasano - to znamo! Dobili smo državu od p o l a procenta! Ali nema zamjerke! i takva je legitimna kao da je od sto procenata!!!!
BODIN

21. 06. 2019 - 12:50

Draško ima njuh i prvi znak da se nešto dešava-vrijene za luping.A onda če svi redom na ovom PORSALU
Novi komentar