Najneustrašivije žene sa malih ekrana

Neke od ovih dama dale su nam snagu boreći se protiv represije, podižući glas, podmećući leđa za druge. A neke su nas zamalo ubile vrhunskim forama na račun ljudske prirode
Objavljeno: 08. 03. 2019 - 12:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kad bismo sastavljali listu najneustrašivijih likova povodom neke muške verzije Osmog marta, o jadu bismo se zabavili. Mnogo je više muških neko ženskih likova koji su obilježili istoriju malih ekrana. Opet, to ne znači ni da je kreiranje liste najinspirativnijih televizijskih žena lak posao. I njih ipak ima mnogo više nego što se čini na prvu loptu.

Neke od njih dale su nam snagu ne spuštajući glavu pred licem nepojmljivog užasa, boreći se protiv represije, podižući glas, podmećući leđa za druge. Neke su zavrijedile duboku naklonost samo zbog toga što su odlučile da žive po svom, bez obzira na to što i mi i drugi mislimo. A neke su nas, jednostavno, zamalo ubile vrhunskim forama na račun ljudske prirode.

Baš takvima, i na malim ekranima i onima koji hodaju među nama, posvećujemo ovu nesavršenu listu na kojoj sigurno fali neka od onih kojoj smo dužni naklon. Jer, kao što rekosmo, mnogo ih je više nego što može stati na dvije stranice novinskog papira.

Dejna Skali

Serija „The X-Files“ nikada ne bi postala SF klasik da partnerka čuvenog Foksa Moldera (Dejvid Duhovni) nije bila Dejna Skali (fantastična Džilijen Anderson), toliko posvećena detektivskom poslu, da nije dozvolila ni da je jedna sitnica poput kancera spriječi da nastavi da radi.

Kler Andervud

Frenk Andervud (Kevin Spejsi) definitivno nije čovjek kom biste željeli da se zamjerite, ali to vam tek ne bi palo na pamet kad je riječ o njegovoj ženi Kler. Robin Rajt smrzla je milijarde krvnih zrnaca u seriji „House of Cards“ igrajući ženu čija surovost nema opravdanja, ali koju morate da poštujete zbog smjelosti da se bori za ono u što vjeruje.

Fredova

Glavna junakinja, koju u seriji „The Handmaid's Tale“ igra Elizabet Mos, postala je simbol otpora protiv potrampljene stvarnosti. Sa više žena koje imaju snage da prime najstrašnije udarce, čekajući pravi trenutak da uzvrate, budućnost ne bi izgledala tako mračno.

Mis feminizma

02-lisa-simpson

Možda više volite Homera i Barta, ali srce i duša anarhične, subverzivne TV animacije „The Simpsons“ ipak je jedna mlada žena. Od 1989, kada je emitovana prva epizoda, Liza Simpson, sa sve saksofonom, nagonom da zaštiti unižene i razgovorima sa duhovima čuvenih sifražetkinja, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih lica feminizma.

Analis Kiting

Vajola Dejvis čuvena je po ulogama neustrašivih žena, ali nijedna ne može da se mjeri sa rolom advokatice Analis Kiting u krimi-serijalu „How to Get Away With Murder“. Čak i u momentima kada je na dnu – čaše, karijere, života – ona uvijek pronađe način da ustane i zaštiti slabijeg od sebe.

Pegi Olson

U seriji „Mad Men“, zahvaljujući glumi Elizabet Mos, dobili smo jedan od boljih primjera kako nesigurna, zatvorena žena može da se izbori za svoje mjesto u muškocentričnom univerzumu. Pegi Olson prešla je dug i više nego inspirativan put od izigravanja „tapeta“ u kancelariji Dona Drapera (Džon Ham) do nekoga ko je ravan muškim kolegama.

Game of Thrones

„Game of Thrones“ je serijal koji ima toliko snažnih ženskih likova, da je jedna od njegovih parola u posljednjim sezonama postala: „Svi muškarci moraju da umru.“ No, Deneris, Brijena, Sersi i Arja su ipak uspostavile dominaciju odbacujući društveno nametnute uloge i ustremljujući se da postanu one koje jesu.

Lusi van Pelt

04-lusi

Djevojčica koju je novinar Kristofer Kaldvel nazivao „najstrašnijom osobom u istoriji stripa“ možda jeste maltretirala Snupija i Čarlija Brauna, ali je i učinila „Peanuts“ (i strip i TV seriju) neponovljivim iskustvom. Svako od nas poželio je, makar jednom u životu, da svrati do psihološkog štanda Lusi van Pelt – i dobije neprocjenljiv savjet po cijeni od pet centi!

Fibi Bufej

03-fibi

Čak i da nije uradila ništa drugo u kultnoj seriji „Friends“, Fibi Bufej (Lisa Kudrou) bi ušla u istoriju kao jedna od najneodoljivijih i najinspiritivnijih čudakinja izvođenjem genijalne pjesme „Smelly Cat“.

Karen Voker

Kad smo već kod čudakinja... Zar biste mogli da zamislite „Will and Grace“ i istoriju sitkoma bez Karen Voker (Megan Mulali) - razmažene, kreštave, vječno pijane i drogirane zlatokopajuće buržujke koja bi radije sažvakala sopstveno stopalo nego radila pošteno makar jedan dan u životu?

Lagerta

Ni „Vikings“, ni Lagerta odavno nijesu što su bili, ali vikinška ratnica koju igra Katrin Vinik upisala se u srca zaljubljenika u prelijepe, bandoglave žene još na početku serijala. Scena u kojoj, nakon muževljeve preljube, napušta Ragnara sa malim, rasplakanim Bjornom ili ona kad gubi trudnoću nakon boja - i dalje progoni, zar ne?

Samanta Džouns

„Kresni me loše prvi put, sram tebe bilo. Kresni me loše drugi put, sram mene bilo.“ Ništa više nije potrebno reći o Samanti Džouns (Kim Katrel), začinu u kom bi u seriji „Sex and the City“ bilo mnogo, ali mnoooogo manje ove prve riječi.

Blosom, Baters i Baterkap

Kartun netvork hit „Powerpuff Girls“ imao je mnogo profeminističkih momenata. Posebno mjesto pripada epizodi u kojoj glavna negativka Fatalna žena ubjeđuje Blosom, Baters i Baterkap da ih iskorišćavaju muškarci i traži im da ih unište. Neodoljive superdjevojčice joj onda pokazuju suštinu feminizma: nije poenta zauzeti mjesta svih muškaraca, već dobiti istu šansu kao oni.

Liz Lemon

Ako ste žena, uvijek kada vam neko kaže da ste previše okrutni, citirajte Tinu Fej: „Samo kučke završavaju posao.“ Liz Lemon, njena fiktivna verzija iz komične serije „30 Rock“, beskrajni je izvor ovakvih citata i fantastičnog sarkazma koji mogu da ne vole samo šovinisti i homofobi.

Orange i Glow

Netfliksove „Orange is the New Black“ i „GLOW“ su jedne od rijetkih serija u kojima žene dolaze u svim „bojama, oblicima i veličinama“. Prva, smještena u ženskom zatvoru i druga, čija se priča vrti oko rvačica na štiklama iz osamdesetih, donijele su eksploziju ženskih likova koji su beskrajno nesavršeni, ali moćni dok pobjeđuju sopstvene grehove.

Fiona Galager

Besramnica prve klase. Glavni pokretački motor disfunkcionalne porodice „Shameless“. Fiona (Emi Rosum) - ona koja se neće libiti, ni u jednom trenutku, da vam zabode štiklu, francuski ključ ili Frenkov špric u oko ako taknete nekoga koga voli.

Mišon

Poslije gubitka momka i djeteta, Mišon (Danaj Gurira) se povukla u samoću. Iz velike patnje rođena je još veća ratnica bez čije bi hrabrosti i bezbjedonosnih vještina odzvonilo mnogim junacima serije „The Walking Dead“.

Eleven

Najhrabrija karika ekipe „Stranger Things“. I princeza Leja 21. vijeka.

Lesli Noup

Svakog 13. februara Lesli Noup (Ejmi Foler) i njene drugarice iz serije „Parks and Recreation“ slave Galentine's Day. Muževi, momci i ostali mužjaci nijesu pozvani. To je dan kada dame slave dame uz parole: „Ovaries before brovaries“ i „Uteruses Before Duderuses“. I ispunjavaju još 13 pravila iz Leslinog feminističkog vodiča za ponašanje pravih djevojaka!

Saga Noren

Nikada nije utvrđeno, iako je sugerisano da Saga Noren (Sofija Helin), glavna junakinja dansko-švedske serije „Broen/Broen“, ima Aspergerov sindrom. Ali, imala ga ili ne, poremećaj iz autističnog spektra nije je spriječio da postane jedna od najpredanijih i najvoljenijih detektivki u istoriji TV krimića.

Katarina Anđelić

I za kraj, žena kojoj godinama ne prestajemo da se smijemo dok vrišti kako ne može da podnese toliki broj poremećenih po kvadratnom metru; ne umije sa ljudima – niti je to zanima i zabranjuje drugima „teleće nježnosti“, ali opet je uvijek tu kad moraju da dovedu svoje psihosomatske poremećaje u red. Katarina Anđelić – Cakana, u izvedbi Vesne Trivalić, unijela je sunce u mračne devedesete psujući sve što mrda u seriji „Otvorena vrata“.

FOTO: youtube.com / reddit.com / imdb.com / pinterest.com / amazon.com

Komentari: 0

Novi komentar