Saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede

Tuzi: Bespovratna podrška u iznosu do 50 odsto

Podrška koju je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja opredijelilo ovogodišnjim Agrobudžetom za unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvima i kvaliteta mlijeka i mlječnih proizvoda bile su tema radionice održane u Tuzima. Radionica je organizovana kao posebna tematska, nakon što je cjelokupan Agrobudžet predstavljen ranije u toj opštini.

Objavljeno: 08. 03. 2019 - 14:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva razgovarali su sa okupljenim poljoprivrednim proizvođačima o higijeni na farmi, čuvanju mlijeka i ishrani muznih grla, kao i mogućnostima i načinu ostvarivanja podrške u obliku premija za mlijeko koje predaju mljekarama i premija u slučaju da mlijeko prerađuju na gazdinstvu“, kazali su iz ministarstva.

Oni su podsjetili da za mlijeko koje daju otkup imaju mogućnost da dobiju osnovnu premiju u iznosu od 6 centi po litru, uz  dodatno povećanje premija za maksimalno 4 centa za mlijeko koje je u skladu sa EU kriterijumima kvaliteta. Zbirno, sa maksimalnom podrškom od deset centi po litru i iznosom koji dobijaju od mljekara, crnogorski farmeri mogu ostvariti otkupnu cijenu mlijeka koja je među najvećom u regionu i Evropi. Dodatno, oni koji prerađuju mlijeko na svom gazdinstvu imaju pravo na osnovnu premiju od 6 centi po litru.

„Da bi što više naših proizvođača ostvarivalo maksimalnu cijenu mlijeka i imalo priliku da se na tržištu izbori kvalitetom, Ministarstvo opredjeljuje i posebnu podršku za dostizanje propisanog kvaliteta mlijeka. Kroz javni poziv omogućeno im je da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto, odnosno 70 odsto, za nabavku opreme i sredstava za mljekarstvo(automatskih muzilica, adekvatnih kanti za mlijeko, laktofriza i druge opreme i sredstava za dezinfekciju. Dodatnih 10 odsto podrške imaju mladi poljoprivrednici. Upotrebom savremene mljekarske opreme na farmi obezbjeđuje se proizvodnja mlijeka i mlječnih proizvoda visokog kvaliteta“, navedeno je u saopštenju. 

Radionici je prisustvovalo više desetina proizvođača. U skladu sa potrebama njihovih gazdinstava, pojašnjene su detaljno mogućnosti i procedure prijavljivanja za podršku.

„Proizvođači su pokazali interesovanje i za druge mjere Agrobudžeta. Posebno su se zanimali za podršku za nabavku novih grla stoke i širenje proizvodnje, s obzirom da su izrazili zadovoljstvo otkupom mlijeka koji imaju u saradnji sa jednom od mljekara. Saopšteno im je da će početkom naredne sedmice biti objavljen javni poziv za podršku unapređenju stočnog fonda“, zaključuju iz ministarstva.

Komentari: 0

Novi komentar