Pozivaju se na zapadne diplomatske izvore

Demostat: Njemačka podržava Haradinaja

Berlin je u više navrata javno pozvao Vladu u Prištini da povuče takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, ali Njemačka, zapravo, direktno podržava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenosi sajt Demostat pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.
Objavljeno: 09. 03. 2019 - 17:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Haradinaj i Njemci insistiraju na očuvanju cjelovitosti Kosova, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država. U tom kontekstu, njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da nema promjene granica na Balkanu, što je umnogome izazvano strahovanjima da bi se korekcijom granica Kosova otvorila Pandorina kutija za ostatak ovog regiona, odnosno da bi istim putem krenuli i Srbi i Hrvati u BiH i Albanci u Sjevernoj Makedoniji", citira Demostat neimenovanog diplomatu.

O razočaranosti Beograda u Berlin govori, takođe, ovonedjeljna poruka šefa srpske diplomatije Ivice Dačića. Dačić je novinarima rekao da "neke države igraju dvostruku igru oko Kosova", uz napomenu da "to nisu Sjedinjene Države", piše Demostat i dodaje da su diplomate "jedinstvene u ocjeni" da pri tome misli na Njemačku.

Iako uživa podršku Njemačke, pozicija Ramuša Haradinaja na "kormilu" kosovske vlade smatra se vrlo "nestabilnom i nesigurnom", s obzirom da Amerika, koja je najvažniji saveznik Prištine na Zapadu, insistira na ukidanju taksi, što je ovog vikenda tokom boravka na Kosovu ponovio i podsekretar SAD za politička pitanja Dejvid Hejl, ocjenjuje se u tekstu.

Komentari: 0

Novi komentar