Američki zvaničnik saopštio

Hejl: Kosovo pred ključnim korakom, nisam čuo prijetnje nasiljem

Američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl ocijenio je da se Priština nalazi "pred ključnim korakom" i da je na putu ka prosperitetnijoj budućnosti, a način da se to postigne je "sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum između Srbije i Kosova". U sporazumu, ključnu ulogu ima "održivo uzajamno priznanje", rekao je Hejl u intervjuu prištinskim medijima i dodao da tokom posjeta Beogradu i Prištini nije čuo prijetnje nasiljem.
Objavljeno: 09. 03. 2019 - 20:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Zato sam otišao u Beograd i zato sam ovdje, da vidim šta možemo da učinimo da pomognemo u tome i da procijenimo najbolji način na koji Amerika može da ima konstruktivnu ulogu", rekao je Hejl.

On je intervju dao za Kossev, Kohu ditore i Gazetu ekspres, nakon sastanka sa liderima prištinskih institucija - premijerom Ramušem Haradinajem, predsjednikom Hašimom Tačijem i predsjednikom skupštine Kadrijem Veseljijem.

"Želim da naglasim da su Kosovo i Srbija ti koji moraju da donesu odluke koje su potrebne na tom putu i da identifikuju teme koje će se razmatrati za pregovaračkim stolom. Ali, mi vjerujemo da kreativnost, fleksibilnost i priznanja moraju da se ostvare, i da održivi sporazum mora da doprinese regionalnoj stabilnosti", objasnio je Hejl.

Prema njegovim riječima, SAD nemaju stav o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, ali žele da podstaknu "postojeći napor da se dođe do dijaloga i procesa koji će dovesti do suštinskog elementa ovdje", a to je, kako je ponovio "održivo priznanje".

"Podržavamo sve što je obostrano dogovoreno i korisno za obje strane u smislu konačnog ishoda", zaključuje Hejl.

Nije želio da komentariše mogućnost razgraničenja, odnosno razmjene teritorija.

Na pitanje da li bi SAD prihvatile bilo koji dogovor koji bi obuhvatio prekrajanje granice duž etničkih linija, on je rekao: "Ne želim da komentarišem priče. Jasno je da je na stranama (Beogradu i Prištini) da postignu dogovor o tome šta će biti potrebno kako bi se normalizovali odnosi i postigao dogovor, što bi dovelo do normalizacije i priznanja koje je obostrano korisno i dogovoreno, i takav dogovor će SAD podržati."

Takođe nije želio da prognozira da li će do kraja godine moći da dođe do rezultata u dijalogu.

Prema njegovim riječima, "ne postoji rok" za razgovore Beograda i Prištine, ali je dodao: "Vjerujemo da ovdje postoji jedinstvena prilika i trenutak u kojem su različiti elementi došli u fokus naše pažnje".

Zamoljen da prokomentariše prištinsku platformu za dijalog, izglasanu u četvrtak, a koju je Beograd kritikovao, a EU nije komentarisala, Hejl je kratko ponovio: "Mislim da je to odraz debate koja je trenutno u toku. SAD nemaju stav o ishodu pregovora".

"Niko nije koristio retoriku rata"

Hejl je rekao da, na osnovu toga šta je čuo tokom posjete i tokom sastanaka u Beogradu i Prištini, niko nije koristio retoriku rata i nasilja i da se sve što je čuo odnosilo na pronalaženje puta ka miru i stabilnosti.

"To je ono što sam ja čuo, dok bi sve ostalo bilo uznemiravajuće. Tako da mi je drago što sam to čuo. Mislim da je sada važno da strane razmišljaju o tome kako da pronađu način dolaska do tog cilja. Na tom putu postoji mnogo prepreka i mislim da su obje strane dokazale da su dovoljno jake, a sada je vrijeme da pokažu da su dovoljno pametne kako bi se nastavilo sa pregovorima", istakao je Hejl.

Upitan može li da garantuje da će SAD budno motriti da ne dođe do nasilja nad Srbima, Hejl je odgovorio da je Americi stalo do svih ljudi u regionu i da je tako već godinama.

"Svi naši ciljevi i napori stvoreni su radi postizanja mira i stabilnosti i kako bi se izbjegla mogućnost nastajanja novih tragedija i ponovnog povratka u prošlost u kojoj su svi patili... Očekujemo od rukovodstva u okolnim zemljama, ali i na samom Kosovu, da urade sve što je u njihovoj moći kako bi izbjegli mogućnost povratka u takvo stanje. Ne mislimo da postoji realan strah da će do toga doći", rekao je Hejl.

Navodi da tokom današnjih sastanaka nije čuo ništa što bi moglo da izgleda kao prijetnja ili da sugeriše da su politički lideri spremni da koriste nasilje za ostvarivanje političkih ciljeva, što bi SAD protumačile kao neprihvatljivo.

Upitan o prištinskim taksama na robu iz centralne Srbije, on je istakao da "na obje strane postoje prepreke za nastavak dijaloga", i da SAD ohrabruju obje strane da razmisle o načinima kojima bi se mogle te prepreke umanjiti ili ukloniti.

Povodom mogućnosti povlačenja američke vojske zbog Haradinajeve odluke da ne ukine takse, Hejl je kratko odgovorio da se ništa nije promijenilo "kada je riječ o poziciji SAD i našoj posvećenosti".

Komentari: 0

Novi komentar