Promjena imena izvršena i na internet stranici

Sjeverna Makedonija zvanično upisana i u Savjetu Evrope

Savjet Evrope zvanično je upisao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju pod novim državnim imenom - Republika Sjeverna Makedonija, prenosi MIA.
Objavljeno: 10. 03. 2019 - 16:18 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sjeverna Makedonija zvanicno upisana i u Savjetu Evrope
Net.hr

Na internet stranici te najstarije panevropske organizacije, čije je sjedište u Strazburu, država je zavedena pod novim zvaničnim imenom i kao takva stavljena na listu zemalja članica prema abecednom redu.

Sjeverna Makedonija se sada nalazi između Holandije i Norveške. Do promjene imena, kao BJRM, po rasporedu je bila između Švajcarske i Turske.

Sada je i zastava Sjeverne Makedonije ispred Palate Evrope u Strazburu istaknuta između zastava Holandije i Norveške.

Promjena imena izvršena je i na internet stranici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, dok je delegacija makedonskog Sobranja predstavljena kao delegacija Republike Sjeverne Makedonije.

Zanimljivo je da se istakne da je Parlamentarna skupština Savjeta Evropa bila jedina panevropska i međunarodna organizacija koja je na plenarnoj sjednici raspravljala o mogućnosti upotrebe nekadašnjeg ustavnog imena "Republike Makedonije", ali o tome nikada nije bila usvojena odluka.

Na mapi na kojoj su predstavljene zemlje-članice Savjeta Evrope i njihovi glavni gradovi, ime još nije promijenjeno i tamo stoji privremena referenca.

BJRM je ušla u Savjet Evrope 9. novembra 1995. godine, kao 38. država članica.

Tokom procedure prijema, Komitet ministara Savjeta Evrope je poslao pozivnicu za ulazak u članstvo, ali u pozivnici nije bilo navedeno ime države.

Komentari: 1

+

10. 03. 2019 - 23:21

Sretno prijatelji Makedonci !
Novi komentar