Policija traga za počiniocem

Kolašin: Psi ranjeni vatrenim oružjem

Nepoznati počinioci tokom vikenda ranili su iz vatrenog oružja dva psa u kolašinskom naselju Lug pored Tare. Pse je privremeno zbrinula vlasnica privatnog azila Danijela Vuksanović, koja je i spasila napuštene ranjene pse, pišu Dnevne novine.
Objavljeno: 11. 03. 2019 - 08:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kolašinska policija traga za počiniocem, dok je šef  Komunalne policije Marko Matović, iako je neradni dan, izašao na lice mjesta i bio u stalnoj komunikaciji sa vlasnicom azila, lokalnim veterinarom i policijom.

“Na sve načine pokušaćemo da stanemo na put ovakvoj pojavi, kao i nesavjesnim vlasnicima pasa. Mi smo tu za svaku pomoć sugrađanima”, kazao je Matović.

U pomenutom naselju nije prvi put da pse ubijaju, a često se pribjegava i trovanju, čak i onih koji su na lancu ili u ograđenim dvorištima. Opasnost je velika jer je svakodneno u naselju veliki broj djece, koja se igraju i prolaze baš tim dijelom puta, gdje je pucano na pse. U neposrednoj blizini, gdje su ranjeni psi, nalazi se i gradski fudbalski stadion.

Vuksanović objašnjava da je dobila poziv od mještana, a da je u Lugu pored Tare zatekla ranjenu skotnu ženku, koja je vukla obje zadnje šape.

“Obavijestila sam policiju i ženku odnijela kod lokalnog veterinara Saše Drljevića, gdje je nakon dolaska policije ustanovljeno da se radi o rani zadobijenoj vatrenim oružjem i da je metak najvjerovatnije ostao negdje u blizini kičme. Preuzela sam odgovornost za ženku, jer ljudi kod kojih je bila kažu da nemaju sredstava za njeno liječenje. Popodne je javljeno opet iz pomenutog naselja da je još jedan pas ranjen. Opet sam obavijestila OB Kolašin, kao i šefa Komunalne policije. Radilo se o većem štenetu, kojem je majka baš ova ranjena ženka, i on je imao istu ranu od metka kao i ona”, kazala je Vuksanović.

Navodi da je veterinar učinio sve što je bilo u njegovoj moći, iako je tokom tog dana imao niz intervencija van grada. Troškovi za oba psa koštaće više od 80 eura. Za ženku, kako kaže, troškovi mogu biti znatno veći, ukoliko se nakon snimanja u Podgorici ustanovi da je metak ostao u kičmi, jer će u tom slučaju morati na operaciju u Beograd.

Vuksanović poručuje da je ogorčena ovim dešavanjima i ističe da nema riječi kojima se može opisati ovakav postupak.

“Osobe koje pucaju na pse, pucaće i na ljude. Takođe, što prije treba da se krene sa registracijom pasa da ne bi dolazilo do ovakvih pojava da se vlasnici nakon određenog vremena odriču svojih ljubimaca. Za mene su ovo preveliki troškovi, u azilu već imam 140 pasa i nemam mjesta ni za jednog više, ako se ova ženkica uspješno oporavi krenuću sa akcijom njenog udomljavanja. Neko mora stati na put ubijanju i trovanju pasa”, navodi Vuksanović.

Ona je posebno zahvalila dječaku iz naselja, Lazaru Sudaru, koji je primijetio ranjene pse i tokom cijelog dana pomagao Vuksanović. Zahvalnost, kako kaže, duguje i Matoviću, Drljeviću i kolašinskoj policiji, koji su dali maksimalnu pomoć i podršku.

Opština Kolašin odredila je i kazne za nesavjesne vlasnike pasa, koje će se kretati od 60 do 500 eura.
 

Komentari: 2

Stara zlatica

11. 03. 2019 - 12:15

Nije ova slika bas primjerna. Ali bolje i pas da strada nego dijete. Niko nece da prduzme mjere da se uklone sa ulice. Kad neko strada, nemojte se ni tada javljati. Ziva je istina da ih oko skole na zlatici ima coporativno, A vec na ulice i da ne pricam. Prinudjeni smo da pratimo i manju i odrasliju djecu ako negdje trabaju da odu. Apelujem da se nesto mora preduzeti.
Ruža

11. 03. 2019 - 12:32

Greota. Da dočekam da vidim da se ovdje reguliše pitanje životinja lutalica na pravilan način, kao što to rade u EU I USA. Sve ovo što se dešava sa njima ovdje je pretužno.
Novi komentar