Ministarstvo objavilo javni poziv

Za nabavku novih grla stoke podrška do 50 odsto investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz Agrobudžet za 2019. godinu objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu.
Objavljeno: 11. 03. 2019 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku novih grla - steonih junica i priplodnih svinja(nazimica i nerasta). Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje.  

Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50% od vrijednosti investicije za kupovinu novih grla. 

Podrška Ministarstva za nabavku stoke, tokom prethodnih godina, rezultirala je ukrupnjavanjem proizvodnje na crnogorskim farmama i poboljšanjem rasnog sastava, što je značajno za rast konkuretnosti domaćih proizvođača i ostvarivanje većih prihoda po gazdinstvu. 

U cilju nastavka pozitivnih trendova, podrška unapređenju stočnog fonda se nastavlja, s ciljem daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanje učešća produktivnijih rasa u svim segmentima. Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i povećanje  kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Cilj je jačanje postojećih i stvaranje novih kooperanata u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru. 

Ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške. Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku. Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse.

Zahtjeve za dodjelu ove podrške zainteresovani mogu dostavljati do 11. aprila 2019. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme. 

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, mogućnostima, uslovima i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i obrasci za prijavu nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Javni_pozovi_za_dodjelu_podrske/ , a isti se mogu preuzeti i u prostorijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu.
 

Komentari: 0

Novi komentar