Kinezi poslali i komercijalnu ponudu

Norinco bi da gradi osam elektrana na Morači, vrijednost projekta makar pola milijarde eura

Kineska kompanija „Norinco“ dostavila je Vladi tehničku i komercijalnu ponudu za izgradnju osam kaskadnih hidroelektrana na Morači. Ukoliko trajanje koncesije za korišćenje rijeke Morače bude duže od 30 godina, što je sasvim očekivano, odluku o ovom projektu će, shodno zakonu o koncesijama, donijeti Skupština Crne Gore.
Objavljeno: 12. 03. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Norinco bi da gradi osam elektrana na Moraci, vrijednost projekta makar pola milijarde eura
Foto: yicaiglobal.com; Diego Delso/bs.wikipedia.org; N.N./nezavisne.com

Planom korišćenja sliva rijeke Morače koji je dostavila kompanija „Norinco“ predviđena je izgradnja osam hidroelektrana, od kojih pet na glavnom toku rijeke Morače i tri na njenim pritokama.

„Ukupna instalisana snaga svih planiranih hidroelektrana je 293,6 MW, a godišnja proizvodnja 894,82 GWh", navodi se u Izvještaju o radu Ministarstva ekonomije za 2018. godinu.

Za manje upućene čitaoce, ukupna proizvodnja struje u tih osam manjih elektrana bila bi na nivou HE „Perućica“.

Iako su detalji inovirane komercijalne ponude poslovna tajna, jasno je da ukupna vrijednost projekta neće biti manja od 500 miliona eura, budući da u energetici važi pravilo da je za instaliranje jednog megavata (MW) potrebno milion eura, a u slučaju razuđenosti i brana dva do dva i po miliona eura po megavatu.

Kinezi na čekanju četiri godine: Kompanija „Norinco“ nije nepoznata crnogorskoj javnosti, budući da je tehničku ponudu za gradnju elektrana na Morači poslala – prije četiri godine.

Tada je bila aktuelna češka ponuda za izgradnju drugog bloka TE u Pljevljima, pa je ponuda Kineza bila „na čekanju“. Pošto je u međuvremenu propao tender za izgradnju drugog bloka TE, a Brisel  ne gleda blagonaklono na izgradnju novih termo izvora, jasno je da će ponuda „Norinca“ biti veoma ozbiljno i pažljivo razmatrana. 

Naročito zbog činjenice da će ukupna moračka proizvodnja moći da se preko energetskog kabla izvozi u Italiju, koja prosto vapi za zelenom energijom.

1103norincologo

Lokacija elektrana: Prema planu Kineza, na glavnom toku Morače planira se pet hidroelektrana, Gornja-1, Gornja-2, Gornja-3, Andrijevo i Zlatica.

Za svaku od pritoka je planirana jedna hidroelektrana – Mrtvica, Sjevernica i Mala Rijeka.

HE Mrtvica se nalazi na desnoj obali srednjeg toka Mrtvice, HE Sjevernica se nalazi na lijevoj obali donjeg toka Sjevernice, HE Mala se nalazi na lijevoj obali gornjeg toka Male Rijeke.

Tehničke karakteristike predloženih elektrana: Dajemo pregled tehničkih karakteristika hidroelektrana. Od njih osam šest su protočne, a dvije akumulacione.

HE Gornja-1,  je elektrana protočnog tipa, instalisana snaga 8,5 MW a godišnja proizvodnja električne energije je 43,03 GWh. HE Gornja-2, je takođe protočnog tipa, instalisane snaga 31 MW a godišnja proizvodnja električne energije je 88,30 GWh, dok je HE Gornja-3,  takođe protočnog tipa, instalisana snaga 8,5 MW a godišnja proizvodnja električne energije je 24,04 GWh.

HE Andrijevo, akumulaciona elektrana, korisna zapremina akumulacije je 66 miliona m3, akumulacija je sa sezonskom regulacijom, instalisana snaga je 130 MW a godišnja proizvodnja električne energije je 389,10 GWh.

Ako se uzme u obzir dispozicija sa agregatima na ispustu za ekološki protok, instalisana snaga je 2,8 MW, a prosječna godišnja proizvodnja električne energije je 23,5 GWh.

1103moraca

HE Zlatica, nadomak Podgorice: korisna zapremina akumulacije je 3,99 hm3, akumulacija za kompenzacionu regulaciju, instalisana snaga 44 MW a godišnja proizvodnja električne energije je 124,4 GWh. Instalisani kapacitet agregata na ekološkom ispustu je 1,9 MW, a godišnja proizvodjna električne energije je 11,3 GWh.

Pritoke: HE Mrtvica, je protočnog tipa, instalisana snaga 19 MW, a godišnja proizvodnja električne energije je 52,85 GWh.

HE Sjevernica, je protočnog tipa, instalisana snaga 1,9 MW, a godišnja proizvodnja električne energije je 9,6 GWh.

HE Mala Rijeka, protočnog tipa, instalisana snaga 46 MW, a godišnja proizvodnja električne energije je 128,7GWh.

Dakle, Plan razvoja basena rijeke Morače imaće ukupnu instalisanu snagu 293,6 MW i godišnju proizvodnju 894,82 GWh.

 „Sveobuhvatan razvojni projekat uređenja i korišćenja sliva rijeke Morače“, kako su Kinezi nazvali projekat izgradnje HE na Morači, je veoma detaljan i razrađuje: hidrologiju, inženjersku geologiju, energetske analize, upoređivanje i izbor, dispoziciju hidro-građevinskih objekata, rekonstrukciju puteva, planiranje konekcije, analizu uticaja na životnu sredinu, troškove otkupa zemljišta i raseljavanje i zaključak i predlog plana razvoja.

Tehničko rješenje „Norinco-a“ za HE na Morači predviđa realizaciju projekta u dvije faze i to: u I fazi izgradnju HE Andrijevo i HE Zlatica, a u II fazi izgradnju hidroelektrana uzvodno od HE Andrijevo.

1103hidroelektraneilustraci

Poređenja radi, prema tehničkoj dokumentaciji EPCG, sistem hidroelektrana na Morači obuhvata četiri objekta: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instalisane snage 238 MW i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 GWh. Predviđeni period izgradnje za sve četiri hidroelektrane je šest godina, a procijenjeni ukupni troškovi oko 540 miliona eura.

Osim „Norinca“, koji je bio najkonkretniji, za HE na Morači je zainteresovana kompanija „Bereket Enerji“.

Tender za Moraču propao 2011.godine:  Tender za izgradnju elektrana na Morači  je propao krajem 2011. godine, jer niko od potencijalnih investitora nije poslao ponudu za gradnju elektrane sa nižom kotom najveće HE na MoračiHE Andrijevo.

Podsjetimo, NVO sektor, građani i Srpska pravoslavna crkva žestoko su se protivili izgradnji hidroelektrana na Morači, jer su smatrali da akumulacija Andrijevo ugrožava Manastir Moraču.

Zbog toga kineska ponuda, i tehnička i komercijalna, mora biti jako pažljivo razmotrena i uzete u obzir sve primjedbe zbog čega je poništen prvobitni tender.

 

Komentari: 15

Ne kvari Taru!

12. 03. 2019 - 00:19

Bez prevođenja Tare u Moraču, to ne vrijedi, jer je ljeti Morača potočić. A ako ćete već da kvarite Taru, onda bolje napraviti hidroelektranu na Tari, izuzetno moćnu, iz koje bi izlazila struja za 2 centa po KW. Najgora ideja - hidroelektrane na Morači - sa prevođenjem vode iz Tare.
Panel

12. 03. 2019 - 11:12

Svajcarci su iskoristili svaki alpski potocic koji ima vode samo u proljece dok se snijeg otapa . Malo li je ? Moraca ljeti zasusi 3 mjeseca a onda mozemo koristiti atomsku energiju hehe . Tada dobro przi sunce za solarnu .
@ Panel

12. 03. 2019 - 12:17

Pa hajde onda da mi iskoristimo Taru kad su Švajcarci svaki potočić? Ljepše da bude jezero puno ribe, nego divlja rijeka.
i nju . i nju

12. 03. 2019 - 13:05

Zasto ne i Taru bar u onom dijelu gdje nije turisticki interesantna . Male protocne centrale gdje nema akumulacionog jezera nego samo ona voda koja inace protice neiskoriscena ? Pored brane jaz da se ribe mogu kretati slobodno .
nik

12. 03. 2019 - 05:55

Pristajemo samo jos da vidimo kolika je provizija za nase patriote
Milos

12. 03. 2019 - 06:05

To je Ono sto treba Crnoj Gori.Ovo ce otvoriti na hiljade novih radnih mjesta i automatski dramaticno podici standard nasem narodu.Bravo.
True

12. 03. 2019 - 09:11

Šališ se ili si se tek probudio iz kome. Druge nema.
standard

12. 03. 2019 - 13:09

Nista narod direktno od toga nema . Mi smo inace lopovska drzava a nemamo ni para no ce toraditi stranci na koncesiju . Inace Hamovici i Hamazidrpovici i regulatorna agencija ima da se debelo ugrade a stok placa ravcune .
kwh

12. 03. 2019 - 07:10

Steta je da i ranije nije iskoriscena snaga Morace sa elekranamaa protocog tipa koje nemaju neki veliki uticaj na okolinu kao akumulacije .
Trol

12. 03. 2019 - 10:07

Zidaj odma. I uvrsti na racune za sturju jos euro za pomoc izgradnji
zelenas

12. 03. 2019 - 11:03

Ko god dodje da unistava Rovca i Moracu proci ce kao neki 1918 godine....
Sanja

12. 03. 2019 - 11:55

Što davati Kinezima, zar nije bilo bolje da to radi EPCG koja već ima preko 200 miliona na računu, Nego da mi plaćamo ovu pljačku naroda. Samo pljačkate i unišavate sve čega se domognete. Sram da vas bude.
Daca

12. 03. 2019 - 13:21

Je li bilo kakvog skupa studenata danas,sram vas bilo
Smijeh

12. 03. 2019 - 23:43

Ne,samo je isključen kombi zbog neispravnosti. Ođe možeš samo pročitati da je Tesla iz Duklje i slične gluposti
prekomoracki

12. 03. 2019 - 23:50

ako se naprave brane na moraci to je onda stop za vadjenje sljunka. ne znam kako ce cistiti brane od sljunka ili ima posebna tehnologija za to
Novi komentar