Prvi premijer Srbije poslije pada Miloševićevog režima

Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Na današnji dan prije 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obilježen šetnjama, polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob i na mjestu pogibije - u dvorištu Vlade Srbije.
Objavljeno: 12. 03. 2019 - 11:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sesnaest godina od ubistva Zorana Đindica
Foto: AFP/Paul J. Richards

Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, položili su vijenac ispod spomen-ploče u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu, na mjestu gdje je ubijen Đinđić.

Vijenac sa natpisom "Dr Zoran Đinđić - Vlada Republike Srbije" postavili su ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Mladen Šarčević, Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Slavica Đukić Dejanović i Vanja Udovičić.

Predstavnici DS-a će u prijepodnevnim časovima položiti vijence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana, a od 18 časova će zajedno sa organizatorima protesta "Jedan od pet miliona" organizovati memorijalnu protestnu šetnju "Ako danas ne uspijemo, jedini razlog smo mi sami" - od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

U pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu "velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila".

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana", od sjedišta LDP-a do dvorišta Vlade.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja "Besjede u Zoranovu čast 2006-2018", kao i proglašenje pobjednika prvog takmičenja "Zoran Đinđić hakaton".

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vrijeme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS.

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda poslije 1945. godine.

Komentari: 3

Kremo Rasov

12. 03. 2019 - 12:14

KO GOD ISKOCI IZ SOVINISTICKO NACIONALISTICKOG KALUPA GOTOV JE
Neko iz inostranstva

12. 03. 2019 - 12:37

Crnogorci pazite da vam se u Subotu ne desi nesto slicno kao u Srbiji 12-og marta. potpuno je ista matrica i medijska priprema prevrata na ovaj ili onaj nacin. Zoran Djindjic je ubijen da bi se Srbija zaustavila na putu ka zapadnoj civilizaciji. Vi ste te deo iste zahvaljujuci Milu. Moracete da pokazete da postojite izlazeci na ulice( Kontramiting i slicno) inace mrka kapa. Pozdrav od Srbina Iz Austrije
Realista

12. 03. 2019 - 12:56

Oni koji su pucali na Djindjica, osudjeni su. Planeri -jos ne. Kada se oni otkriju,prestace smisao postojanja DF i njihove "srpske kuce" u Crnoj Gori. Takodje i fantomske "republike srpsko/sumske" u Bosni
Novi komentar