"Nema vakcine, nema škole"

Italija: Nevakcinisana djeca više ne smiju na nastavu

Italijanskim školarcima je zabranjen dolazak na nastavu dok ne donesu potvrdu o tome da su vakcinisani, a njihovi će roditelji u protivnom biti kažnjeni sa 500 eura globe, javlja BBC.
Objavljeno: 13. 03. 2019 - 21:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Glavne su to odredbe novog zakona Lorenzin, koji je u punoj primjeni od 11. marta.

U skladu s novim pravilima, djeca do navršenih šest godina će, ako ne budu vakcinisana biti ispisana iz jaslica i vrtića, prenose mediji.

Učenicima u dobi od šest do 16 godina neće se moći zabraniti pohađanje nastave, ali će roditelji biti novčano kažnjeni ako ne prilože dokaz o tomu da su djeca dobila sve obavezne vakcine.

Rok za donošenje potvrda o vakcinisanju trebao je da bude 10. marta, no zbog vikenda je produžen do ponedjeljka.

»Svi su imali vremena ispuniti obavezu«, rekla je ministrica zdravlja Đulija Grilo za Republiku, istakavši da je pravilo jednostavno: »Nema vakcine, nema škole«.

U skladu sa zakonom Lorenzin, koji je naziv dobio po bivšem ministru zdravlja koji ga je predložio, djeca prije polaska u školu moraju dobiti niz obaveznih vakcina.

To se odnosi na vakcine protiv vodenih kozica, dječje paralize, ospica, zauški i rubeole. Zakon je donesen zbog naglogorasta broja oboljelih od ospica i vodenih kozica.

Stopa vakcinisanosti u Italiji je, kao i u većini evropskih država, drastično pala. Ona iznosi manje od 80 posto, a u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije mora iznositi 95 posto kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Riječ je takozvanom »imunitetu krda«: ako je protiv određene zarazne bolesti vakcinisano dovoljno ljudi, ono će zaštititi i osobe koje nisu vakcinisane, odnosno virusu će se onemogućiti brzi prijenos. Ako je u jednoj zajednici cijepljen velik postotak ljudi, zaraza će se ubrzo spriječiti jer virus neće tako lako nailaziti na necijepljene.

Ovo je važno da bi se uspjeli zaštititi i oni koji se ne smiju vakcinisati, a riječ je o imunokompromitovanoj, alergičnoj i hronično bolesnoj djeci.

Prije stupanja odluke na snagu, u zemlji je trajala višemjesečna rasprava o obaveznom vakcinisanju.
 

Komentari: 1

NE LAZITE NAROD

14. 03. 2019 - 08:13

U Rimu nevakcinisana djeca ostaju u školi. To je odluka opštine, koju je gradonačelnik Rima, Virginia Raggi, saopštio svim institucijama koje su uključene nakon jednoglasnog odobrenja Kapitolijske skupštine, što ukazuje na potrebu poštovanja "kontinuiteta nastave i obrazovanja za sve učenike koji još nisu vakcinisani". . Gradonačelnik Rays je, kako bi ih informisao, napisao ministru zdravlja Beatrice Lorenzin, ministru prosvjete Valeriji Fedeli, predsjedniku regije Lazio Nicoli Zingarettiju i predsjedniku Anci Antonio Decaro. "Čitava Skupština Kapitoline - u pismu glasi - smatralo je da ne-vakcinacija ne predstavlja prepreku za na
Novi komentar