Šef Evropskog parlamenta izazvao buru kritika

Tajani: Musolini je prije rata radio pozitivne stvari

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji je nedavno Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, izazvao je novu buru kritika nakon što je navodno izjavio da je fašistički diktator Benito Musolini "radio pozitivne stvari za Italiju", javlja "Politico.eu".
Objavljeno: 14. 03. 2019 - 11:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Italijanski mediji izvijestili su da je Tajani u intervjuu za popularnu radijsku emisiju "La Zanzara" rekao sljedeće:

"Musolini? Dok nije objavio rat cijelom svijetu prateći Hitlera, dok nije donio rasne zakone i izuzmemo li dramatični događaj vezan uz Mateotija (Musolinijev suparnik kojeg je ubio režim) radio je pozitivne stvari da bi se izgradila infrastruktura u našoj zemlji".

Tajani se tu nije zaustavio...

"Treba biti objektivan. Nikad nisam bio fašista i ne dijelim njegovu političku misao, ali moramo biti iskreni, gradio je puteve, mostove, zgrade... Vratio je mnoge djelove naše Italije", branio je šef EU parlamenta Musolinija.

"Krive stvari su vrlo ozbiljne: Mateoti, rasni zakoni, rat. To su sve neprihvatljive stvari", takođe je rekao.

Tajani je na kritike reagovao na Tviteru.

"Sram one koji manipulišu onim što sam navodno rekao o fašizmu. Uvijek sam bio uvjereni antifašista, nikome neću dozvoliti da kaže suprotno. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje je to izazvalo su najcrnja stranica u italijanskoj i evropskoj istoriji", napisao je Tajani.

Ali to nije spriječilo nove žestoke kritike na račun Tajanija unutar Evropske unije.

Lider socijalista u EU parlamentu Udo Bulman tako je zatražio hitno razjašnjenje izjava, a Lin Bojlan, članica Evropskog parlamenta iz redova Irskog Sin Féin-a je žestoko kritikovala Tajanija.

"Musolini je možda odgovoran za 430.000+ ubistava, ali pogledajte njegove puteve i mostove! Ozbiljno, ovo je predsjednik EU parlamenta", napisala je na Tviteru.
 

Komentari: 3

Objavite

14. 03. 2019 - 15:41

Koja budala. On ne razumije fasizam ili je fasista ? Fasizam dolazi u paketu gdje vozovi mogu biti tacni I mostovi izgradjeni ali je u cjelini katastrofa za drzavu, sto je Italija iskusila.
roki

14. 03. 2019 - 15:42

Bivšu Jugu razbili su na djelove, a sada svi moramo biti svjesni da dolaze da nam porobe zemlju ,jer misle da njima pripada.Nijedna država bivše juge nema načina i sredstava da se brani .
RIp Van Winkle

14. 03. 2019 - 17:57

Ko da porobi ? Ti si izgleda prespavao od 1948 do nedavno ? Ti si moderni crngoorski RIp Van Winkle. To sto mozes u CG naci je zbilja jedinstveno :)
Novi komentar