Recenzija

Samsung S10+: Telefon koji morate pobijediti ako želite da budete najbolji

Ne samo da je novi telefon Samsungove S serije sjajan, već je fantastično zaokružen. Izuzetan ekran, odlična baterija, sjajan kvalitet izrade i standardno dobre performanse dovode do jednostavnog zaključka – Samsung S10+ je telefon koji morate da pobijedite ako želite da budete najbolji ove godine.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Samsung S10+: Telefon koji morate pobijediti ako zelite da budete najbolji
Foto: Andrew Hoyle/CNET

Samsungova S serija godinama gubi bitku s drugim modelom ovog popularnog brenda – Note, ali ove godine S10+ djeluje kao najkompletniji i najbolje uobličeni telefon na tržištu.

Ovogodišnji model donosi velike promjene na poljima specifikacija, dizajna i kamera.

Dizajn je najveća promjena koja se može primijetiti na ovogodišnjem modelu S serije. Svakako, promjena koja je najupečatljivija, iako sa sobom donosi nekoliko mana.

Kada ga izvadite iz kutije prvo što će vas oduševiti je ogroman svijetli ekran s fantastičnim bojama i sjajnom kalibracijom, što samo potvrđuje Samsungovu dominaciju na tržištu po pitanju ekrana. Ivice oko ekrana su veoma tanke i jedva primjetne, dok se selfi kamere nalaze u malom izdvojenom polju na gornjoj desnoj strani, koje nije spojeno s ivicama (o tome u nastavku). Mana novog dizajna je što se za telefon ovolike veličine, power dugme nalazi dosta visoko, što neće biti baš najugodnije ljudima s manjim šakama.

Druga mala zamjerka je više estetkse prirode – bijela verzija ovog telefona na pozadinskom dijelu ima blagi preliv boja, što neće baš oduševiti svakoga.1403samsungs10plus-2Telefon je, naravno, mješavina stakla i metala, ali uprkos tome, Samsung S10+ je izuzetno lagan, naročito uzevši u obzir njegovu veličinu. Ovo nije baš mana, ali pojedinima može zasmetati, jer dobar dio kupaca želi da ima taj “osjećaj telefona u ruci”. Iako je lagan, ne brinite: kvalitet izrade je izuzetan i opravdava očekivanja ovog brenda.

Izdvojene selfi kamere – na prvi pogled ne izgleda kao velika promjena. Nakon što smo se navikli na popularne izdužene ivice ili izdvojene po sredini ekrana kao što to radi Huawei, ovo izdvojeno polje prvih dana ne donosi ništa novo jer mozak podsvjesno učitava cijelu ivicu, iako nije tu. Ipak, nakon prilagođavanja promjena postaje uočljiva i nekako zgotivite tih par pristupnih piksela ekrana, iako oni ne igraju neku veliku ulogu. Notifikacije idu s lijeve strane selfi kamera i pozicionirane su u tradicionalnom redosljedu. Kamere ne prave problem prilikom normalnog korišćenja, niti smetaju aplikacijama koje su idealno optimizovane kako bi se uklopile u ovo novo idejno rješenje.

Mnogima se, opet, ova promjena vjerovatno neće svidjeti, ali nakon nekoliko dana korišćenja steći ćete utisak da je mnogo bolje rješenje od produžene ivice.

Kada je posrijedi čitač otiska prsta, on je, naravno, promijenjen, ubačen je ultra-sonični čitač prsta koji se nalazi ispod samog ekrana. Nevjerovatno je brz i odlično urađen, ali ovo rješenje naišlo je na jedan problem. Kod standardnih zaštitnih stakala postoji mogućnost da čitač neće reagovati, te je potrebno nabaviti posebno zaštitno staklo kako bi funkcija bila 100 odsto precizna. Ipak, vjerovatno se radi o problemu koji će biti uskoro riješen novim softverskim apdejtima. 1403samsunggalaxys10plus-4Oko specifikacija telefona ne morate ni da razmišljate. Pokreće ga jedan od najboljih procesora na tržištu – Snapdragon 855, i zavisno od paketa dobijate 8/12 GB RAM-a i 128-512GB/1 TB skladišnog prostora. Telefon, što je i očekivano s uređaj ovakvih karakteristika, funkcioniše savršeno. Tokom dosadašnjeg korišćenja nije primijećen nikakav lag, niti bilo kakvo opterećenje s brojnim aplikacijama u pozadini.

Ekran je ogroman, 6,4 inča AMOLED s rezolucijom 3040x1440 i gustinom piksela od 522ppi. O samom kvalitetu ne treba previše ni govoriti, jer je Samsung još jednom opravdao lidersku poziciju u proizvodnji najboljih ekrana na tržištu.

Za internet konekciju Samsung je rezervisao WIFI 6, dok će se nostalgičarima svidjeti što je S10+ zadržao standardni, 3.5mm, ulaz za slušalice.

Baterija je takođe unaprijeđena. Samsung je za svoj novi S10+ ubacio bateriju od 4100 MaH. Ova sjajno optimizovana i prilagođena baterija će uz maksimalno korišćenje potrajati preko pet sati konstantno upaljenog ekrana. Prosječnom korisniku, baterija će bez problema potrajati čitav dan, dok će onima koji ne koriste aktivno svoj telefon ostati viška i za naredni. Ako vam kojim slučajem baterija iscuri, i tu ste osigurani jer je, naravno, prisutno brzo punjenje, kao i bežično punjenje.

Novitet je takođe i “obrnuto” punjenje koje vam daje mogućnost da sa svog telefona direktno punite drugi uređaj koji posjeduje ovu opciju. Punjenje drugog telefona je, ipak, ovim načinom neefektivno i jako sporo (4.5 vati), ali može biti korisno ako vam Galaxy bežične slušalice ostanu bez baterije.

Kada su u pitanju kamere, tu je već Samsung malo popustio. Na zadnjoj strani imate tri, a na prednjoj dvije. Glavne kamere su manje-više iste kao prethodne godine, dok je jedino treća pravi novitet –ultra wide kamera. Da se razumijemo: glavne kamere su i dalje odlične. Uz adekvatno svijetlo proizvešće savršene fotografije, naročito jer je tu i unaprijeđeni softver koji sve to poboljšava, ali ipak ostaje onaj gorak ukus u ustima sa saznanjem da na telefonu iz najnovije serije dobijate ono što ste imali i prethodne godine. Kako smo navikli od Samsunga, fotografije su oštre, jednako osvijetljene, bez previše kontrasta, s taman dovoljno boje uz standardno malo veću ekspoziciju od potrebne.1403samsungs10plus-3Nova Ultra wide kamera je koliko korisna toliko i zabavna. Uz solidnu softversku stabilizaciju imate mogućnost hvatanja mnogo šireg kadra, što će naročito cijeniti kreativne osobe. Takođe, fotografije pejzaža ili arhitetonskih objekata mnogo bolje ispadaju koristeći ovu nego standardnu portret kameru. Bitno je napomenuti da i selfi kamera Wide angle odrađuje dosta dobar posao, ali ni tu nije primjetno veliko unaprjeđenje u kvalitetu same slike u odnosu na prošlu godinu. Telefon, naravno, posjeduje sertifikat da je vodootporan, te uz ovakva unaprjeđenja, ne bi nas čudilo da kroz nekoliko godina u potpunosti zamijeni GoPro kamere.

Samsung na svom S10+ pravi dobar korak kada je i, mnogima dosadni, Bixbi u pitanju. Naime, ranije nije postojala mogućnost da se ovaj sistem ugasi, što je i dalje slučaj, ali sada imate mogućnost da posvećeno dugme promijenite i postavite za aktivaciju čega god želite. Ipak, kao i svaki dobar marketinški trik, tu je takođe mala caka – ne možete baš sve aktivirati preko ovog dugmeta, uskraćeni su vam drugi programi za govornu pomoć. Bolje išta nego ništa, sada makar imate mogućnost da upotrijebite vjerovatno najmanje iskorišćeno dugme na Samsung S9+ modelu.

Sam UI daje šire mogućnosti nego ranije. Telefon pokreće Android P i čini se kao da je Samsung zapravo poslušao kritike. Velike ikonice s ranijih modela su malo smanjene, a i dodatna je opcija promjene veličine i ostalih stvari od kojih je Samsung stalno bježao uz njihov standardno dosadan skin. UI dosta manje opterećuje telefon, “ispeglan” je kako treba i djeluje nekako svježije nego ranije. Jedino ostaje da se vidi kako će UI podnijeti softverske apdejte, ali za to je još uvijek rano.

Dakle, Samsung je za svoj novi flagship izbacio telefon vrhunskog kvaliteta izrade, uz odličnu bateriju, dosta dobre kamere, izuzetne radne performanse i ekran koji je najbolji na tržištu. Ako pripadate onima koji su vjerni brendu uprkos cijeni, ili cijena za vas nije problem (oko 1000 eura, zavisno od tržišta i paketa), onda vas Samsung S10+ definitivno neće razočarati.

 

Foto: Andrew Hoyle/CNET; Jason Parker/CNET; trustedreviews.com; theverge.com

Komentari: 3

NOKIA 3310

15. 03. 2019 - 08:05

Imam NOKIJU 3310 koja je za ovaj ROLLCE ROYCE to je samo marketinski trik i nista drugo
Podrazumijeva se

15. 03. 2019 - 13:14

i da pišeš samo ćirilicom, nosiš opanke, krkaš bijeli luk...
NOKIA 3310

15. 03. 2019 - 14:15

Ti ni to nemas nego gledas pink i gutas vijesti
Novi komentar