Zašto je promijenjen prvobitni plan inicijative „97.000 - odupri se“?

Sporenja o Kneževiću i strah da će opozicija preuzeti vođstvo

Prvobitni plan inicijative „97.000 - odupri se“ kojim bi se radikalizovali protesti tako što bi se planirano okupljanje, umjesto šetnjom završilo trajnim ostankom demonstranata na Trgu do ispunjenja zahtjeva, propao je - prema informacijama Pobjede - zbog svađe unutar organizatora, ali i bojazni da će opozicija, odnosno nekadašnja članica DF-a koju predvodi Janko Vučinić, preoteti usmjeravanje protesta, saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 06:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ideju da se demonstranti ne povlače sa Trga dok se ne ispune svi radikalni zahtjevi koji, osim ostavki predsjednika Đukanovića i Markovićeve Vlade, uključuju obezglavljivanje tužilaštva, sudstva, vrha RTCG, ali i mnogih državnih institucija - lansirao je mladi aktivista Miloš Krivokapić na protestu 2. marta.

PLAN - Dajemo im rok do 15. marta da podnesu ostavke, ako to ne učine, okupićemo se 16. marta i nećemo se razilaziti do ispunjavanja zahtjeva, poručio je tada Krivokapić, što je bila najava radikalizacije protesta. Krivokapićev stav bio je zvaničan stav inicijative „97.000 - odupri se“ narednih desetak dana - niko iz organizacionog odbora nije, barem ne javno, sporio namjeru da se od 16. marta ide – sve do konačnog sloma državne vlasti.

Naprotiv, odbjegli biznismen Duško Knežević je iz Londona pozdravio namjere organizatora, obznanio da on lično finansira dio demonstranata i najavio da će se na ,,završnom“ okupljanju lično obratiti demonstrantima. Muk je trajao sve do utorka, a onda – promjena plana. Jedan od lidera u organizacionom odboru, Džemal Perović je na konferenciji za medije iznenada najavio odustajanje od prvobitnog plana.

ODUSTAJANJE Perović je odustajanje od centralnog zahtjeva - ostajanja na Trgu do podnošenja svih traženih ostavki - pravdao indicijama „od kredibilnih izvora iz bezbjednosnih struktura“, po kojima se planiraju akcije kompromitovanja i ugrožavanja mirnog karaktera protesta i ugrožavanja bezbjednosti građana.

Zanimljivo, konferenciji za medije nije prisustvovao Krivokapić koji je ranije slavodobitno najavio ostajanje na Trgu ,,sve do pada korumpirane vlasti“. Što se desilo u tih desetak dana pa je organizacioni odbor naprasno promijenio stav i najavio samo mirni i nenasilni protest koji se završava - šetnjom? Prema informacijama Pobjede, više je faktora uticalo na takvu odluku. Prije svega, savjeti iz inostranstva da su zahtjevi maksimalistički, da su teško ostvarljivi i da ne postoji kritična masa (brojnost) koja bi mogla iz temelja da uzdrma čitav sistem.

Tu procjenu su, kako tvrde dobro upućeni, dali eksperti jedne nevladine međunarodne organizacije, specijalizovane za ,,nenasilna svrgavanja diktatorskih režima“. Riječ je o grupi ljudi koja je pružala usluge prilikom ,,narandžaste revolucije“ u Ukrajini, ali i bila vrlo aktivna u akcijama rušenja vlasti Gruevskog u Makedoniji.

Prema saznanjima Pobjede, oni su angažovani da pomognu u kreiranju poruka i akcija nenasilnih protesta. No, za organizatore protesta najbitnija poruka o nerealnim zahtjevima stigla je sa međunarodnih adresa: zvaničnici u Briselu i Vašingtonu možda bi i podržali pregovore u institucijama, ali definitivno nijesu blagonakloni prema radikalnim idejama rušenja institucija i nestabilnosti u Crnoj Gori. Bez ,,zelenog svjetla“ sa međunarodnih adresa, svaka radikalizacija je – osuđena na propast.

,,FAKTOR“ KNEŽEVIĆ Inicijalnu vatru bunta i pogonsko gorivo za destabilizaciju vlasti bez sumnje je unio odbjegli vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević. Logistička pomoć opozicionih medija, prevashodno koncerna Vijesti, koji su dali direktivu novinarima da Kneževićevi tačni podaci - ali i sve lažne ili fabrikovane ,,informacije“ - treba da posluže isključivo za delegitimisanje Đukanovića i vladajuće koalicije, a da se ne isputuje poštenje odbjeglog biznismena - bila je pogonsko gorivo za prva građanska okupljanja.

No, Kneževićeva prvobitna ideja da se ,,blic krigom“ sruši Đukanović i njegova ekipa ipak nije uspjela, a lagano su počele isplivavati brojne poslovne i lične prljavštine odbjeglog biznismena. Istovremeno, istrage protiv Kneževića počele su da se gomilaju, isplivali su mnogi njegovi ilegalni biznisi i prevare, ne samo u vrhu vlasti, već i poslovnih ljudi, stranih investitora i običnih građana. Kada je Centrala Interpola u Lionu prihvatila zahtjev iz Podgorice i oglasila crvenu međunarodnu potjernicu za Kneževićem, a Velika Britanija sa Crnom Gorom potpisala sporazum o uzajamnom izručenju vlastitih državljana optuženih za teška krivična djela, bilo je jasno da je u paramparčad polomljena slika koju su mediji iz koncerna Vijesti pokušali da urame.

Kneževiće se od političkog prognanika preobratio, za svega nekoliko dana, u međunarodnog prevaranta. I tako je Knežević postao teg o vratu organizatorima protesta i njihovoj političkoj i medijskoj logistici. Zato je i jedan od lidera građanskog okupljanja, Džemal Perović, bio prinuđen da se javno ogradi od Kneževića, da istakne da on može biti ,,samo svjedok saradnik“ i da nikada ne može postati – ikona protesta. U Londonu se to upozorenje, izgleda, prečulo: Knežević je, gostujući na ,,prijateljski nastrojenom“ Javnom servisu Srbije ustvrdio da plaća dio demonstranata, da se nudi za političke usluge demonstrantima i da želi da im se javno obrati na okupljanju 16. marta. Linkom direktno iz Londona sa uputstvima, ako će organizatori istrajati i ostati na ulici do – pada ,,Đukanovićevog diktatorskog režima“. Kneževićev prijedlog je većinom odbijen od organizatora, ali dio ekipe – koji je, izgleda, bio vezan za Kneževića nije baš lagodno dočekao ideju da se, nakon izbacivanja iz igre Kneževića, odustane od radikalizacije protesta.

OPOZICIJA ZA VRATOM Na dosadašnjim protestima organizatori su uspjeli, vrlo promišljenom strategijom, da opozicione partije drže podalje od organizacija: opozicioni ideri nijesu bili u prvim redovima, nije bilo stranačkih obilježja, niti skarednih političkih poruka, karakterističnih za dio opozicionog političkog djelovanja.

No, od početka protesta bilo je jasno da opozicione partije, u prvom redu neformalni savez okupljen oko Alekse Bečića, ali i Demokratski front, imaju ambiciju da preuzmu organizaciju protesta od inicijative „97.000 - odupri se“. Ili, u najmanju ruku, da imaju upliv u vođstvo bunta. U tu svrhu Bečić je sa Vladimirom Pavićevićem i Miodragom Lekićem organizovao niz paralelnih protesta, pod drugačijim geslom, tvrdeći da time zapravo podržava proteste. Skrštenih ruku, naravno, nije sjedio ni Demokratski front, čiji lideri su u Beogradu tajno razgovarali sa „sivom eminencijom“ opozicije, biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, o preuzimanju organizacije protesta, za koji dobar dio javnosti, ali i DF vjeruje da su pod punom kontrolom medijskog koncerna Vijesti. Ipak, dogovor koji je postignut da Janko Vučinić - kroz fingirani izlazak iz DF-a i ulazak u organizacioni odbor - napravi radikalizaciju zaustavljanjem saobraćaja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a potom permanentnom ,,okupacijom“ Trga nezavisnosti, uz ideju o pravljenju šatorskog naselja po ugledu na proteste iz 2015. godine, prozren je od dijela organizatora, sa kojima očigledno nijesu takvi dilovi pravljeni.

- Koji je smisao stava da ne treba saopštiti neposrednu opasnost po ljude koji bi ostali do ispunjenja zahtjeva, ali da ne dijeliš odgovornost za posljedice onoga što će dio ubačenih šatordžija uraditi da poslije toga zaboravimo i proteste i smjene i gradnju srećnog društva na nesreći dijela nas, napisao je u polemikama na društvenim mrežama jedan od organizatora, Budislav Minić.

IZLAZNA STRATEGIJA Priču o šatorskom naselju na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog juče je na konferenciji za medije potvrdio lider Janko Vučinić - iako je plan „Kadinjača“ o blokadi saobraćajnica na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kao uvodu u stvaranje šatorskog naselja o kojem je pisala Pobjeda, nazvao ,,režimskim podmetanjem“.

- Ukoliko se najveći državni funkcioneri ogluše o zahtjeve, očigledno je da je sazrelo vrijeme za neko novo šatorsko naselje ispred najvažnijih državnih institucija na Bulevaru Svetog Petra Cetnjskog ili neki drugi vid radikalizacije, a sve u okvirima mirnog i zakonskog protestnog skupa, ustvrdio je Vučinić, uputivši molbu organizatorima da i on uđe u organizacioni odbor. Teško je vjerovati da bi Vučinićevoj molbi moglo biti udovoljeno.

Ne samo zbog poruka sa međunarodnih adresa, već zbog sagledavanja realnosti na terenu: zahtjev za radikalizacijom protesta, bez prethodnog plana i šire podrške, osuđen je na fijasko. I zato je za subotu pronađena izlazna strategija i povratak na ,,fabrička podešavanja“: nastavak sporadičnih okupljanja, jednom nedjeljno, uz obnavljanje priče o tehničkoj vladi i prijevremenim izborima. Samo, to je mač sa dvije oštrice, jer su nerealni zahtjevi i obećanja već data i tenzije podignute. Protesti u subotu, bez jasnog plana organizatora, mogli bi u etar da prospu do sada akumuliranu energiju građana.

Komentari: 29

Gdar

15. 03. 2019 - 06:53

Sve rekoste samo zaboraviste da kažete da li je Knežević svoje bogatstvo ,,zadobio" uz podršku vrha vlasti i da li je bio finansijer DPS.
Pendrek

15. 03. 2019 - 09:38

Knezevic je "operisao" u vise drzava, neki tvrde najvise je zaradio u Srbiji, a sam tvrdi da je finansirao bivseg predsjednika Tadica, dok ovaj tvrdi da laze. Inace svuda u svijetu biznismeni se trude da se vrte oko politicara, da doniraju pare u kampanjama ali nijesu svi prevaranti. Mank kada je dolazio da dogovori gradnju Porto Montenegro dosao je u pritnji i bivseg premijera Kanade koji mu je bio podrska. I Milo je kao bivsi premijer bio u Dubajiu podrska Knezevicu. Razlika je sto Mank nije bio prevarant i sto se poslije nije hvalio da je svojem gostu placao hotel ili masazu a ovaj nas seljober jeste. I nemojte misliti da se razni tipovi po popstinama dje je opozicija na vlasti ne vrte oko njih nebi li stekli neku kotist. I neki uspijevaju.
Objektivni

15. 03. 2019 - 09:54

To nije tema . A inace svoje bogastvo je ponajvise stekao u Srbiji gdje je po svojim rijecima i priznanju placao reket politicarima. Pa u Rusiji odakle su ga najurili zbog pranja novca. Pa na Kipru gdje je zapalio koga je stigao . Vidis i o tome se moglo pisati ali rekoh , to nije tema . Ako si uopste citao tekst.
Tamels

15. 03. 2019 - 06:56

Priča da opozicija nije u organizaciji ne pije vodu. Eto, taj gospodin sa šeširom, koji je na čelu kolone, je odbornik i visoki funkcioner Demokrata. Toliko o Bečiću koji od početka minira proteste.
Milos

15. 03. 2019 - 07:08

Polako mnogi gradjani odustaju jer shvataju da su izigrani.
Kaćun

15. 03. 2019 - 08:53

Pogrešno si informisan, ne odustaju nego će i biti sve više!.
Ma da

15. 03. 2019 - 17:37

Oce u inat. A cush sto bi Srbi bez inata I destrukcije. To vi je pogonsko gorivo ka demokratiji a ideal drustva Rusija.
Realno

15. 03. 2019 - 07:28

Polako ali sigurno gasi se optimizam o rušenju Crne Gore, pametan je narod u Crnoj Gori, ne može ga prevariti neprijatelji CG i njenog razvoja.
Kaćun

15. 03. 2019 - 08:38

Ne brinite, ništa propalo nije! Bacite se vi na analizu društvenih problema, a časne građane koji se bore za bolje i pravednije društvo pustite da uživaju u protestnim šetnjama!
Objektivni

15. 03. 2019 - 10:00

Pa su ti pipuni i Blečić plagijator časni gradjani !! I jos se svi " kao " zalazu za bolju Crnu Goru ali su jasno porucili da se ni po koju cijenu ne smije pojaviti nijedno obiljezje drzave Crne Gore. Mogu da shvatim da nece partijska , vjerska , navijacka , obiljezja drugih drzava i slicna ali da se ne smije pojaviti jedna jedina zastava drzave za koju se oni bore to se kosi sa svakom logikom i apsolutno pokazuje da im je jedini cilj rusenje vlasti a ne bolja drzava . I drzava uopste .
Kaćun

15. 03. 2019 - 08:54

Dje mi je komentar Analitika, nikoga niesam vrijeđao. Ako nastavite ovako da cenzurišete poydravljam vas za vazda
Objektivni

15. 03. 2019 - 10:05

Nemoj Kaćune ko Boga te molim , nagrdićes nas .
Kaćun

15. 03. 2019 - 10:40

Nemam namjeru, ostrašćen niesam, ne nagrđujem nikog. Svako svojim izjavama govori o sebi.
psihijatar

16. 03. 2019 - 11:18

Okle si kacune Crnogorac nijesi neide ti rijecnik
Gugi

15. 03. 2019 - 09:11

Zato vise i necu na proteste ,jer ovi nesretnici iz opozicije hoce da preuzmu sve. Vidimo kako to rade u Herceg Novom ,Kotoru,Budvi, nisu gradani zadovoljni s njima i njihovom politikom koja se ne razlikuje od ovih iz dps-a,cak je i gora.!!!
Ukratko

15. 03. 2019 - 12:20

Kao prvo iza ovih protesta jesu druge drzave !!! Drugo 90% okupljenih jesu Srbi a 80% okupljenih srpski nacionalisti i rusofili. Organizator Milos Krivokapic je velikosrbin i rusofil (pogledajte mu facebook profil). Ustavni poredak od ovog zla braniti svim sredstvima.
marta

15. 03. 2019 - 14:11

Normalno da ce odustati od svega jer su svjesnj da nemaju podršku naroda.Ili narod nece da prihvati novac koji mu nude da bi prisustvovali protestu.Pitanje je.
Mačak

15. 03. 2019 - 14:13

Nema tu nikakve dileme da je opozicija odavlno preuzela vlast nad protestima i da je ovo sve u njihovoj reziji koju finansira Knezevic
Planinka

15. 03. 2019 - 14:14

Ono sto se moze zakljuciti jeste da su protesti propali a opozicija moze samo da sanja o preuzimanju vlastii.
crni sin

15. 03. 2019 - 14:14

Knezevicu bi bilo pametnije da isplati radnike nego sto finansira propale proteste
srki

15. 03. 2019 - 14:15

Odbjegli cika Dusko finansira svoj bezuspjesni spas i hvata se kao davljenik za pjenu od mora. Pisao je na svim mogucim adresama i trazio pomoc ali bezuspjesno, zato i finansira proteste jer su mu oni zadnja nada.
Mona99

15. 03. 2019 - 14:16

Svemu ovome jos malo dolazi kraj, jer je opozicija provaljena odavno da radi sve osim u interesu naroda.Njoj je narod na poslednjem mjestu.Oni od početka samo zele do vlasti da dodju koristeći narod ali im to nece poci za rukom.
cvrkut

15. 03. 2019 - 14:17

Opozicija jos nista nije postigla a vec dijele vlast i funkcije. Ne daj boze da oni stvarno o necemu odlucuju....
Djurdjica

15. 03. 2019 - 14:17

Zna se sta je opoziciji plan od pocetka.Samo su njima u planu fotelje, da se zavale nista drugo.Gradjani su im na poslednjem mjestu
KNEŽEVIĆ

15. 03. 2019 - 14:50

......bi sada malo u politiku, pa se preporučuje i liderima opozicije i građanima.....Mogu zamisliti njegovu politiku....Inače, utrobice mi se prevrću, od svega.A od ovakvuh ideja pogotovo. A kad smo kod šatora, volio bih da se narodu kaže ko je finansirao ono kampovanje ispred Skupštine, đe je bitniju ulogu igrala "BARSKA SRBADIJA", što je pekla prasiće.Ovi što preferiraju koljenice ili neko drugi.....I ko je te pare zaradip i kako....Mnogo pitanja....Lijepo je vrijeme, idem na pivo....
Tommy_h

15. 03. 2019 - 14:52

Opozicija se krije iza gradjana, i predstavljanja ovih protesta kao gradjanskih. Brzo se protesti raspadaju, kao i vlast u Kotoru.
Marelica

15. 03. 2019 - 14:53

Cime se sve sluze opozicionari, jeftinim trikovima koji ne prilice ozbiljnim politicarima. Da nam ovi cirkusanti vode drzavu, potpuna katastrofa bi nastala.
Svetlana_TV

15. 03. 2019 - 14:54

Ono sto je znacajno jeste da gradjani prepoznaju namjere opozicije, koja gleda samo svoje interese, a gradjani su im samo potrebni da uz pomoc njih smijene vlast.
Eto

15. 03. 2019 - 21:41

Samo kad vidim ko je naposao ovaj tekst i sve je jasno.
Novi komentar