Na Novom Zelandu

Maskirani napadač pucao po džamijama, ubijeno 49 osoba

Najmanje 40 osoba ubijeno je nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch i počele da pucaju.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 10:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu. Pucao je i prema djeci, a prema posljednjim informacijama, ubio 49 ljudi.

Najmanje 20 osoba je teško povrijeđeno.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u džamije.

Uhapšene su četiri osobe (tri muškarca i žena). Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.

Policija je deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

"Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je bijelac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir", rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odijelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

Komentari: 0

Novi komentar