Internet pijaca organskih proizvoda

Organicmarket.me


Crnogorsko tržište od septembra 2017. godine je bogatije za još jednu pijacu

Objavljeno: 15. 03. 2019 - 10:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova je posebna i nalazi se na internetu i u pitanju je www.organicmarket.me na kojem se nude samo organski proiuvodi. Kreator prve online crnogorske pijace je firma “THEM”, čiji osnivač Ivan Medojević kaže da im je www.organicmarket.me za sad najznačajniji projekat, kreiran sa ciljem da poveže organske proizvođače sa kupcima u Crnoj Gori.

them-organic-market-logo

Portal Analitika: Šta je Organik market i šta nudi?

Kroz platformu organicmarket.me THEM pokušava da kvalitetnu hranu učini dostupnom kupcima u gradovima, a proizvođačima da pronađu novo tržište za njihove proizvode - sastoji se od online pijace, na kojoj svi organski proizvođači mogu prodavati svoje proizvode, i pojedinačnih stranica zamišljenih kao lični web sajtovi proizvođaća sa svim bitnim informacijama o proizvođaču i njihovim proizvodima, sa sertifikatom, fotografijama, sajmovima na kojim učestvuju i dr. Ideja je bila okupiti sve organske proizvođače na jednoj internet adresi, zbog njihove zajedničke saradnje i povećanja konkurentnosti, ali i jednostavnije i uspješnije pretrage na internetu od strane kupaca. Neki od ciljeva su: edukacija o organskoj proizvodnji, pronalaženje redovnih mušterija, smanjenje troškova dostave…

Portal Analitika: Odkud ideja za ovakav sajt, i koliko je popularan među građanstvom?

Priča o organicmarket, je počela prije dvije godine. Primijetio sam tada da je na internetu dosta teško pronaći  informacije o proizvođačima koji proizvode hranu, o samoj hrani i njenom kvalitetu, na osnovu kojih bih lično ja, sjutra u perspektivi naručio proizvode i hranu za svoju porodicu. Obično se svi trudimo da zdravu, kako mi kažemo domaću, hranu kupujemo od prijatelja, poznanika, od onih kojima vjerujemo, koje lično poznajemo. Odlučili smo se da na našem sajtu promovišemo organsku proizvodnju, koja je u Crnoj Gori tek u razvoju, a glavni razlog je postojanje standarda koji se proizvođač obavezao da poštuje i to je garancija kvaliteta a kontrolno tijelo pod nazivom Monteorganika provjerava primjenu pravila u praksi.

broj-organskih-them-organicmarket-me-2006-2019

Portal Analitika: Koliko organskih proizvođača ima u CG, a koliko njih nudi proizvode na Organicmarket.me?

Trenutno u Crnoj Gori  ima oko 350 proizvodjaca, od čega  100 sertifikovanih organskih proizvodjača i 250 proizvodjača koji su u prelaznom periodu.

Organicmarket je dinamična platforma koja se još uvijek razvija. Kako se na osnovu povratnih informacija mijenjao i razvijao pristup problematici kojom se bavimo, broj proizvođača na platformi se mijenjao u prethodnom periodu. Na početku u promotivnom periodu svih 270 organskih proizvođača je imalo svoje stranice, sa osnovnim informacijama. Ubrzo smo uvidjeli da je takav pristip neodrživ, jer je proizvođači nisu nastavili da samostalno uređju stranice.

U prethodnoj godini organizovali smo okupljanja i prezentovali platformu proizvođačima, a na sajtu kupcima predstavljali smo pojedinačne zainteresovane proizvođače. Rezultati su bili bolji, te očekujemo da će novi pristup dati veže rezultate koji se već primjećuju. Trenutno na sajtu ima oko 20 proizvođača, koji nude oko 100 proizvoda koji su uglavnom sezonskog karaktera, ali očekujemo da sa prijavama ostalih organskih proizvođača lepeza proizvoda proširiti. Siguran sam da ćemo ove sezone ponudu organskih proizvoda u Crnoj Gori učiniti bogatijom i raznovrsnijom.

Iskoristiću priliku da podsjetim sve proizvođače kao i  one koji žele da se bave organskom poljoprivredom, da je potrebno do  1. aprila predati plan proizvodnje i ostalu dokumentaciju Monteorganici, i na taj načeti započeti proceduru. Od prošle godine naše porodično gazdinstvo je takođe dio organik priče, naime, u prelaznom smo periodu organske proizvodnje za kukuruz, a ove godine razmatramo proširenje proizvodnje na druge poljoprivredne kulture.

Svim zainteresovanim proizvođačima koji žele da započnu organsku proizvodjnu savjetujem da posjete sajt Monteorganike gdje mogu naci vise informacija, www.orgcg.org/put-do-sertifikacije-organske-proizvodnje/, ili da posjete njihovu kancelariju u Podgorici.

them-organicmarket-me-kukuruz-u-prelaznom-perijodu-2018

Portal Analitika: Kako vidite sadašnju situaciju sa organskom proizvodnjom, te kako povezati informatiku, odnosno vas programere i poljoprivrednika? Koji benefit dobijamo od vaše povezanosti?

Trenutno jedan od najvećih problema organske prizvodnje je što mali broj ljudi, pod tim mislim i proizvođači i kupci znaju da domaća i organska hrana nisu sinonimi.

Riječ “domaće” ne objašnjava u dovoljnoj mjeri na koji je način proizveden neki proizvod.

Organska proizvodnja je standard koji prati čitav proces od porjekla sjemena, korišćenja parcele na kojoj se sadi do finalnog proizvoda, njegovog skladištena, transporta… Monteorganika je kontrolise  da se svaki dio tog procesa odvija u skladu sa propisima.

Naravno, naši tradicionalni,  domaći proizvodi su  izuzetno kvalitetni, prilagodjeni klimackim uslovima  zato ta sjemena treba sačuvati u banci gena za buduce generacije i po mogucnosti obezbjediti sertifikat koji garantuje kvalitet. Organska hrana je u razvijenim zemljama izuzetno skupa zato je bolje da razvijamo nasu proizvodnju i da stvaramo naviku da kupujemo od domacih proizvodjača i na taj način podržavamo ono što oni rade a ne da u potpunosti zavisimo od uvoza

Glavna prednost naše saradnje su brzina i dostupnost informacija . Naravno da bi ovo zaživjelo proizvođači moraju više da koriste savremene tehnologije.  Konkretno naša platforma nudi mogućnost da se za proizvod proizvođača iz Pljevalja zna u Podgorici, i to u trenutku kada ga poljoprivrednik stavi na tržište. Sada na internetu možete da kupite sve, pa zašto ne bi mogli I organsku hranu, a mi nudimo upravo to, mjesto gdje možete brzo, lako I jednostavno Vi kao građanin kupiti hranu, a proizvođač ima mjesto za plasman svojih proizvoda.

Portal Analitika: Gdje vidite najveće izazove za budućnost sajta

Očigledno je da svake godine imamo povećanje broja proizvođača ali su njihovi proizvodi uglavnom voće i žitarice. Samo tri proizvođača proizvode povrće. Znači postoji problem u raznovrsnosti, ali siguran sam da će on biti riješen u budućnosti.

 

them-organicmarket-me-svi-organski-i-proizvodi-u-prelaznom-periodu-2016-jpg

 

THEM, Organicmarket.me

 

Komentari: 3

montemarcos

18. 03. 2019 - 09:25

Baza proizvoda je trebala biti bolje popunjena prije puštanja u rad sajta, s obzirom da se radi o e commerce rješenju, ovako ponuda je malo klimava. Srećan rad.
Dr.mr

30. 03. 2019 - 09:08

Prilično slaba i siromašna ponuda !
Nada

30. 03. 2019 - 09:12

Nema opisa proizvoda,npr kraljevska krema - od čega je,za što je, kako se koristi, itd
Novi komentar