Za unapređenje standarda na farmama

Objavljeni novi javni pozivi za unapređenje standarda u stočarskoj proizvodnji

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2019. godinu, objavilo je ove sedmice još dva javna poziva kroz koje crnogorski poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za unapređenje standarda na farmama.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

To su Javni poziv za dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom i Javni poziv za podršku dostizanju standarda dobrobiti životinja u stočarstvu. Navedene mjere podrške kreirane su u skladu sa potrebama proizvođača da uvođenjem najviših standarda na farmama, vezanih za poštovanje agroekoloških uslova u proizvodnji, zaštitu životne sredine i dobrobiti životinja, unaprijede proizvodnju i konkuretnost. Takođe, ispunjavanje ovih standarda jedan je od uslova za da konkurišu za sredstva iz EU fondova, kako što je aktuelni IPARD Program.

Za adekvatno skladištenje stajskog đubriva na farmi, Ministarstvo je obezbijedilo podršku za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata (bazena) za skladištenje đubriva ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje stajnjaka. Poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu 60 odsto ukupne vrijednosti investicije, a mladi poljoprivrednici 70 odsto podrške.

Na ovaj poziv mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku, posjeduju najmanje 5 uslovnih grla (50 ovaca, 50 koza, 5 krava/bikova, 10 junica) registrovanih u odgovarajućim registrima koje vodi Ministarstvo. Rok za podnošenje zahtjeva za odobravanje projekta je 13. april 2019. godine.

Mjera podrške za dostizanje standarda dobrobiti životinja kreirana je po prvi put ove godine, u cilju pomoći proizvođačima da poboljšaju uslove za smještaj proizvodnih grla, očuvanje zdravlja proizvodnih grla i poboljšanje konkurentnosti gazdinstava.

Bespovratna podrška u iznosu do 50 odsto se može ostvariti za nabavku gumenih podloga za ležišta, boksova za orezivanje papaka, boksova za telad, automatskih pojilica.

Za podršku po ovom Javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja, u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku po ovom Javnom pozivu, posjeduju najmanje 3 uslovna grla (30 ovaca, 30 koza, 3 krava/bikova, 30 junica), takođe upisana u odgovarajuće registre Ministarstva.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi 3.000 eura, za šta je podrška do 1.500 eura. Minimalno prihvatljiva investicija je 500 eura.  Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekta je 15. april 2019. godine.

Detaljnije informacije o mogućnostima i uslovima za ostvarivanje podrške po javnim pozivima, kao i zahtjevi za podršku nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Komentari: 0

Novi komentar