Oblikom podsjeća na tulipan

Robot dovoljno pažljiv da ne ošteti jabuku

Zahvaljujući kombinaciji savitljivog kostura i meke spoljašnjosti meki robot može prići osjetljivim predmetima i podići ih bez da ih ošteti.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 11:54 Promjenite veličinu teksta: A A A
Robot dovoljno pazljiv da ne osteti jabuku
MIT CSAIL
FOTO: Jason Dorfman

Daniela Rus, profesorica koja radi u laboratoriju Computer Science and Artificial Intelligence pri MIT-u, i njen tim osmislili su i napravili robota nesvakidašnjeg izgleda koji može zgrabiti i podići objekt.

Robot, naime, više liči na gumeni tulipan ili ispuvani balon nego na robote iz filma Terminator ili robotske ruke koje rade na fabričkim trakama. No, ispod gumene površine nalazi se origami kostur oblikovan poput morske zvijezde. Dok se u njega usisava i isisava gas, već prema potrebi, ovaj robot otvara se i zatvara poput cvijeta.

Tradicionalni roboti koji hvataju stvari, obično napravljeni od metala i tvrde plastike, muku muče s osjetljivim predmetima i nepravilnim oblicima. Kad biste se na njih oslonili za raspremanje kuhinje, gotovo sigurno bi zdrobio, primjerice, jaja i naranče prije no što bi stigli do frižidera.

 

 

Meki roboti čine se kao rješenje tog problema. Zahvaljujući kombinaciji savitljivog kostura i meke spoljašnjosti može pokupiti osjetljive predmete bez da ih ošteti. Pritom može podići i objekte koji su sto puta teži od njega. Uz to, oblik tulipana robotu omogućava pristup objektima iz raznih uglova.

Nije to prvi robot te vrste. Tokom zadnjih deset godina robotika je u naglom usponu, pa su dosad razvijeni raznorazni meki roboti, u rasponu od onih na napumpavanje preko modela koji izgledaju kao vreća graha do modula koji oblikom podsjećaju na hobotnice. Primjenu će vjerojatno ponajprije naći u logistici, podižući predmete u skladištima i fabrikama.

Komentari: 0

Novi komentar