Saopšteno iz Direktorata

Spašavanje stranaca obavljaće Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje

U prostorijama Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori juče je održan sastanak predstavnika Direktorata za vanredne situacije MUP-a i konzula zemalja članica Evropske unije i Ambasade SAD-a.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 14:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanak je organizovan na inicijativu rumunskog konzula, čija zemlja trenutno predsjedava Savjetom EU u cilju predstavljanja osnovnih postulata sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, te definisanja načina postupanja u slučajevima  prirodnih katastrofa.

“Na sastanku su posebno analizirane obaveze i zadaci u vezi sa zaštitom stranih državljana koji se mogu naći na teritoriji Crne Gore prilikom zemljotresa ili nekih drugih opasnosti. Naglašeno je da će u tim situacijama koordiniranje i rukovođenje shodno Zakonu o zaštiti i spašavanju obavljati Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje, te da će se preduzimati sve neophodne mjere i aktivnosti u zaštiti i spašavanju svih lica koja borave na ugroženom području”, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iskazana je spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije da stranim ambasadama – konzulatima pruži svu potrebnu podršku kako bi svoje državljane što bolje pripremili za djelovanje u slučaju katastrofa i imali pravovremene i tačne informacije o njima. 

“Zajednički je iskazano uvjerenje da će sastanak doprinijeti boljem razumijevanju funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i obaveza koje imaju svi subjekti sistema, ali i strane ambasade i građani”, zaključeno je u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar