Hrvatu deset godina zatvora zbog ubistva srpske porodice

Bivši pripadnik Hrvatske vojske, 62-godišnji Rajko Kričković je na sudu u Rijeci prvostepeno osuđen na deset godina zatvora.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je osuđen zbog ubistva tročlane porodice srpske nacionalnosti u selu Kijani kod Gračaca posle vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995.

Sudsko vijeće pod predsedavanjem sudije Ike Šarić utvrdilo je da je Kričković kriv za ubistvo 43-godišnjeg Radomira Sovilja, njegove dvije godine starije sestre Mire Sovilj i njihove majke Mare (73). 

Kričković se branio sa slobode i danas nije bio na izricanju presude, prenijela je agencija Hina. 

Budući da mu je izrečena kazna zatvora duža od pet godina, moraće odmah na izdržavanje kazne, pa će za njim biti raspisana potjernica. 

Sud je prvostepenom presudom utvrdio da se Kričković posle sahrane saboraca u Zagrebu vratio u svoju jedinicu u Lici, 118. domobransku pukovniju i posjetio svoje selo gde mu je bila zapaljena kuća. 

Zatim je pred susednom kućom naišao na Radomira i Miru Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, a potom je ubio i njihovu majku koju je zapalio zajedno s kućom u kojoj se nalazila. Kričković je uhapšen 2014. po prijavi zadarskog tužilaštva za ratni zločin protiv civila, a suđenje je počelo tri godine kasnije.

Komentari: 0

Novi komentar