Srpski ministar spoljnih poslova poručio

Dačić: Napadač sa Novog Zelanda nema veze sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izvještaje, nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 18:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

U terorističkom napadu na Novom Zelandu poginulo je 49 osoba, ranjene su desetine ljudi, a jedan od napadača je na oružju imao ispisana ćirilicom i imena – Miloš Obilić, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Bajo Pivljanin, dok neki mediji pišu da je bio inspirisan, između ostalog, srpskim napadima na muslimane.

"Srbija nema nikakve veze s tim, ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svijetu. Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom diplomatije Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

Naveo je, takođe, da nema informacija da je na Novom Zelandu nastradao ijedan srpski državljanin.

Na pitanje novinara o tome da se piše ko je sve napadaču sa Novog Zelanda mogao da bude inspiracija za napad, uključujući i Srbiju, Dačić je rekao: "Čovjek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, vidio sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim."

Izrazio je saučešće porodicama poginulih i ranjenih u napadima, dodavši da je riječ o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

"Želim da napomenem da su mnoge zemlje tolerisale terorističke pokrete, nazivajući ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i da su u borbu protiv njih krenule tek kada su počele akcije širom svijeta", rekao je Dačić dodajući da kada su "mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrijednostima".

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "srceparajuće reakcije Prištine".

"Kada Tači, Haradinaj daju tako srceparajuća saopštenja, moram da kažem da je zbog toga što misle da se time nanosi šteta srpskim interesima. Da je drugačije, takva saopštenja bi davali i protiv svojih boraca na strani Islamske države, kojih sada ima 300, što je najviše u Evropi proporcionalno broju stanovnika", rekao je Dačić.

Kako kaže, teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma.

"Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma", upitao je Dačić.

Komentari: 3

@

16. 03. 2019 - 06:48

cudan ste vi narod daleko bilo.sto dalje
nostalgija

16. 03. 2019 - 16:03

Srbi su sa turcima zivjeli u ljepoti i ono sto turd nisu mogli to bise njina kopilad
Danas

16. 03. 2019 - 12:10

Istina nema veze sa Srbijom. Ali ima veze sa srpskom istoriji i ideologijom fasisti.
Novi komentar