U hotelu "Hilton" u Podgorici

Otvoreno deveto izdanje MonteVina (VIDEO)

U hotelu "Hilton" u Podgorici danas je otvoreno deveto izdanje najkvalitetnijeg vinskog događaja u Crnoj Gori, salona vina MonteVino, na kojem se može vidjeti oko 600 vinskih etiketa koje dolaze iz 125 vinarija, iz 16 zemalja svijeta.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 19:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednica Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore, Danijela Radeč, kazala je da su ove godine napravili novinu, pa je MonteVino počelo 12. marta a raznim edukativnim radionicama i predavanjima.

„Posebna mi je čast što smo ove godine napravili jednu lijepu saradnju sa OŠ „Sergije Stanić“ i željeli  smo da u narednom periodu kao udruženje funkcionišemo zajedno s tom školom, i da radimo što više na edukaciji samoga kadra“ istakla je Radeč. 1503danijelaradecLuka Bešić, potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gore, posebno je zadovoljan prisustvom crnogorskih vinarija.

„Ni na jednom događaju do sad nije bio veći broj crnogorskih vinarija, što samo pokazuje da nam je crnogorska vinska scena u porastu. Kvalitetom smo uspjeli da pariramo svim ostalima“, naveo je on.1503lukabesicMinistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, podsjetio je na razvoj vinogradarstva u zadnjih desetak godina.

„U ovoj godini u vinogradarskom registru imamo upisanih 227 vinogradara i 108 vinarija. Podsjetimo da smo 2007. godine, kada smo krenuli u snažan projekat razvoja ovog za Crnu Goru važnog sektora, imali u registru svega četiri vinarije“, rekao je Simović.1503milutinsimovicMinistar je dodao da je važno što se naše vinarije, najvećim dijelom, nalaze na utabanim vinskim putevima koji značajno doprinose razvoju crnogorskog turističkog brenda.

„Ohrabren sam i sa činjenicom da u ovoj godini na ovom salonu vina imamo 22 domaće vinarije, prošle godine ih je bilo 14, a ja sam siguran da će ih iz godine u godinu biti sve više. Naravno, prisustvo vinarija iz drugih zemalja, posebno regiona, je svakako dobrodošlo“, rekao je on.1503montevino2Crna Gora, prema njegovim riječima, svojim primjerom želi da pokaže da želi dvosmjerne puteve, želi otvorenost i želi krajnje poštovanje svih potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, ističe da su  turistima koji dolaze u Crnu Goru jedan od glavnih motiva vino i hrana.1503zeljkaradakkukavicic„Posebno zadovoljstvo je to što je ova godina posvećena godini domaćih ukusa. Naš cilj je da ove godine kroz kampanje koje će biti intezivno realizovane, na bolji način povežemo proizvođače naših domaćih proizvoda i našu turističku privredu. Vina su svakako nešto što je u najvećoj mjeri već sada zastupljeno na trpezama naših hotelsko turističkih radnika. U našim ponudama za 2019. godinu dodatni akcenat smo upravo stavili na promociju našim domaćih vinara i uopšte proizvođača hrane" izjavila je direktorica NTO.

Komentari: 0

Novi komentar