Martinović u "Živoj istini"

Neozbiljno da se lideri DF-a brane sami

Advokat Nikola Martinović smatra da je neozbiljno da se optuženi, u slučaju za pokušaj terorizma, sami brane i da sami iznose završne riječi. Martinović je u emisiji “Živa istina” na TVCG, saopštio i da ima saznanja da pojedine novčane kazne izrečene advokatima, nijesu sprovedene u djelo.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 20:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Shvatio sam da će oni imati branioce u rezervi, a da će završne riječi oni dati sami. To je, po mom mišljenju, neozbiljno. Naročito je neozbiljno ako su oni zadovoljni radom svojih advokata. Siguran sam da je samostalna odbrana uvjek najgora odbrana”, saopštio je Martinović.

Martinović kaže da je obavezna mogućnost da se ispune sve okolnosti da obje strane daju završne riječi.

“Hoće li oni to iskoristiti na njima je”, rekao je on.

Upitan koliki je značaj završnih riječi za konačnu odluku suda, Martinović kaže da završne rioječi mogu da otvore neku dilemu kod suda,  međutim ističe da praktično završne riječi nijesu od nekog bitnog značaja, jer sud zaključak o krivici donosi individualno uzimajući u obzir samo dokaze, a ne ono u šta neko vjeruje da bi trebalo da se desi ili da se desilo.

Kako razumijete to da će poslanici DF ipak sami izvesti završne riječi.

Martinović je saopštio da ima saznanja da novčane kazne koje su izricane javno u sudu advokatima nijesu sprovedene.

“Zašto izricati kazne ako ih ne sprovodite, nema efekta”, rekao je Martinović.

Komentarišući to što su i odbrana i tužilaštvo tražili od Vijeća da tretira naknadne izjave Sinđelića, Martinović kaže da to nije praksa suda.

Upitan da li je formalnopravno ugrožen postupak, Martinović kaže da nije.

“Svako ko misli da je odugovlačenje postupka rješenje neke situacije, taj se vara. Mi kao društvo treba da se trudimo da pravda bude dostižna i brza, ali i ako je nešto sporija ne znači da neko može pobjeći od odgovornosti,” kaže Martinović.

“Suštinski se ništa neće promijeniti. To što svjedok saradnik priča po kafanama, je više efemerno.

“Ono što je Sinđelić govorio u kafani nije formalnopravno od značaja za bilo koji sud. Treba imati na umu da status svjedoka saradnika i njegov iskaz ne može biti jedini dokaz u postupku, ali ukoliko imate samo iskaz svjedoka i nijedan drugi dokaz onda to ne može rezultirati osuđujućom presudom", rekao je on.

Kazivanje Sinđelića, mora biti uvezano sa drugim dokazima da bi moglo voditi nekoj eventualno osuđujućoj presudi, kaže Martinović.

"Snimci koji su se pojavili zadnjih dana pojavili su se iz po mom mišljenju dvije kuhinje. Jedna je politička kuhinja i druga je moguće povećanje tiraža nekom mediju. Ali to, kada je posrijedi dokazivanje u krivičnom postupku, apsolutnon nema težinu", kaže on.

“Po mom mišljenju to što u kafani Sinđelić priča apsolutno je nebitno. Ukoliko se nađe dokaz da je on lažno svjedočio onda je to drugi postupak, jer svako ima priliku da tuži nekog za lažno svjedočenje", kaže Martinović, dodajući da je sud dužan da provjeri da li neko daje iskaz pod prisilom ili prinudom i da to uvjek i provjerava.

Komentari: 15

kaznjava se Miroje Jovanovic

15. 03. 2019 - 21:05

Milo Djukanovic im je javno u emisiji izrekao presudu a posto je sve u CG njegovo pa i sud nebitno je kako se brane jer se od lazi odbranitne mogu . Jedino ako bi doslo do medjunarodnog suda inace uzalud placaju advokate. Onom Jovanovicu rezimski sudija je izrekla na desetine novcannih kazni .
Odza Veilji

16. 03. 2019 - 00:12

Pa nije greda, imaju sud u Strazburu i oni i Di-Key !
Ništa novo

16. 03. 2019 - 00:50

Već toliko puta ovdje reprizirani film, poslednjih dvadesetak godina. Vlast nastavlja dapolitičku borbu, protiv opozicije vodi uz pomoć sudstva i tužilaštva. Ovo je možda trenutno i najveći naš problem.
Nevjerovatna pristrasnost

16. 03. 2019 - 00:41

Nijesam čitao tekst, ali sam gledao emisiju i nevjerovatno da jedan advokat, razumio sam da je to njegova profesija, nije uspio gotovo ni u jednoj rečenici da odvoji pravo i politiku. Neobjektivnost i rezoni koji ne drže ni sud elementarne logike, a ni osnove prava kao nauke su na primjeru ovog gospodina, nažalost samo daju na značaju ocjenama koje nikako nijesu dobre, kada je u pitanju današnje pravosudje, uopšte. Tipično politički stavovi koje ovaj advkat pokušava predstaviti kao meterijalne dokaze u jednom sutskom procesu, najbolje potvrdjuju gdje je danas naše pravosudje.
Slika i prilika

16. 03. 2019 - 01:37

Tekst je o emisiji, a da ti kažem da o pravu blage veze nemaš. Puno si ispisao teksta a ništa rekao
Crvene sokne

16. 03. 2019 - 06:55

Nije rekao da se Martinović dovodi u vezu sa slučajem Telekom. Zamalo je Martinović bio zamjena montiranom Bogojeviću. Napravio je petospratnu kuću u Vučedolskoj, srušivši staru kuću oko koje je postojao spor u vezi s vlasništvom. Nije poznato kako je on uspio da to završi u sudu.
crvena pionirska marama

16. 03. 2019 - 07:31

U jednom prethodnom gostovanju predlagao je da se podmetne pozar u srpskoj ambasadi kako bi to bilo iskoristili za hapsenje Branke Milic.
Semjuel

16. 03. 2019 - 01:01

Odličan intervju pravi integritet intelektualca i stručnjaka za pravo. Jednostavna i razumljiva objašnjenja
Joke

16. 03. 2019 - 01:34

Vrhinac intervjua je bio iskaz da su u Niksicu radnici unistili privredu i da zbog njih nece biti privatizacije ni u narednih 20 godina. Normalno, pljuc po medijima, pljuc po NVO, koji su pritisnuli sud da pusta iz pritvora optuzene, hahahahah. Kad li ce cirkus otici iz naseg malog sela...
Cetinjac

16. 03. 2019 - 01:49

Iz kojeg si sela
Mora da je iz

16. 03. 2019 - 06:57

Cetinja.
CiNick

16. 03. 2019 - 07:07

Ovo oko radnika je tačno. Investitori, a bez njih nema razvoja. ne ulazu tamo đe radnici više vole bune od rada. Sve i da imaju pravo, ne izplati se tražit ljeba preko pogače. Ako investotor ne vidi interes on će otist. A onda ni drugi neče doć. S toga se mora nać kompromis dva interesa, čemu lideri radnika, politički instruisani, ne teže, zapravo žele da investitor ode.
Danilovgrad

16. 03. 2019 - 01:46

Prijatno je bilo slusati advokata Martinovica, ima dara za edukaciju, i da pojasni neke komplikovane pravne zackoljice. Vjerovatno da je dobar advokat
Lolo

16. 03. 2019 - 05:37

Javljaju se nevidjeni kompleksi I brane neodbranjivo. Ne smeta im sad Sindja :-)
CiNick

16. 03. 2019 - 06:49

Previše je tu inkriminišućijeh elemenata da bi sve bilo izmišljeno. Očito je da je nešto ozbiljno spremano, a ko je i kakvu ulogu imao u tome sud će utvrdit. Ono što śedok izpriča policiji ne vrijedi ništa ako ne ponovi pred sudom, a kamo li da vrijede kavanske priče. Advokati DFa ocito nemaju odbranu čim se vataju za nesto što pomoć ne može.
Novi komentar