Otvorena istraga

Šta je napadač na džamije radio na Balkanu?

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj, u novembru 2018, desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu.
Objavljeno: 15. 03. 2019 - 21:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sta je napadac na dzamije radio na Balkanu?
Foto: Tanjug/AP/Mark Baker

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je izveo napad na dvije džamije u mjestu Krajstčerč tokom molitve petkom, boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želio da otkrije istorijska mjesta i proučava istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čovjeka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage, nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražitelji već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je kola 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mjesta.

Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt, gdje je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi.

Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Krajstčerču, gdje je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje djelovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih bijelih naroda.

Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Otomanske imperije.

Komentari: 4

Ozna sve dozna

16. 03. 2019 - 00:25

Ko zna da nije bio u pośetu kod četničkih vojvoda i popova, pošto tvrdi da zna velike srpske junake!
praziluk

16. 03. 2019 - 07:36

Ako je imo pracku i kriptovani teleon radi za Sismarkova .
Ilija

16. 03. 2019 - 10:16

Zabraniti prolaz ovakvima ali i onim desetinama hiljada bradonja sa obrijanim brkovima i skraćenim pantalonama. Nadam se da se slažeš. Ili njih da puštimo... A mogli bi im dati i po koji plac na Karabuško polje. Neka se ovdje nasele trajno. Imam osjećaj da ti ne bi imao ništa protiv? Ili možda griješim... Ne bi im ti dao plac. Ti bi im dao i plac i nepovratni kredit ako tako nešto postoji. Naravno iz budžeta građana.
kultura i postovanje

16. 03. 2019 - 10:09

Gledam izveli ovog ubicu pred sud i obracaju mu se sa " GOSPODINE Tarant VI ste zadrzani .... " U CG zaustavi te saobracajni policajac sa laznm diplomom srednje skole i dvije nedjelje kursa u Danilovgrad u namjeri da te opljacka i obraca se " Jeli TI sve ispravno"
Novi komentar