Do 30. septembra

Vlada produžila ugovor Goranu Đuroviću, još dodatnih 15 hiljada eura

Kancelarija za Evropske integracije saopštila je da je produžila ugovor o konsultantskim uslugama Goranu Đuroviću do 30. septembra 2019. godine za program prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom.
Objavljeno: 16. 03. 2019 - 07:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Đurović je ugovor potpisao 1. oktobra 2018. godine i tim dokumentom, u koji je Pobjeda imala uvid, bilo je predviđeno da Đurović sve poslove iz ugovora završi do 28. februara ove godine.

 - Budući da novac predviđen za ovaj projekat nije potrošen do kraja predviđenog perioda trajanja projekta, do 28. februara 2019.

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije BiH su potpisale produženje trajanja Ugovora o uslugama do 30. septembra 2019, prema modalitetu produženja bez dodatnih troškova. Ovo je uslovilo i produženje ugovora s Goranom Đurovićem za navedeni vremenski period, kao i ugovora drugih službenika zajedničkog tehničkog sekretarijata u Sarajevu, osim administrativnog asistenta, budući da je analiza opterećenost poslom pokazala da ne postoji potreba za ovim radnim mjestom u narednom periodu - saopšteno je Pobjedi iz Kancelarije za evropske integracije.

Za obavljanje zadataka u skladu s ugovorom, kako navodi Vlada, Goran Đurović mjesečno dostavlja tzv. time sheets (opis rada po danima) i u zavisnosti koliko dana tokom mjeseca radi tolika je i visina njegove plate. Prvobitnim ugovorom predviđeno je bilo da Đurović, maksimalno radi 107 dana, a da mu u ime naknade za izvršeni posao svaki dan sljeduje neto iznos od 72,8 eura, što znači da je Đurović inkasirao od posla sa Vladom 7.789,6 eura. S obzirom na to da je ugovor produžen za sedam mjeseci to faktički znači da bi Đurović teoretski od posla sa Vladom pored već zarađenih 7.789 eura mogao inkasirati još dodatnih 15 hiljada eura.

 Poreze i doprinose na iznos Đurovićeve zarade isplaćuje Kancelarija u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, navedeno je u Ugovoru.

 Pobjeda je pisala da je tokom trajanja prvog ugovora Đurović kao NVO aktivista i direktor Media centra aktivno podržavao proteste inicijative ,,97.000 odupri se“, čiji je jedan od zahtjeva bila ostavka Duška Markovića, predsjednika Vlade sa kojom Đurović ima konsultantski ugovor. Đurović je na tu konstaticiju Pobjede saopštio da ,,ima ustavno parvo na slobodu govora“ odbacujući tezu o neetičnosti budući da savjetuje Vladu, a da istovremeno traži njenu ostavku.

Izabran na osnovu oglasa

Pobjeda je pitala Kancelariju za EU integracije zašto se odlučila da za potrebe konsultantskih usluga angažuje baš Gorana Đurovića iz Vlade su kazali da se Đurović javio na oglas koji je objavljen u tri dnevne novine.

 - Od 17 dostavljenih prijava, administrativnom provjerom je utvrđeno da 6 kandidata i kandidatkinja ispunjavaju uslove propisane oglasom, te su pozvani na intervjue koji su održani 21. februara. Intervjui su obavljeni s 5 kandidata i kandidatkinja, usljed odustajanja jedne kandidatkinje. Komisiju su činila tri člana s pravom glasa: dva predstavnika tadašnjeg MEP-a i jedan predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa; te u svojstvu posmatrača, i dvije predstavnice Delegacije EU u BiH, navode u kancelariji.

 

Komentari: 2

natura

16. 03. 2019 - 19:15

Izgleda da se pokazao kao dobar dousnik Uxbe sa protesta pa mu je produzen ugovor ...
Cogito ergo sum

16. 03. 2019 - 19:19

Kako je tesko prihvatiti da covjek svojim znanjem i strukom zaradjuje novac. Ono sto propustate da naglasite jeste da njega ne placa Vlada iako aludirate na to. To je projekat EU i upravo zato sto se uz njihove preddtavnike bira kadar posao je dobio strucnjak a ne poslusnik i poltron.
Novi komentar