Obustavljeni radovi na Mamuli

Uprava za inspekcijske poslove naložila je kompaniji OHM Mamula Montenegro da obustavi radove na ostrvu Lastavica, u okviru kompleksa tvrđave Mamula, do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat.
Objavljeno: 16. 03. 2019 - 08:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo je Pobjedi juče zvanično saopšteno iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, uz napomenu da ih je kancelarija generalne sekretarke Crnogorske nacionalne komisije za Unesko obavijestila da je povodom predmetnih radova uputila zahtjev Upravi za inspekcijske poslove za postupanje inspektora za kulturna dobra.

 - U izvještaju inspektora, koji nam je proslijeđen, navodi se da je naložio OHM Mamula Montenegro DSD da obustavi radove do dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat. Što se tiče konzervatorskog projekta, u ovoj upravi je u toku postupak davanja saglasnosti. Uprava je ranije, u decembru 2017. godine, dala mišljenje na idejno rješene revitalizacije utvrđenja Mamula, sa sugestijama, odnosno smjernicama, koje treba ispoštovati prilikom izrade konzervatorskog projekta – saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

IZVRŠENA DEMONTAŽA

Novi obimni zemljani radovi unutar tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica, podsjetimo, izazvali su krajem prošle nedjelje talas negodovanja mje štana Herceg Novog. Prva se tim povodom oglasila inicijativa Bokobran i povodom novih radova uputila otvoreno pismo, kojim su skrenuli pažnju na rušenje dijela zidova i iskopavanja u unutrašnjosti tvrđave u dubini većoj i od deset metara. To se, kako ističu, kosi sa adekvatnom revitalizacijom spomenika kulture prve kategorije. Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Pobjedi su juče odgovorili da se u izvještaju inspektora za kulturna dobra navodi da je arhitekta-konzervator Katarina Nikolić objasnila da je izvršena demontaža dijela obuhvatnog zida centralnog platoa i da je prethodno svaki pojedinačni kameni blok obilježen i deponovan u neposrednoj blizini.

 - Što se tiče postupanja Uprave, podsjećamo da je prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, vlasnik, odnosno držalac kulturnog dobra dužan da odredi pravno lice koje će vršiti stručni nadzor nad izvođenjem radova na kulturnom dobru, a izvođač radova treba da odredi lice koje će rukovoditi izvođenjem radova. Ova lica moraju da imaju konzervatorsku licencu. Dakle, shodno zakonu, tražićemo da nam redovno budu dostavljani izvještaji stručnog nadzora – saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

NIKOLA

18. 03. 2019 - 06:06

Nisu smjeli ni poceti bez kompletne dokumentacije.Ali ovo je drzava korumpiranih lopova u kojoj je sve moguce
Novi komentar