Profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, doc. dr Vladimir Vojinović

Zbog mekog odnosa prema identitetu Crnu Goru još gledaju kao plijen

Bez obzira na to što smo sve ove godine bili pod raznim pritiscima i što je bezbjednost države bila ugrožena, mek odnos prema identitetskim pitanjima poslao je po nas lošu poruku svima koji Crnu Goru vide kao plijen. Zato i kod aktuelnih protesta, kako god na njih gledali, ne smijemo zanemariti da ima onih koji izvana naš suverenitet posmatraju kao svoj veliki propust, kaže u razgovoru za Vikend novine književnik i profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, doc. dr Vladimir Vojinović.
Objavljeno: 16. 03. 2019 - 09:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Mislim da posao nijesmo završili 2006. godine. Jer da jesmo, ne bismo konstantno bili u strepnji od rušenja Crne Gore onakve kakvu smo sazdali. Bez obzira na to što smo sve te godine bili pod raznim pritiscima i što je bezbjednost bila ugrožena, mek odnos prema identitetskim pitanjima poslao je po nas lošu poruku svima koji Crnu Goru vide kao plijen. Da se razumijemo, niko od nas nije stariji od Crne Gore, niti će je iko nadživjeti. Pitanje je samo u kojoj formi će ona opstajati”, ocijenio je Vojinovoć.

Prema njegovim riječima najsrećnije bi bilo da Crna Gora zauvijek zadrži multietnički duh i toleranciju, da nastavi da njeguje ovu jedinstvenu formu suživota.

“I kako god mi gledali na ove proteste, blagonaklono ili kritički, ne smijemo zanemariti dvije bitne činjenice. Prva je da ima onih koji izvana naš suverenitet posmatraju kao svoj veliki propust, kao udar na njihov nacionalni ponos i teritorijalne planove. A druga je da se protesti već u pojedinim interpretacijama i analizama posmatraju kao dio jednog šireg regionalnog talasa. Ni jedna ni druga činjenica ne idu u prilog Crnoj Gori”, naglasio je on.

Dok god, kako kaže, budemo očekivali da aparat uredi naša životna pitanja čovjek će živjeti po mjeri mašine.

“Za očekivati je da smo meta dijela ove ili one političke ili intelektualne elite, jer po mnogim definicijama te kategorije identitet i ne postoji ako ne postoji i neka druga strana koja ga pokušava osporiti. Ali, ne treba nas da brinu spoljnji osporavatelji, no domaći nevoljnici. I njihova sumnja u vlastitost. A vjerujte, rješenja ovih problema su tako jednostavna, i obično kreću od naziva. Na primjer, zašto Radio-televizija Crne Gore, a ne Crnogorska radio-televizija, ili zašto Univerzitet Crne Gore, a ne Crnogorski univerzitet? I da stvar bude paradoksalnija, ne pitam ništa novo, ništa što već moji mentori nijesu pitali crnogorsku javnost prije više decenija. Dakle, rješenja imamo, ponudili su ih kvalitetni pojedinci. Sluha za ta rješenja hoćemo li ikad imati, pitanje je”, kazao je Vojinović.

Na konstataciju novinara da se ponovo pokušavaju animirati studenti Univerziteta Crne Gore da izađu na ulicu i pridruže se onima koji traže ispunjenje političkih zahtjeva Vojinović je rekao da je Univerzitet napustio 2014. godine, te da ne poznaje izbliza situaciju na Univerzitetu, i ne može sa sigurnošću govoriti o razlozima studentskoga nezadovoljstva.

“Pravoreći, nije ni bilo razloga da se posredno pokušam upoznati sa stanjem na Univerzitetu. S druge strane, moje studente doživljavam kao sopstvenu đecu i kad god mogu savjetujem im da se klone politike. U toj životnoj fazi politika može značiti ili zlopotrebu ili kraći put do društvene prepoznatljivosti. Razumije se, ima osoba kojima je hitra prepoznatljivost bitnija od suštine, ali ako neko i bude za kratko vrijeme prepoznat u društvu zahvaljujući samo politici, taj rizikuje da sa promjenom političkoga trenda u društvu izgubi sve. No, kad je o konkretnome riječ, bilo bi lijepo viđeti kako kolege iz Rektorata i Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore sa punim strpljenjem pristupaju tom pitanju”, pojasnio je on.

Vojinović je komentarisoa i nedavno usvajanje Zakona o akademskom integritetu kojim je predviđeno da naučni radnici potpisuju izjavu kojom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđuju da je riječ o njihovom originalnom djelu.

“Dovoljno će biti da u vezi s tim kažem kako zahtijevam od diplomaca da uz prijavu diplomskoga rada obavezno dostave i izjavu o autorstvu. Iako se to od njih aktuelnim pravilnikom ne traži, i iako je diplomski rad po prirodi stvari takav da on samo ukazuje na upućenost kandidata na određenu temu i na vladanje tehnikom izrade jednog takvog rada. S druge strane, na našoj ustanovi izučavaju se teme koje dosad nijesu niđe, pa je prirodno da i diplomski radovi katkad imaju karakter naučnih. Dakle, ne vidim problem u tome da i naučnik potpiše jedan takav akt”, naglasio je on.

Vladimir Vojinović je i predsjednik Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada. Vraćen je spomenik Titu, ulice dobijaju imena zaboravljenih, a zaslužnih građana.

Odgovarajući na pitanje kakve porukese time šalju Vojinović je podsjetio da Crna Gora nije osetila ratna razaranja kobnih devedestih.

“Postaje to floskula, ali koliko god ona bila dosadna treba je ponavljati, Crna Gora je sačuvala multietnički sklad. Na toj osnovi, za koju je u dobroj mjeri zaslužan antifašizam i era ravnopravnosti naroda i narodnosti, moramo graditi našu budućnost. Zato smatram opravdanim vraćanje Titova spomenika glavnom gradu. I zato s radošću dočekujem prijedloge kolega i sugrađana koji se obraćaju Savjetu za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada Podgorice, sa željom da neke od novih gradskih ulica ponesu imena zaboravljenih ali zaslužnih revolucionara. Sa zadovoljstvom sam glasao za prijedloge da neke od ulica ponesu imena Tahira Hadžimuhovića, nosioca jugoslovenske i albanske spomenice, i Danila Jaukovića, general-pukovnika JNA i narodnog heroja. Dok god takvi simboli prošlosti našega grada i naše zemlje budu naše opredjeljenje, nemamo razloga da strahujemo da će oni povampireni nacionalizmi, koji drsko paradiraju po nekim zemljama u okruženju, moći da proizvedu bilo kakav rezultat i u Crnoj Gori. Nažalost, o partizanskom pokretu i crnogorskoj socijalističkoj eri sve manje se govori i sve se manje zna. A ne čini mi se da je to slučajno”, zaključio je on.

 

Komentari: 11

Mihailo,Bgd

16. 03. 2019 - 09:38

BRAVO za tekst. No, treba neko da se duboko zamisli nad njegovim sadržajem" bona fide", da ne bude kasno za CG! Nadam se da hoće?.
Marko

16. 03. 2019 - 10:30

Kakvo crno bravo!Površan i neozbiljan tekst, koji polazi od pretpostavke da su Crnogorci budale i neznaveni. Tu radikalnu maglu može ovaj profo da prodaje u svom kafiću , ali ne nama Crnogorcima koji nešto znamo. Ne znam samo da li vam je konačno postalo jasno da ove stvari više ne prolaze i da samo postičete nezadovoljstvo ljudi ?
A ŠTA PROLAZI,

16. 03. 2019 - 12:38

MARKO, četništvo,podaništvo,potkupljivost,rezidulna svijest tanjevina intelektualne etičnosti crnogorske Čovječnosti i Čestitosti? E neka to prođe nikad se i ne vratilo. Za takve Crnogorce,ako ih ima, neka i prođe. Ostaće pravi crnogorski patriote u slobodnoj i vječnoj CG.
xy

16. 03. 2019 - 12:04

I ja se sve slažem, naravno, ali i tebi i profesoru jedna dopuna. Nije lako kad na malu zemlju, koliko god je to zemlja hrabrih ljudi, navale jedna Rusija i jedna Srbija. Divim se crnogorskom rukovodstvu što odoleva. Ko ima živih roditelja iz vremena Rezolucije IB neka pita kako je bilo. Rusi su ubili Aleksandra Obrenvića (ne samo ubili nego istražili čitavu lozu), hteli su Tita, verovatno su oni organizovali i ubistvo Zorana Đinđića. Rusija je definitivno ubila i SFRJ. Zato aktuelna CG elita mora jako pažljivo da, korak po korak, rešava četničko pitanje. Ponašanje Mandića, Kneževića i Medojevića na sudu i u skupštini jasno pokazje da imaju neke jako bitne svetske igrače iza sebe a protiv Crne Gore.
cg bluz

16. 03. 2019 - 13:01

Ako se Crnogorci ne zamisle nad ovim sadrzajem nece niko drugi, svi kalkulisu a vrijeme prolazi.
Rašo

16. 03. 2019 - 10:30

Problem Crne Gore je u tome što nezavisnost Crnoj Gori nijesu vratili crnogorski patrioti, već jedna interesna grupa koja vlada Grnom Gorom i čiji cilj nije Crna Gora i njene vrijednosti, već lični interes, to jest sticanje ličnog bogastva, tako da njih u suštini i nije briga za Crnu Goru i njen identitet.
Jack

16. 03. 2019 - 10:35

Bravo..A jel ovo njegova vilica Vala Boze?
Čevo

16. 03. 2019 - 10:38

Klasičan sociološki sindrom Pivljanina iz Stare Hercegovine koji hoće da bude velji Crnogorac, veći i od nas iz Stare Crne Gore ! A još kada hoće da se dokaže. Moj Vojinoviću,zar ne vidiš da se Crnogorci osvješćuju i da nam ne možeš prodavati ono za bubrege !!
CNN

16. 03. 2019 - 11:13

Pa neka predje na Vijesti, tamo moze dovesti koga sam hoce, uredjivati kako on hoce, tamo se politicki ne navija ni za jednu stranu, tamo se ne klevece, ne etiketira, ne podmece, ne vrsi propaganda, jednako za sve goste i sve teme, pravo slobodno i istrazivacko novinarstvo, vrh, vrhova. Jelda?
Milo Vujović

16. 03. 2019 - 12:40

Ova Vlast srbijanskih mješanaca sve radi da identitet Crnogorske Nacije Nestane da bi oni Opstali,šta reći za Vlast koja Stanuje u ulici koja Nosi ime Najvećih Crnogorskih Krvnika karađorđevića, a Crna Gora je puna ulica,trgova razne table okupatorske karađorđevića,ali zato da i Nema ni pomena od Naših Slavnih Dinastija Duklje/VOISLAVLJEVIĆA i njihovih 7.Kraljeva i Kneževa i Najveće i Najslavnije Crnogorske Ličnosti u 2000.g.Crnogorske Slavne istorije KRALJA BODINA,Niko od BALŠIĆA i Velikog IVANA CRNOJEVIĆA a zato se Rade razni spomenici Četnicima i karađorđevićima,raznim begovima,a vrh je albanski beg Kastrioti !a ovo ima samo u Crnoj Gori i Niđe više,šta reći za Identitet Crnogorski kad Vlast javno Podržava okupatorskog popa i Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc. koji su Nam uradili Kulturocid i Poharali Crnogorsku Naciju, a CPC Drže 30.g.na Ulici pod Vedrim Nebom ! i Najnoviji Skandal Vlast gura nekakv Ustavni Patriotizam da Ukine Crnogorsku Naciju Staru više od 2000.g. i njen Identitet!
Crnogorac čisti

16. 03. 2019 - 17:24

Ma vi dukljani ste stariji i od ameba mašalah
Novi komentar