Proizvodnja domaće flaširane vode raste, na tržištu još prednjače strani brendovi

Dvije trećine potrošnje i dalje čini voda iz uvoza

Iako domaći proizvođači flaširanih voda za piće kontinuirano povećavaju proizvodnju, koja je lani dostigla 26,6 miliona litara, njihov plasman i dalje je daleko od polovine ukupnih količina koje se prodaju na tržištu, saopšteno je Pobjedi iz Privredne komore Crne Gore.
Objavljeno: 17. 03. 2019 - 06:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema raspoloživim podacima Privredne komore, o uvozu, izvozu i ostvarenoj proizvodnji domaća proizvodnja u potrošnji učestvuje sa oko 38 odsto, dok je to učešće u 2017. godini iznosilo oko 34 procenta.

-U ovoj godini zbog početka rada fabrike za flaširanje prirodne gazirane vode može se očekivati znatno veće učešće domaćih voda u ukupnoj potrošnji – ističe direktor sektora za marketing Privredne komore Novica Bulatović.

UVEĆANJE

Podaci Privredne komore ukazuju da je proizvodnja od 2006. godine, kada je otvorena prva fabrika za flaširanje voda, raste i u 2018. godini je 4,3 puta veća nego prije 13 godina. Povećanje prošle godine u odnosu na 2017. je 13 procenata.

- U istom periodu došlo je i do povećanja uvoza voda, tako da je u 2018. godini uvezeno 47,6 miliona litara, što je u odnosu na 2017. godinu veće za 7,4 odsto. Konstantan rast proizvodnje i uvoza ukazuje na promjenu navika potrošača da sve više koriste flaširanu vodu što u ranijem periodu nije bio slučaj – navodi Bulatović.

Na pitanje koje su ključne barijere za plasman domaćih voda van Crne Gore, a koje okolnosti otežavaju utakmicu na crnogorskom tržištu sa ino konkurencijom, iz Privredne komore ističu da postoji više aspekata problema, od toga da domaći proizvod ne dobija pravu šansu, preko siromašne palete proizvoda, do činjenice da se domaći proizvođači marketinški ne mogu nositi sa jakim igračima sa ino tržišta.
(opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 2

Miqo

17. 03. 2019 - 07:11

Cijenom gospodo "privrednici" tržištem vlada cijena,i kvalitet. Zaboravite marketing, to je za visoko platežne kupce. Za nas sirotinju je cijena bitna. Chovjek iz kucha vishe puta u toku dvije decenije dokazuje u Podgorici u svojim trgovinama dokazuje da se "kupac" može pridobiti cijenom i uslugom .Dogovorena trgovina je u većini CG tržišta.
Tara

17. 03. 2019 - 09:22

Treba kazniti nase firme..sto rade protiv ekonomije drzave CG Velika sramota!
Novi komentar