Gradski prevoz ne zadovoljava potrebe građana

Glavni grad razmatra uvođenje električnih autobusa

Uvođenjem električnih autobusa u saobraćaj riješio bi se problem gradskog prevoza, koji trenutno nije nešto što zadovoljava potrebe građana i Glavni grad već razmišlja o ovoj soluciji, saopštila je Lazarela Kalezić, sekretar za saobraćaj.
Objavljeno: 17. 03. 2019 - 07:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Klima Podgorice ne bi dozvoljavala da to bude samo ova vrsta autobusa, bilo bi dobro da razmišljamo i o kombinovanim autobusima. Gradovi koji imaju sličnu klimu prave kombinaciju električnih i autobusa na gas ili na nekom drugom alternativnom gorivu”, navela je Kalezić.

Ističe da sadašnji gradski prevoz prouzrokuje mnoge probleme, između ostalog zagađenost vazduha, te navodi da su u saobraćaju autobusi koji su stari i nijesu komforni.

“U Podgorici imamo 109 autobusa koji pokrivaju 29 linija. Rentabilnost gradskog prevoza svuda u svijetu je upitna. Razmišljamo da uvedemo električne autobuse i to bi dovelo do toga da smanjimo korišćenje konvencionalnog goriva, koje je skupo. Takođe, razmišljamo o tome da se negdje pojača uloga grada kada je prevoz u pitanju”, navodi Kalezić.
 

Komentari: 0

Novi komentar