Nastavak aktivnosti u okviru Berlinskog procesa

Unapređenje prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore bilo je domaćin delegaciji Vlade Republike Albanije koju je predvodio generalni direktor za ekonomske i usluge podrške u Ministarstvu infrastrukture i energetike Eduart Ahmeti, a cilj posjete bio je produbljivanje saradnje i nastavak aktivnosti u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja.
Objavljeno: 17. 03. 2019 - 12:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sa posebnom pažnjom razmotreno je sprovođenje reformskih “mekih” mjera iz paketa 2016-2020,  koje se u okviru Plana upravljanja reformskim mjerama (CRMP) odnose na uspostavljanje efikasnog drumskog i željezničkog saobraćaja na graničnim prelazima i sagledavanje mogućnosti za uvođenje mehanizma “Jednog servisnog šaltera”(One stop shop) na graničnim prelazima između dvaju država.

U tom kontekstu, članovi novoformirane inter-resorske radne grupe dvije države za pitanja graničnih prelaza diskutovali su o najefikasnijim rješenjima za unaprjeđenje prekogranične saradnje i procedura na već postojećim zajedničkim graničnim prelazima Sukobin-Murićani i zajedničke željezničke stanice Tuzi, ali i o mogućnostima uspostavljanja koncepta “Jednog servisnog šaltera” (i.j. One stop shop) na graničnim prelazima Zatrijebačka Cijevna-Grabon i Božaj-Hani Hotit. 

Članovi inter-resorske radne grupe dvaju država su ovom prilikom izrazili namjeru da zajedničkim nastupom ispitaju mogućnosti za finansiranje koncepta “Jednog servisnog šaltera” u okviru postojećih EU mehanizama finansiranja.

U cilju nastavka aktivnosti vezanih za unapređenje prekogrančne saradnje i podizanja nivoa efikasnosti na ovom polju dogovoreno je da se sljedeći sastanak inter-resorske radne grupe održi u aprilu u Tirani.

Sastankom je predsjedavala državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković, koja je predvodila crnogorsku delegaciju sastavljenu od predstavnika kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave carina, Uprave policije, Uprave za saobraćaj i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 
 

Komentari: 0

Novi komentar