Balkanska ruta napadača na džamije: Novu godinu čekao u Crnoj Gori

Brenton Tarant, koji je ubio 50 ljudi u novozelandskom gradu Krajstčrč, Novu godinu 2016. na 2017. dočekao je u Crnoj Gori. To je nezvaničan podatak koji proizlazi iz onoga što su objavile bezbjednosne službe regiona.
Objavljeno: 17. 03. 2019 - 20:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema tim podacima on je u Crnu Goru ušao iz Srbije, 30. decembra 2016. godine, a iz naše početkom januara 2017. produžio je ka Bosnu i Hercegovinu izašavši na graničnom prelazu Sitnica. To je prelaz takozvane druge katergorije, ne naročito prometan.

Sve službe zemalja regiona – Srbije, Hrvatske, Bosne, kao i drugih zemalja kao što su Bugarska, Turska, Mađarska, oglasile su se, objelodanjujući podatke o Tarantovom kretanju kroz njihove zemlje. Neke, kao Turska čak su objavile i Tarantove fotografije sa aerodroma koje je koristio – kao onaj u Istanbulu.

Naša policija jedina je služba regiona koja se do sada nije oglašavala. Tv Prva nije uspjela da dođe do zvaničnih podataka o Tarantovom kretanju kroz Crnu Goru, uprkos višednevnom insistiranju.

Prema onome što se do sada zna – od zemalja regiona Tarant je prvo došao u Hrvatsku i to krajem decembra 2016. U Srbiju je ušao 28. decembra iz Hrvatske, preko graničnog prelaza Batrovci. Potom stiže kod nas, a bosanski mediji pišu da je u tu zemlju ušao na prelazu Zupci. Prema medijima dostupnim podacima, Tarant je kroz sve ove zemlje putovao autobusima.

Prema pisanju hrvatskih medija, iz Bosne je ponovo stigao u Hrvatsku, gdje je ušao kopnenim putem 4. januara 2017, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

Spekuliše se da je Tarant obilazio turističke znamenitosti, gdje je navodno pokušavao učiti o bitkama između Osmanske vojske i hrišnskih vojski na ovom prostoru.

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe te zemlje, objavili su da je Tarant boravio kod njih krajem prošle godine, te da je tada obišao i Rumuniju i Mađarsku… Turska državna televizija navela je da je napadač iz Krajstčrča u Turskoj boravio dvaput 2016. godine – od 17. do 20. marta i od 13. septembra do 25. oktobra. Tamošnja nacionalna televizija objavila je i snimak sigurnosne kamere na kojoj se vidi Tarant na istanbulskom Aerodromu “Ataturk”.

Komentari: 2

Ko ga je ugostio?

17. 03. 2019 - 21:27

S kkm je bio? Poreakciji Mandica moze se zakljuciti da se sastajao sa cetnicima
cetnik

18. 03. 2019 - 06:53

A mozda je i sa vama pa ga nijeste ugostili kako treba. Nijeste donijeli gurabije i halvu gostu i on se naljutio .
Novi komentar