Trajno devastirana grobnica u drevnoj crkvi na Gradini u Martinićima

Pljačkaši načinili štetu koja je nenadoknadiva

Nepoznati pljačkaši arheološkog blaga prekopali su i na drzak i bezobziran način trajno uništili drevnu grobnicu na Gradini u Martinićima. Tim kriminalnim činom nanešena je neprocjenjiva šteta našoj kulturnoj baštini, jer je riječ o jednom od najznačajnijih lokaliteta iz ranosrednjovjekovnog doba na tlu Crne Gore.
Objavljeno: 18. 03. 2019 - 05:50 Promjenite veličinu teksta: A A A
Pljackasi nacinili stetu koja je nenadoknadiva
Foto: Pobjeda

Devastacija grobnice konstatovana je juče, 17. marta, prilikom obilaska prastare gradinske crkve (bazilike), a prisutni su bili istoričar umjetnosti Branislav Borozan, Stevo Vučinić, Slobodan Čukić i Vesko Vujić.

Po dolasku na gradinsku crkvu nađena je gomila šuta odmah pored grobnice, izbačenog prilikom njenog ilegalnog prekopavanja. Potom su načinjeni snimci unutrašnjosti grobnice u kojoj su nepoznati počinioci kopali oko 1,5 m u dubinu, oko 1,5 m u širinu i oko 2 metra u dužinu, tako da su zašli ispod temelja crkve. Osim grobnice, pljačkaši su kopali i na mjestu ispred crkve.

Uništena grobnica se nalazi u priprati crkve (bazilike) iz 9. vijeka, u kojoj je izvjesno vrijeme stolovao i dukljanski episkop (moguće i arhiepiskop). Nikada nije istražena, uprkos arheološkim iskopavanjima koja je na Gradini od 1972. do 1988. godine vršio srpski istoričar arhitekture Vojislav Korać. Zbog toga nikada nije utvrđeno ko je počivao na tom mjestu. Pljačkaši su, nažalost, bili brži i sva je prilika da to nikad nećemo ni saznati. Na stranu to što je ova grobnica, da se za to imalo volje, mogla biti istražena za par dana.

Ovim putem obavještavamo nadležnu instituciju da hitno preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

Komentari: 8

Odgovor države

18. 03. 2019 - 10:23

Ako se utvrdi da nešto nedostaje počinioci će odgovarati. Ovo je univerzalni odgovor ministra kulture za čitav mandat.
Vidji

19. 03. 2019 - 07:46

Dovoljno je pogledati face sa foto da vidimo ko su ovi sto su prijavili. Zale vjerovatno sto nisu prvi dosli...samozvani arheolozi. Stevo, Bobo, Bane... nije prvi put.
Prevalitana

18. 03. 2019 - 12:18

a kad se napiše da institucije ne rade svoj posao onda smo izdajnici decenijama se vristi da je ovo najznačajniji lokalitet u CG i niko ništa
GRAĐANSKI

18. 03. 2019 - 12:34

Ubijeđen sam da je to organizovano i, naravno - ciljano učinio ne(t)ko od srbočetničke zbojne! Kako je ''tamo njima'' ovu gradinsku crkvu (baziliku) iz 9-og stoljeća, u skladu sa ''tamo njihovim'' (nebrojeno putah sprovedinim) podlim manirom - prosto nemoguće proglasiti Nemanjićkom zadužbinom, ondar moraju materijalne dokaze, koji im ne idu u prilog - uništiti. A Srbaljima ne ide u prilog svakoji slijed (jedine) istorijske istine - da smo Crnogorci 700 godinah (znači 20-ak generacijah) bili Dukljani i niđe nimalo bilo ko (daleko se kazalo) na slovo ''s''. Ista, gorespomenuta momčina Vojkan Korać (iz, u jednom periodu - tkz. SAO Krajina) je sa Martinićke gradine nepopisano ponio i u Bijeli-grad sklonio-zabio, sve što je tamo naša', a što mu nije odgovaralo. Toga je sigurno bilo breme. No, to je srbaljska tradicija kojoj je temelj udario Stefan Nemanja, koji je svjesno, ciljano i krvnički uništio s-v-e dukljansko-zetske skriptorije i spomenike pisane latinskim jezikom! Kosovom plaćaju!!!
Ao..

18. 03. 2019 - 14:17

Kako tebi nije dobro stari. Prekuca si onoga Vujovića
GRADJANSKI

18. 03. 2019 - 14:58

Maloumne, prazne i bez ijedoga argumentovanoga utemeljenja poslate komentare - treba ukinut!
Vidji

19. 03. 2019 - 07:48

Komentar je na mjestu. To sto tebi ne odgovara i kucas ove like i unlike govori da ti stvarno nije dobro.
CRNOGORAC

18. 03. 2019 - 14:31

TU MORA DA JE PRSTE UMIJESA RISTO SOTONA I NJEGOVA SRPSKA BRATIJA
Novi komentar