Pokloni stranih zvaničnika

Markoviću poklonili zlatnog sokola, srebrne manžetne, porculan…

Premijer Duško Marković je tokom zvaničnih susreta, prošle godine, od državnika drugih zemalja dobio 28 poklona čija je vrijednost procijenjena na 4.535 eura, navedeno je u katalogu poklona koje je predsjednik Vlade prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.
Objavljeno: 18. 03. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Markovicu poklonili zlatnog sokola, srebrne manzetne, porculan…
Foto: gov.me / S. Matic

Najvredniji poklon Marković je dobio od sultana Ahmeda bin Sulajema, vlasnika grupe „DP World“. Riječ je o figuri zlatnog sokola, čija je vrijednost procijenjena na 1.382 eura.

Među najvrednijim u zbirci poklona nalazi se i kofer brenda „Herend“ sa ručno rađenim setom za kafu od porculana iz linije „Kraljica Viktorija“. Taj poklon, vrijedan 500 eura, naš premijer dobio je od mađarskog kolege Viktora Orbana.

Kristalnu vazu tradicionalne japanske radinosti, vrijednu 400 eura, predsjednik Vlade dobio je od ambasadora Japana u našoj zemlji Junićija Marujame.

Predsjednik makedonsko-turske privredne komore Ajdovan Ademoski, Markoviću je poklonio limitirano izdanje krčaga iz „Osmanli kolekcije“ brenda „Mahber“, koji je vrijedan 260 eura.

Od predsjednika kineske kompanije CRBC dobio je svileni svitak sa slikom džinovske pande vrijedan 250 eura.

Državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin crnogorskom premijeru poklonio je srebrnu medalju povodom pet godina pontifikata pape Franja, a predsjednik nadzornog odbora „Eksim banke“ Ju Ksejun darovao mu je bronzanu ritualnu posudu. Pojedinačna vrijednost ova dva poklona procijenjena je na 200 eura.

Ukrasni porculanski tanjir za zid, vrijedan 108 eura, premijer Marković dobio je od predsjednika parlamenta Mađarske Lasla Kovera.

Predsjednik kompanije „Norinco International Cooperation“ Markoviću je poklonio kinesku ukrasnu posudu sa drvenim stalkom, a predsjednik Evropske asocijacije komora Kristof Lajtl porculansku zdjelu za puter. Pojedinačna vrijednost ova dva poklona iznosi 100 eura.

Prostirku na ručnom razboju sa etno motivima, vrijednu 80 eura, Marković je dobio od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 5

Dellmont

18. 03. 2019 - 10:44

To je sitno i nije vrijedno pomena. Ja sam obični smrtnik koji nedjeljno dobije poklone u vrijednosti od 50 do 100€. To su skupocjene sveske, privjesci, olovke, knjige, vaze, svijećnjaci Itd. Vrijednost svih tih da kažem sitnica koje dobijem za godinu dana iznosi oko 10.000€. I sve to mislim ne treba nikome prijavljivati.
Cetinjanin

18. 03. 2019 - 13:04

A od građana, pedala.
andro

18. 03. 2019 - 13:38

Samo se ti nemoj sjekirat. D. Marković bi te u svako doba žednog preko vode preveo. Ostavi čovjeka na miru, neka radi svoj posao.
Vanja

18. 03. 2019 - 22:56

Dostojanstven,odmjeren,Covjek koji ulijeva povjerenje.Bravo za premijera.
Мирослав Ђукић

19. 03. 2019 - 09:41

Занимљиво је то шта се све поклања особи на положају! Да нешто одем код премијера у госте, поклонио бих му позлаћени радијатор. Верујем да би се он томе слатко насмејао и прихватио поклон као безазлену шалу!
Novi komentar