Objavljen javni pozvi

Pomoć za izgradnju bunara i bistijerni

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni objavljen je danas a u skladu sa Agrobudžetom za 2019. godinu. Zahtjevi se mogu dostavljati do 1. jula.
Objavljeno: 18. 03. 2019 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači, kako iz sektora biljne proizvodnje, tako i iz sektora stočarstva, a opravdanost uvođenja ove mjere podrške pokazuje iskustvo u realizaciji mjere podrške u prethodne dvije godine za koju je vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika.

"Kroz Javni poziv za dodjelu podrške za 2019. godinu podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima, kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku Ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele", navodi se u saopštenju.

U cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom, podržava se izgradnja novih bistjerni.

"Novina za ovu godinu je podrška adaptaciji postojećih bistijerni.Dodatne novine su dodjela podrške za nabavku rezervoara, odnosno tankova za vodu kao i nabavku novih tifona", kazali su iz Ministarstva.

Korisnici podrške. prema oglasu, mogu biti fizička ili pravna lica, koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje investicije.

"Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000 eura po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 €/m bunarske bušotine", kazali su iz Ministarstva.

Podrška, kod novoizgrađenih bistijerni, ali i kod adaptacije postojećih, je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 €/m3 novoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000 eura po podnesenom zahtjevu.

"Visina podrške, kod nabavke rezervoara (tankova) za vodu, kao i kod nabavke tifona, je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000 eura po podnesenom zahtjevu", dodaje se u saopštrenju.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 1. jula 2019. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, kazali su iz Ministarstva, Javni poziv će biti zaključen, a o tome će, dodaju, proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Komentari: 0

Novi komentar