Obilazak poljoprivrednih proizvođača

Uz podršku EU do izvoza i novih radnih mjesta

Šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović počeli su danas obilazak poljoprivrednih proizvođača koji su korisnici IPARD like programa.
Objavljeno: 18. 03. 2019 - 11:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vlasnik kompanije ETC  Enis Jevrić kazao je da je u objekte i opremu uložio oko dva miliona eura.

"Novac je uložen u uzgoj stoke i klanicu, a 50 odsto su bespovratna sredstva. Zaposlićemo petnaestak ljudi. Sirovinska baza je iz Crne gore i Srbije", naveo je Jevrić.

poljoprivreda-2

Obilazak je nastavljen posjetom kompaniji Zeta fish u Golubovcima.

simovicoravetc

Zeta Fish je korisnik IPARD projekta, a njihova dimljena i marinirana riba je tražena izvan granica Crne Gore, pa se uskoro šire na regionalno tržište, kaže Jana Krolivecka, komercijalni direktor kompanije.

Jana Krolivec je kazala da se kompanija bavi proizvodnjom dimljene i marinirane ribe i navela da je Zeta fish u opremu uložila 60.000  eura.

"Proširujemo kapacitete i asortiman. Mjesečna proizvodnja varira od tri tone do šest tona. Fali nam ribe i tražimo ribu za otkup. Imamo osam zaposlenih", istakla je Krolivec.

Orav i SImović su obilazak nastavili posjetom proizvođačima koje se bave uzgojem pilića i prodajom pilećeg mesa- gazdinstvu Branka Vlahovića u Farmacima i firmi "Radinović kompani" u Donjim Kokotima. 

Vlasnik "Radinović kompani" Boro Radinović kazao je da su donedavno razvijali porodićni biznis investirajući sopstvena sredstva.

"Sada uz pomoć resornog ministarstva nadamo se da ćemo proširiti biznis. Kapaciteti su nam 40.000 pilića u tovu. Planiramo da ih proširimo na 60.000 pilića i da uvedemo kotlarnicu (parno grijanje). Da bismo realizovali planirano investiraćemo 400.000 eura, od čega su 60 odsto bespovratna sredstva. Imamo po sedam stalno i povremeno zaposlenih", naglasio je Radinović. 

Ministar SImović je na kraju obišao i proizvođače koji se bave otkupom i preradom mlijeka u mliječne proizvode, Milk company u Drezgi i Union alimenti u Omerbožovićima. 

Osnivač kompanije Milk company Vladimir Martić kazao je da dnevno prerađuju dvije do tri tone mlijeka, koje obezbjeđuje 70 kooperanata. 

„Planiramo da povećamo preradu na pet tona mlijeka dnevno. Proizvodimo polumasni sir i kisjelo mlijeko, a planiramo da u asortiman uvrstimo i lisnati sir i surutku. Radićemo na proširenju proizvodnje. Teško cjenovno možemo konkurisati robi iz uvoza, ali rastom kvaliteta naših proizvoda možemo biti konkurentni“, istakao je Martić. 

Milk company je kao korisnik IPARD programa investirala 120.000 eura u opremu i vozila, od čega su polovina bespovratna sredstva.

Iz kompanije Union alimenti su kazali da su 120.000 eura iz IPARD programa uložili u nabavku opreme i adaptaciju objekta. Kompanija se bavi preradom mlijeka i proizvodnjom polutvrdog sira i namjeravaju da prošire "lepezu" proizvoda. 

Najstariji kooperant kompanije Nikola Gorvoković rekao je da dnevno prodaje 50 litara mlijeka, ističući da ga plaćaju dobro i da su isplate blagovremene. 

"Nismo imali boljeg kooperanta, da bolje plaća. Litar mlijeka se plaća 40 centi", precizirao je Govorković. 

Iz Ministarstva su ranije kazali da će EU, kroz program IPARD, u Crnu Goru uložiti 39 miliona eura.

"Ukupna vrijednost potencijalnih investicija je više od 80 miliona eura, sa sredstvima koje je opredijelila Vlada i ulaganjima poljoprivrednih proizvođač", navodi se u saopštenju.

Simović i Orav će, tokom dvodnevne radne posjete, razgovarati sa preduzetnicima - korisnicima podrške, u cilju neposrednog sagledavanja toka realizacije projekata, postignutih rezultata i njihovih planova za dalji razvoj.

 

Komentari: 0

Novi komentar