Nekoliko malih promjena u životnim navikama

Kako da sačuvate dobar vid?

Nekoliko malih promjena u životnim navikama dovoljne su da sačuvate dobar vid u godinama koje su pred vama.
Objavljeno: 18. 03. 2019 - 12:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hranite se zdravo 

Da biste sačuvali dobar vid i u zrelim godinama, počnite da vodite računa o sebi na vrijeme. 

Vitamini A, C i E i minerali cink i bakar su od presudne važnosti za dobar vid. Antioksidanti, uključujući beta-karotin i lutein štite makulu (žutu mrlju) od oštećenja koja može izazvati sunce. 

Što treba da jedete? Tamnozeleno lisnato povrće, žumanca, žutu papriku, bundevu, šargarepu... 

Naučna istraživanja su pokazala da konzumiranje povrća žute i zelene boje sprječava oštećenja makule izazvana starenjem. 

Namirnice bogate sumporom, cisteinom i lecitinom štite od katarakte. Odličan izbor su bijeli i crni luk, kapar, vlašac. 

U ishranu bi trebalo da uvrstite i borovnice, losos, skušu, bakalar i sardine, pošto sadrže nezasićene masne kisjeline koje su, između ostalog, dobre i za oči. 

Vježbajte oči 

Ove jednostavne vježbe će vam pomoći da očuvate oči i vid u dobrom stanju. Trebalo bi da ih radite ujutru i uveče, ali i u toku dana, kad osjetite zamor očiju. 

Ako svakog dana budete vježbali, poboljšanje ćete osjetiti već poslije mjesec dana. 

"Ugrijte" oči. Zagrijte dlanove trljajući ih jedan o drugi, a zatim ih držite na očima pet sekundi. Ponovite tri puta. 

"Kolutajte" očima. Počinete gledajući nagore, a zatim polako kružite pogledom deset puta u smjeru kazaljke na satu i deset puta u suprotnom smjeru. 

Vježbajte fokus. Uzmite olovku, ispružite ruku i fokusirajte pogled. Zatim polako približavajte olovku licu održavajući fokus, a potom je vraćajte u prvobitan položaj. Ponovite ovo deset puta. 

Masirajte područje oko očiju. Kružnim pokretima palčeva masirajte sljepoočinice. Napravite 20 pokreta u jednim i 20 u drugom smjeru. Isto ponovite i iznad obrva, a zatim i u korijenu nosa. 

Odmorite se. Zabacite glavu, zatvorite oči i odmarajte se tri minuta. Pokušajte da smanjite izloženost negativnim uticajima iz spoljašnje sredine. 

Izbjegavajte agresivno, prejako svjetlo, ako radite za računarom pravite pet minuta pauze na svakih pola sata, izbjegavajte zadimljene prostorije, nosite naočare za sunce i, možda najvažnije - ne dirajte oči prljavim rukama.

Komentari: 0

Novi komentar