"Kosmičke zvijeri"

Otkriće koje objašnjava tajne svemira

U najudaljenijim djelovima svemira skrivaju se čak 83 ogromne crne rupe koje nam, prema tvrdnjama naučnika, mogu pružiti saznanja o tajnama ranih dana našeg univerzuma.
Objavljeno: 18. 03. 2019 - 23:44 Promjenite veličinu teksta: A A A
Otkrice koje objasnjava tajne svemira
Foto: N.N.

Međunarodni tim astronoma, koji već duže vrijeme "lovi" supermasivne crne rupe, nedavno je otkrio čak 83 dosad nepoznata kvazara (kosmoloških izvora elektromagnetnog zračenja), prenosi Cnet.

Svemir je pun supermasivnih crnih rupa, čudovišnih verzija "svakodnevnih" crnih rupa, koje imaju masu milijardu puta veću od Sunca.

Ove "kosmičke zvijeri" stvaraju snažne gravitacione efekte, pa ih možemo pronaći u samim središtima galaksija, gdje oko njih kruže milijarde zvijezda - nešto slično onome što se dešava u središtu Mlječnog puta.

Pronalaženje ovakve vrste crnih rupa u samim "ćoškovima" svemira je malo teže - moramo da ih tražimo tako da prepoznamo svjetlo koje nastaje sakupljanjem okolnih gasova.

Pošto crnu rupu ne možemo da vidimo, jer ona usisava svjetlo, izvore svjetla u njihovoj blizini zovemo kvazari. Ako kvazar promatramo kroz objektiv teleskopa, on izgleda kao "ekstremno" svijetlo tijelo koje podsjeća na zvijezde. Naučnici vjeruju da to svjetlo dolazi iz gasova koji propadaju u crnu rupu.

Japanski tim naučnika usmjerio je posebnu kameru nazvanu "Hyper Supreme-Cam", smještenu na Subaru teleskop na Havajima, koji je uperen prema najmračnijim djelovima svemira.

Proučavanjem snimaka, oni su uspjeli da prepoznaju potencijalne kvazare metodom otkrivanja supermasivnih crnih rupa koje su slične veličine kao one koje su već viđene. Samim tim, dobili su i bolji uvid u njihovo porijeklo.

Nakon što su prepoznali 83 potencijalna kandidata, astronomi su pomoću međunarodnih teleskopa potvrdili svoja otkrića.

Kvazari, koje su prepoznali, dolaze iz ranih "trenutaka" našeg svemira, a od Zemlje su udaljeni 13 milijardi svjetlosnih godina. To znači da naučnici, gledajući prema tim crnim rupama, zapravo, gledaju u našu davnu prošlost - nešto manje od milijardu godina od Velikog praska.

"Nevjerovatno je da tako masivni objekti nastaju tako brzo nakon Velikog praska", rekao je koautor naučnog rada Majkl Štraus.

Naučnici nijesu sigurni na koji način su u ranim godinama svemira nastajale crne rupe, što znači da njihovim pronalaskom u tako dalekim krajevima svemira otvara nove opcije za dalja istraživanja.

"Kvazari, koje smo otkrili, biće zanimljiva tema za dalja posmatranja pomoću trenutno dostupnih i budućih naučnih platformi", zaključio je vođa projekta Jošikii Matsuoka.

Komentari: 1

@

20. 03. 2019 - 15:23

USMENO PREDANJE PO RIJECIMA PROF.DR.JOVANA DERETICA SRBI SU BJEZECI OD CRNE RUPE I IZ GOLE NUZDE PALI NA GAZIMESTAN I TU ZAPOCELI NOVI ZIVOT I OFORMILI NOVU CIVILIZACIJU.DESETINAMA MILENIJUMA SU MIRNO UZGAJALI PRASICE DOK SU SRPKINJE SVIRALE HARFU I HRANILI SE ZLATNOM KASIKOM.NIJE APSOLUTNO SIGURNO ALI PRVI SU SRBE IZDALI HRVATI A POSLIJE NJEMCI FRANCUZI I OSTALI EVROPSKI NARODI.EVO SAD I CRNOGORCI IH IZDADOSE.
Novi komentar