PREZENTACIJA EFEKATA IPARD LIKE PROGRAMA

Orav: Poljoprivrednom sektoru potrebno više ulaganja

Šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav i ministar poljoprivrede Milutin Simović predstavili su danas efekte IPARD like programa nakon dvodnevnog obilaska korisnika tog programa podrške sa područja Podgorice, GO Golubovci i Tuzi. Ministar Simović je naveo da su za 14 aplikanata usmjerena sredstva u iznosu od 1,25 milion eura, od čega bespovratna podrška iznosi oko 540.000 eura.
Objavljeno: 19. 03. 2019 - 12:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Otvoreno je 21 radno mjesto, kao i mogućnosti za širenje kooperativne mreže. Ohrabreni smo otvaranjem novih, savremenih prerađivačkih kapaciteta- istakao je Simović.

eu-ipard-8-of-9Simović je ocijenio da crnogorska poljoprivreda, uz izdašnu podršku EU i Vlade Crne Gore i uz posvećen i naporan rad vrijednih domaćina i preduzetnika, snažno napreduje i sve više je prepoznata kao šansa za unosan biznis.

„Prije realizacije ovih investicija u 14 preduzeća radilo je 59 zaposlenih i sa njima je bilo direktno povezano 2.058 kooperanata. Realizacijom ovih investicija, pored unapređenja konkurentnosti, otvoreno je još 21 novo radno mjesto i otvorene nove mogućnosti za proširenje kooperantske mreže. Dakle, sve zajedno preko 2.100 radnih mjesta vezano je za poslovanje i rezultate rada ovih preduzeća“, kazao je Simović, ističući da je ohrabren dostignutim standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane, povećanjem obima proizvodnje i unapređenjem konkurentnosti.

On je podsjetio na rezultate koje je Crna Gora postigla u dijelu usaglašavanja proizvodnih objekata sa EU zahtjevima za bezbjednost hrane, navodeći da je prilikom prve kategorizacije objekata (2014) usklađeno bilo samo 14 objekata, a da danas ukupno imamo 224 objekta za proizvodnju hrane koji su potpuno usaglašeni sa EU zahtjevima.

„Ovi iskoraci su doprinijeli unapređenju konkurentnosti, što je veoma značajno za održivost brojnih radnih mjesta i garancija za otvaranje novih u sektoru poljoprivrede“, kazao je Simović.

2Ubrzati obradu zahtjeva za IPARD podršku

Sumiranje rezultata IPARD like projekta, bila je prilika i da se da presjek realizacije velikog IPARD-a, kroz koji će biti investirano ukupno 87 miliona eura uz bespovratnu podršku od 39 miliona eura iz EU pretpristupih fondova i oko 11 miliona eura iz nacionalnog budžeta. Na dva objavljena poziva prijavilo se 430 zainteresovanih.

Simović je podsjetio da su raspisani javni pozivi za podršku primarnoj proizvodnji kroz Mjeru 1 i podršku preradi kroz Mjeru 3. Za bespovratnu podršku za preradu pristiglo ukupno 45 zahtjeva od kojih je odobreno i već ugovoreno 20 projekata. Ukupna vrijednost ugovorenih investicija iznosi oko 6,2 miliona €, a iznos bespovratne podrške je oko 2,6 miliona €. 

Za bespovratnu podršku za primarnu proizvodnju primljeno je ukupno 389 zahtjeva, za investicije od oko 23 miliona eura. Prema riječima Simovića, nakon prijema zahtjeva, u skladu sa pravilima i procedurama EU upućeno je 375 zahtjeva za dopunu dokumentacije.

„Do danas je ukupno ugovoren 31 projekat i ovom prilikom pozivam sve nadležne institucije da dodatno ubrzaju svoje aktivnosti“, kazao je Simović, najavljujući da će nakon realizacije prvog ciklusa bespovratne podrške za proizvodnju i preradu biti pokrenut novi, kao i da je u toku proces akreditacije za IPARD mjeru podrške diverzifikaciji aktivnosti u ruralnim područjima.

eu-ipard-1-of-9

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je bio impresioniran konkretnim rezultatima EU pomoći.

-Prethodnih dana sam se uvjerio da preduzetništvo poljoprivrednika unapređuje svakodnevni život građana  Crne Gore što se tiče povećanja proizvodnje, ali i ispunjavanja visokih standarda obrade, otvaranja novih radnih mjesta i doprinosa ekonomskom razvoju drzave- naglasio je Orav.

On je precizirao je za IPARD program, započet prošle godine, primljeno više od 430 prijava, što je prevazišlo očekivanja.

- To je vrlo dobar signal, koji pokazuje da je poljoprivrednom sektoru potrebno više ulaganja. Podstakao bih nacionalne vlasti da ulože napor potreban za brzu obradu zahtjeva, s ciljem slanja novih poziva i pune apsorpcije IPARD sredstava- poručio je Orav.

Gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković je kazao da IPARD program polako, ali sigurno mijenja lice Crne Gore, pogotovo ruralna područja.
 
„Posljednjih godina se mijenja trend i ljudi se vraćaju selu, koje predstavlja najzvačajniju komparativnu prednost Crne Gore, jer naša sela predstavljaju netaknutu prirodu, čistu vodu i odlične uslove za razvoj poljoprivrede i život“, poručio je Vuković.
 
Tokom dva dana Orav i SImović obišli su preduzeće za preradu mesa  "ETC" u Tuzima, "Radinović Kompani” u Donjim Kokotima i preduzeće Branka Vlahovića u Farmacima, preduzeće za preradu ribe “ASK“ u Golubovcima, mljekaru “Milk Kompani” u Drezgi, preduzeće za preradu mlijeka “Union alimenti” u Omerbožovićima, zatim preduzeće za preradu voća i povrća “Natural frut” u Rogamima, kao i vinarije  “Vučinić” u Rogamima i „Rajković“ na Ublima.

Nakon konferencije za medije održane u Vinariji Rajković, posjetiće i pogon za preradu voća, povrća, ljekovitog bilja i pečurki “Agrovita-Eco” na Starom Aerodromu, pogon za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja “Agrolajf Montenegro” u Tuzima i vinariju Zorana Vukčevića na Barutani.

ipard-pg-1

ipard-pg-22

Komentari: 1

suze & smjeh

19. 03. 2019 - 20:44

Dok se spašavao dugogodišnji davljenik CG propadala je poljoprivreda,uspjelo se maximalno udovoljiti uhljebarima KAPa koji će i dalje iscrpljivati svu pislovnost CG kroz izdvajanja za njihove mega penzije,nepovratne kredite te čuvanje zaostalih parazit radnih mjesta mladih naslednika.Teško ili nikako nemoza oziviti poljoprivreda sem rotaciom drzavnih pomoći.
Novi komentar