Saopšteno sa sjednice Savjeta CBCG

Nastavljen trend pada loših kredita

Privremena uprava na odgovaran i posvećen način upravlja aktivom i pasivom Atlas banke, u uslovima moratorijuma, zaključeno je na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.
Objavljeno: 20. 03. 2019 - 13:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sjednici je ocijenjeno da će Savjet nastaviti da prati aktivnosti privremene uprave u Atlas banci, posebno u svijetlu činjenice da se približava istek roka za dokapitalizaciju.

Takođe, ocijenjeno je smanjenje nivoa garantovanih depozita, sa 103 miliona eura, koliko su iznosili prilikom uvođenja privremene uprave, na 91 milion eura, na kraju januara ove godine, jer se, na taj način, smanjuje i potencijalna obaveza Fonda za zaštitu depozita.

Analizirani su i najznačajniji bankarski indikatori. Kamatne stope nastavljaju trend pada, pa je, na kraju februara 2019. godine, prosječna ponderisana aktivna efektivna kamatna stopa iznosila 6,26 odsto, pri čemu navedena kamatna stopa za pravna lica iznosi 4,80 odsto, a za fizička lica 7,75 odsto.

Takođe, nastavljen je trend pada loših kredita i oni su, na kraju februara iznosili 5,04 odsto (isključujući Atlas banku), dok su krediti koji kasne preko 90 dana iznosili 2,91 odsto.

Komentari: 0

Novi komentar