Nove mogućnosti za proizvođače i unapređenje turističke ponude

Durmitorski skorup šesti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori

„Durmitorski skorup“ šesti je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori. Nakon sprovedene procedure, ovaj proizvod je na nacionalnom nivou zaštićen oznakom porijekla, a koristi od sertifikacije ove oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO „Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa“, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.
Objavljeno: 20. 03. 2019 - 14:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Udruženje proizvođača je prije par godina pokrenulo proces zaštite oznakom porijekla koja predstavlja najveći oblik zaštite, shodno Zakonu o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Za dobijanje ove oznake sve faze proizvodnje, od sirovine do prerade, moraju se odvijati na određenom geografskom području.

U specifikaciji proizvoda, dokumentu koji sadrži sve potrebne elemente kojima se potvrđuje specifičnost proizvoda, navedeno je da se „Durmitorski skorup“ proizvodi po tradicionalnoj tehnologiji i predstavlja neizostavan segment istorije i kulture cijelog durmitorskog područja. Ukupan proces proizvodnje skorupa, koji započinje ekstenzivnim gajenjem stoke i njihovom ishranom na pašnjacima i prirodnim livadama ovog područja, zatim kroz proces muže i prerade mlijeka do gotovog proizvoda, odvija se na navedenom geografskom području. Primijenjena tehnologija proizvodnje, zrenja i konzerviranja skorupa jedinstvena je i nema nikakve sličnosti sa proizvodnjom bilo kog drugog mlječnog proizvoda.

Definisano geografsko područje na kome se uzgaja stoka i proizvodi „Durmitorski skorup“,  područje teritorija  tri durmitorske opštine: Žabljak, Plužine i Šavnik, zbog specifičnih klimatskih uslova i bogatstva i jedinstvenosti biljnih vrsta, utiče na kvalitet i senzorne osobine sirovog mlijeka i skorupa sa tog područja.

Durmitorski skorup, specifičnog izgleda, ukusa i mirisa, spada u pikantne namirnice visoke nutritivne i energetske vrijednosti. Tokom zrenja skorupa usljed aktivnosti karakteristične mikroflore dolazi do niza složenih fizičkih i hemijskih promjena kroz koje se formira tipična struktura i aroma skorupa. Korišćenje mješine za zrenje skorupa daje posebnu karakteristiku ovom proizvodu.

Zaštita navedenih specifičnosti i kvaliteta, kroz registraciju oznake porijekla, za udružene proizvođače „Durmitorskog skorupa“ predstavlja dodatu vrijednost za njihov proizvod i mogućnost da bolje valorizuju proizvod na tržištu. Durmitorski skorup i do sada je bio izuzetno cijenjen kod potrošača, a zaštitom ovaj autohtoni crnogorski proizvod dobija nove mogućnosti za uspješniji plasman sve većem broju turista koji posjećuju durmitorski kraj, turističke centre Sjevernog regiona, kao i značajne turističke kapacitete na jugu naše zemlje. 

Osim „Durmitorskog skorupa“ podsjećamo da je Crna Gora tokom 2017. i 2018. zaštitila još pet proizvoda – Njeguški pršut“, „Pljevaljski sir“, „Crnogorski goveđi pršut“, „Crnogorska stelja“ i “Crnogorska pršuta”. Uskoro se očekuje i završetak procedure za zaštitu kolašinskog lisnatog sira.

„Ostvareni iskoraci u oblasti politike kvaliteta, ne samo u dijelu zaštite oznakama, nego i u dijelu sveukupnog unapređenja kvaliteta i standarda domaće proizvodnje idu u pravcu uspješne realizacije politike Vlade i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja usmjerene na diverzifikaciju ekonomije, posebno kroz povezivanje poljoprivrede i turizma, kao značajne mogućnosti za dalji razvoj crnogorske ekonomije“, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Komentari: 5

kako je zasticen ?

20. 03. 2019 - 16:47

Svako moze reci za svaki od ovih proizvoda da je zabljacki njeguski i kolasinski pa i ako nije . Kod Lakovica prodaje ona zena pljevaljski sir u 5 kanti i ni jedan nije isti no moras probati a ko zna odakle je. Mozda iz Cacka . Zastiti se moze samo industrijski proizvod sa original ambalazom pa ni tad nije sigurno .
Janica Matova Bgd.

20. 03. 2019 - 18:51

Skorup u civilizovanim zemljama se smatra da nije za ljudsku uporebu! U njemu ima isti broj bakterija kao u izmetu , to je labòratorijski ispitano.
kajmak calan

21. 03. 2019 - 13:54

E pa Janice ij ti tamo u Bijograd ovo dje je manje bakterija a mi nek se trujemo sa skorupom .
Sta je problem

21. 03. 2019 - 18:54

Ona ti veli neke viejsti iz svijeta. Danas postoji informacija koliko oces ali ako je nekome limit svoje selo onda ne ocekujemo da drzi korak sa 21-im vijekom. . Osim bakterija, holesterol skracuje zivot, pogotovo ko predje 30-40
skorupan bakterioloski

21. 03. 2019 - 20:15

Bes takav zivot bez sira i skorupa ! Bolje zivjeti 30 sit no 60 postiti . Eno primorci ne zalagaju pa manje zive. Nedje procitah da je holesterol ( ne pretjeran) potreban organizmu. Zabljacani i ostali brdjani bi svi pomrli da je tako opasno jer su se na to podigli.
Novi komentar