Predstavljena Bijela knjiga Savjeta stranih investitora

Period stabilnosti sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja

Savjet stranih investitora Crne Gore (SSICG) je na današnjoj konferenciji za medije predstavio deveto izdanje Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2018. Ova publikacija je ključni dokument Savjeta, u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.
Objavljeno: 20. 03. 2019 - 14:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U promociji novog izdanja Bijele knjige učestvovali su predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG Kristof Šoen (Christoph Schoen, izvršni direktor Addiko banke), član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor CKB banke Pal Kovacs, član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Saga Montenegro Ivan Bojanović i izvršni direktor SSICG Ivan Radulović.

U razgovoru je rečeno da je 2018. godinu obilježio period stabilnosti “sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja“, što daje razlog za optimizam kada je riječ o unaprjeđenju ekonomskih uslova i biznis klime, ali i na neophodnost sprovođenja ozbiljnih reformskih procesa u okviru analiziranih sektora, u cilju daljeg unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i krajnjem povećanja ekonomskog standarda svih građana Crne Gore.

U Bijeloj knjizi je objavljen i SSICG Indeks, koji ocjenjuje lakoću poslovanja u Crnoj Gori koja se bazira na iskustvu članova Savjeta. Indeks za 2018. godinu iznosi - 6.49, na skali od 1 do 10 (1 najslabiji rezultat). Prilikom ocjenjivanja privrednih sektora, naši članovi su analizirali koliko opšte poslovno i regulatorno okruženje čini njihove dnevne operacije lakim ili komplikovanim, a uzimajući u obzir i ostale faktore poput administracije, zakonodavnog okvira i domena poslovne infrastrukture.

Ocjena za 2018. godinu pokazuje stabilnost u poređenju sa 2017. godinom kada je indeks iznosio 6.47 i bio najviši od kada se radi ova vrsta istraživanja.

Naši članovi ocijenili su sektore telekomunikacija/ICT, bankarstva/finansija, turizma, proizvodnje/energetike, trgovine/maloprodaje i transporta/logistike.

Najbolji rezultati su, kao i prethodne godine, evidentni u sektorima telekomunikacija/ICT, turizma, bankarstva/finansija (koji se kreću od 6.78 do 6.82), a najlošije ocjene date su sektorima proizvodnje/energetike, trgovine/maloprodaje i transporta/logistike (koji se kreću od 5.86 do 6.55). 

Važno je uočiti i da su upravo sektori koji su najbolje ocijenjeni zabilježili pad u 2018. godini, dok je zahvaljujući rastu ocjena u sektorima koji se godinama nisko rangiraju (proizvodnja/energetika, transport/logistika), zabilježen i minimalan ukupan rast MFIC indeksa za 2018. godinu.

Pored oblasti koje članovi tradicionalno ocjenjuju od 2011. godine, tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje, korporativno upravljanje i vladavinu prava, tokom prezentacije je navedeno da deveto izdanje Bijele knjige obuhvata i nekoliko kategorija, odnosno oblasti na koje državne institucije treba da obrate pažnju u cilju eliminisanja potencijalnih barijera u poslovanju: sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital. Ocjene za navedene kategorije su relativno niske i rezultati ukazuju na potrebu da svih 6 kategorija treba da se nađe pri vrhu prioriteta Vlade Crne Gore za naredni period, kao i da je neophodno sprovoditi reformske procese prema najboljim međunarodnim standardima i praksama. S druge strane, dobijene ocjene pokazuju da će ove kategorije biti prioritetne za Savjet i u narednom periodu uz spremonst za davanje podrške članova Savjeta njihovom razvoju i reformskom procesu.

Savjet stranih investitora će nastaviti da prati aktivnosti vladinih tijela u nastojanju da mjere čija je predviđena implementacija obuhvate i preporuke koje članovi Savjeta upućuju. Navedeno prije svega sa ciljem kreiranja uslova poslovanja u zemlji na nivou koji imaju investitori i u matičnim zemljama razvijenih ekonomija. U tom dijelu je od posebne važnosti nastaviti sa mjerama u dijelu vladavine prava i efikasnosti pravne zaštite, unaprjeđenja ekonomskih uslova i biznis klime, unaprjeđenje infrastrukture i realizacija novih infrastrukturnih projekata, održavanja stabilnsoti uz očuvanje povjerenja u finansijskom sektoru.

Objavljivanjem devetog izdanja Bijele knjige SSICG obilježava desetu godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova radi promocije zajedničkih interesa i stimulisanja direktnih stranih investicija, kao i unapređenja komunikacije i saradnje sa zvaničnih organima u Crnoj Gori.

Komentari: 0

Novi komentar