Predstavnici inicijative „97.000 - odupri se“ opoziciji ponudili platformu „Sporazum o budućnosti“ u kojem su proširili spisak zahtjeva sa protesta

Traže formiranje vlade građanskog jedinstva

U dokumentu se pojašnjava da bi prelazna vlada trebala da bude zasnovana na ,,paritetu“, odnosno da trećinu čine predstavnici vladajuće koalicije, trećinu predstavnici opozicije i trećinu ,,nestranačke ličnosti“, ali se ne napominje ko bi, i na koji način, delegirao vanpartijce u izvršnu vlast
Objavljeno: 21. 03. 2019 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predstavnici pokreta „97.000 - odupri se“ proslijedili su juče svim opozicionim političkim subjektima na potpisivanje platformu „Sporazum o budućnosti“ u kome bi se zajednički obavezali da će se zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, saznaje Pobjeda.

U tom dokumentu, koji je u kasnim popodnevnim satima poslat na službene mejlove svih opozicionih partija, a u koji je Pobjeda imala uvid, predstavnici pokreta su značajno proširili spisak zahtjeva sa protesta i sada kao prvu tačku traže formiranje vlade građanskog jedinstva, što do sada nije bio zvaničan zahtjev protesta već je fokus bio na ostavke čelnika svih državnih institucija.

U dokumentu se pojašnjava da bi prelazna vlada trebala da bude zasnovana na ,,paritetu“, odnosno da trećinu čine predstavnici vladajuće koalicije, trećinu predstavnici opozicije i trećinu ,,nestranačke ličnosti“, ali se ne napominje ko bi, i na koji način, delegirao vanpartijce u izvršnu vlast.

- Izbor ministara u vladi građanskog jedinstva treba da bude na paritetnoj osnovi, odnosno da u njoj bude trećina predstavnika stranaka iz vladajuće većine, trećina predstavnika parlamentarne opozicije i trećina nestranačkih ličnosti - navodi se u dokumentu. Ističu i da na čelu te vlade ne mogu biti predstavnici stranaka koje trenutno čine vladajuću većinu, što podrazumijeva da bi aktuelni premijer Marković morao da podnese ostavku. U sporazumu se predlaže da se potpisnici obavežu i da neće učestvovati ni na jednim izborima prije ispunjenja zahtjeva za formiranje vlade građanskog jedinstva, ali ni u radu Skupštine ,,do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana saopštenih na protestima“.

 Da podsjetimo: zahtjevi sa protesta uključuju ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Javnog servisa Božidara Šundića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića.

Napominju da vlada građanskog jedinstva neće mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac Crne Gore, već da će se baviti sniženjem stope PDV-a i povećanjem minimalne cijene rada na 60 odsto prosječne zarade u minuloj godini i uvođenjem omjera najniže i najviše zarade kod zaposlenih u javnoj upravi u odnosu 1 naprema 5. Vlada građanskog jedinstva, kako predlažu iz pokreta „Odupri se“, bavila bi se i preispitivanjem svih zakona koji dovode u pitanje neotuđivost privatne svojine, ukidanjem privilegija koje uživaju ministri i rukovodici institucija, donošenjem zakona o porijeklu imovine javnih funkcionera i sa njima povezanih osoba, kojim bi se omogućilo oduzimanje nelegalno stečene i imovine čije je porijeklo nemoguće dokazati.

Ta vlada bi radila i na sprečavanju zapošljavanja na osnovu partijske pripadnosti. Prioritetan rad, kako se navodi u Sporazumu, bio bi uspostavljanje Ustavom zagarantovane socijalne pravde, sigurnosti građana i istinskog socijalnog dijaloga. Vlada građanskog jedinstva fokusirala bi se i na obezbjeđivanje nezavisnosti pravosuđa i donošenje mjera za zaštitu nezavisnih regulatornih tijela poput Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Radila bi i na obezbjeđivanju pune slobode medija, sa posebnim osvrtom na informativni rad Javnog servisa. Sporazum će, kako se navodi, biti ponuđen na potpisivanje i drugim političkim subjektima, nezavisnim udruženjima i pojedincima o kojima se usaglase svi ranije navedeni potpisnici.

Knežević zaprijetio: Ne smije biti dogovora sa Đukanovićem i ultimatuma opoziciji

Odbjegli biznismen Duško Knežević zaprijetio je čelnicima pokreta „Odupri se – 97.000“ da unose podjelu među demonstrantima i da će svako pravljenje dogovora sa „režimom u cilju zaštite Đukanovića, od bilo koga na političkoj sceni“, s njegove strane biti žigosano. U saopštenju dostavljenom crnogorskim medijima, rekao je da je zadatak onih koji se predstavljaju kao organizatori protesta da održe energiju među građanima koja je nastala nakon poteza koje je povukao, a ne da unose podjelu među one koji su se okupili da ruše režim. – Vidim da se pažnja nekih iz organizacionog odbora usmjerila ka uzimanju trećine neke imaginarne vlade. Zaboravljaju da nema promjena u Crnoj Gori bez odlaska Đukanovića i njegove klike. Jasan dogovor trebalo bi da bude oko tehničke vlade, usklađen sa opozicionim strankama na političkom nivou, te definisanja novog izbornog zakona, nakon čega slijedi raspisivanje prijevremenih izbora – upozorava Knežević.

Komentari: 39

Sara

21. 03. 2019 - 07:29

Gledajuci sta rade opozicionari u gradovima gdje su na vlasti,pogotovo u Herceg Novom Kotoru,Budvi, daleko im lijepa kuca, jos su gori od ovih.
Vaso

21. 03. 2019 - 07:33

Ovo je klasičan primjer pokušaja preuzimanja vlasti bez izbora.Vladajuća većina bila bi manjina u vladi sa nezavisnim predsjednikom ! Ko bi im na svijetu to prihvatio?
Popocatepetl

21. 03. 2019 - 11:17

Ovaj nas predsjednik je na vlast dosao bez izbora pa je red da tako i ode.
Video 5

21. 03. 2019 - 07:36

Očigledno su u slijepoj ulici i ne znaju kako dalje. Više se ne pominju ostavke,jer su ih svi glatko odbili.Ispostavljaju nerealne zahtjeve.Vrlo brzo će se međusobno sukobiti. Dakle,može se već sada reći da su protesti izdušili !
HOW YES NO

21. 03. 2019 - 07:37

Vrlo glupo i naivno. Važno je da se ne dira Radovan Karadžić, nikako! To je bitno. A onda najbolje da onaj Djurović, koji je u 148 NVO, a radi za Vladu, itd, sada bude i ministar! Ministar za hajke i osvete, na primjer! A Rudović da bude za informatičko društvo, Bečić obrazovanje, da niko ne smije da koristi više od 120 riječi, baš kao on, a Srbin poreklom Crnogorac da bude šef ANB, pošto ionako radi za BIA. Lekić da ne bude ništa - penzija! To najbolje zna da radi - ništa. A onda Risto Sotona da sve poškropi vodom iz Vrnjačke banje i da vjerska obuka i plivanje za krstom bude obavezno za sve Srbe, uključujući Albance. Rat sa Hrvatskom odmah, sa Srbijom bratski sporazum, da smo mi oni, a da oni sve odlučuju! ŽIVELI!
milica

21. 03. 2019 - 07:44

HAHAHAH...ne zna se ko je komičniji organizatori i njihova imaginarna vlada, ili odbjegli krimos sa svojim suludim pisanijama....Opozicija, željna leba bez motike i mandata bez glasa naroda, NVO željni da vode državu, nabijeđeni da sve znaju najbolje, ili "nezavisni intelektualci" upakovani u ruho novinskih tajkuna, vazda spremni da kritikuju. Ako budemo bez institucija gradili državu socijalne pravde, ta bi privremena Vlada morala trajati jedno 10 godina, a vi bi jedni drugima oči povadili z a10 dana....
Tara

21. 03. 2019 - 08:19

Cetnicko rusiteljsko tkivo..koji traze razdor drzave CG..na celo odbjeglog kriminalca Duska Knezevica!
aq

21. 03. 2019 - 08:34

Problem sa ovim sporazumom je sledeci: mozete vi u njega stavit sto ocete, onoga momenta kad Mandic i Pipun udju u vladu, pocece prica o preispitivanju nezavisnosti, o izlasku iz NATO, sabotiranje ulaska u Evropsku uniju itd. Pokret gubi legitimnost ovim potezom. Zar vam nije jasno da je DF i stranke slicne njima najaci adut DPSa?!
O da

21. 03. 2019 - 18:29

I bez DF bi preispitivali budi uvjeren
danilo s.

21. 03. 2019 - 09:28

Prelazna vlada mu dodje kao neka vrsta „komiteta“ koji bi trebao da upravlja državom? „Njoj će trebati nedjelja da odluči o onome što sposoban čovjek može da odradi za sat“. Opet nam se nudi nešto što, iz iskustva, znamo da ne funkcioniše? Sa kolektivnom vladom (predsjedništvom) – Jugoslavija se raspala. A naša prethodna „prelazna vlada“ završila je sa pokušajem terorističke smjene vlasti. Ima li većeg dokaza da ova skupina ne zna što čini? Što neko reče: „ Komitet (prelazna vlada) je grupa neodlučnih, izabrana od strane nesposobnih, da urade nepotrebno.“ („Kamila je konj, dizajniran od strane komiteta“). Nadam se da DPS i partneri neće prihvatiti ovu suludu ideju koja bi nas vratila godine unazad. Ako, pak, razmišljaju o tome, možda je ipak najbolje da se odmah raspiše referendum o „prelaznoj vladi“? Na taj referendum će morati da izadju svi koji zastupaju ovu (moronsku) ideju. Pa da se prebrojimo?
Pero

21. 03. 2019 - 10:10

Manjina da ucjenjuje većinu? Neka ih je I 20.000 ( Mada čisto sumnjam, mislim da ih je, brat bratu, između deset I dvanaest hiljada- s tim što ih je prošli put bilo znatno manje). Premijer je bio decidan- izbori su 2020. pa ko voli nek izvoli. Do tada ovih minornih partija neće ni biti. A što se tiče " protestanata" no comment. Đečina, vječiti student, penzioneri I bivše korisnice naknada.
Istina

21. 03. 2019 - 10:44

Ne avetaj Danilo S .
realno

21. 03. 2019 - 11:22

Ko su ministri zna li se
danilo s.

21. 03. 2019 - 16:54

Ne znam da li ja "avetam", ali pošto ste tako oštrouman - i pristojan -komentator, pitam vas kako to da se ova opozicija nije mogla složiti 20 i kusur godina, a sada ce se uskladiti u ovako šarenom sastavu? Mislim da je sama ideja ovih šetanja jedna ordinarna glupost. I pokušaj podvale. Igrale se delije - ulične demokratije?
Pero

21. 03. 2019 - 10:14

Zaboravih da dodam I NVO, tzv. " opozicioni mediji", propali novinari I ostala bulumenta. I naravno parazitska tzv. opozicija.
Rukfaš

21. 03. 2019 - 10:30

Demokrate vele da im je ovo prihvatljivo. Oni ga pisali i da sad budu protiv?
Mačak

21. 03. 2019 - 10:42

Kakvi planovi organizatora protesta i opozicije....... znaci citavo vrijeme vam je bio cilj da se dokopate vlasti
crni sin

21. 03. 2019 - 10:43

Zar niste na pocetku protesta govorili kako vas vlast ne zanima i kako vas zanima samo da smijenite Djukanovica? Jesu li vam se to prosirili aptetiti?
Nikolina BP

21. 03. 2019 - 10:44

Samo ko je lud moze da postavi ovakve zahtjeve.Ne znam jesu li ovi ljudi normalni
srki

21. 03. 2019 - 10:44

Sad ste me bas razocarali....
marta

21. 03. 2019 - 10:44

E cus im ovih uslova, daj neka se ne sprdaju eto
Planinka

21. 03. 2019 - 10:46

Oce da preuzmu vlast na ovakav nacin jer znaju da drugacije ne mogu nikako.I sve ce neko da ispuni ovakve zahtjeve, ma kako ne.
Tommy_h

21. 03. 2019 - 10:46

Ovo je komedija, sto se desava u nasu drzavu. Imamo opoziciju, gradjane, i odbjeglog tajkuna, a sporedni likovi placenici od Knezevica Vijesti i NVO sektor. Uzas.
Marelica

21. 03. 2019 - 10:47

Crna Gora je dovoljno jaka da se odupre svim izazovima i aferama, ovo nije ni prvi ni poslednji atak na nasu drzavu i predsjednika. Jos jedan neuspjeli pokusaj opozicije potpomognut spoljnim ciniocima.
Mona99

21. 03. 2019 - 10:47

E ne daj boze da opozicija dodje na vlast,bas me zanima kako ni se proveli svi zajedno. Tek bi onda vidjeli sta ste imali.
Madagaskar

21. 03. 2019 - 10:47

Vrijeme je bilo da vam maske padnu i da se otkrije pravi cilj protesta. Samo ne znam hoce li vam poslije ovoga na protestima biti 10 ljudi zajedno s vama i citavom opozicijom.
Svetlana_TV

21. 03. 2019 - 10:48

A zasto teze da do promjene vlasti dodje mimo izbora? Naravno da je razlog tome nedovoljna podrska naroda koje su i oni sami svjesni. Vjeciti gubitnici ce uvijek prije izabrati ulicu, nego izbore.
almir

21. 03. 2019 - 10:48

Toliko o tome da su gradjanski protesti
Djurdjica

21. 03. 2019 - 10:48

Kakve oni nerealne zahtjeve postavljaju sta je ovo?nego mogu samo da postavljaju!
cikotic

21. 03. 2019 - 10:50

Sto bi s onom pricom s pocetka?
sinan

21. 03. 2019 - 10:51

Ma kakavi cilj vam je dalje samo da ponistite nezavisnost i da se okrenete rusima
Stefo12

21. 03. 2019 - 11:49

Gradjansko jedinstvo ahhahahaah a oni bi da neizglasanj dodju do fotelja
Liberal

21. 03. 2019 - 11:49

E stvarno ako ovi udju u vladu iz odupri se ja cu protestovat protiv njih,ne moze ovo
Bar_pamti

21. 03. 2019 - 11:51

Oduprise kao najgori protest do sad
Komita

21. 03. 2019 - 11:51

Snila baba sto joj milo bilo,nece nam ga vala dzemal perovic koji je slavku perovicu potrcko bio sad nama ulazit u vladu
Leart

21. 03. 2019 - 11:52

E ko bi nama vladu da pravi majko mila ,ova opozicija sto ne moze cenzus prec i ovi nvo dokolicari
KOCOBO

21. 03. 2019 - 11:52

E sprdnje ove ,cus odupiraci u vladu da ulaze,necuveno
Kaktus

21. 03. 2019 - 11:53

A sta kandiduje nekoga kao vanparlamentarnu licnost da udje u vladu,pitam za druga
Bokaco7

21. 03. 2019 - 12:00

Vele traze ostavke premijera i predsjednika.... Hahaha I ja trazim da imam svesta nesto ali mi se ne moze...
Novi komentar